Do Sonnentoru na unikátní exkurzi Bylinkovým rájem

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
V Čejkovicích na Hodonínsku sídlí firma Sonnentor, která se specializuje na zpracování bylin a koření z ekologického zemědělství. Letos společnost navíc otevřela novou exkurzní trasu, která přitahuje návštěvníky z celé země. Že jste dorazili na správné místo, poznáte podle všudypřítomné bylinkové vůně, kterou nikde jinde neucítíte.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Kvalitní biočaje Sonnentor jsou skvělým dárkem | foto: Sonnentor

Voňavý svět bylinek namísto zchátralého kravína

Před třiceti lety začala v malebné jihomoravské vísce Čejkovice fungovat firma, která se rozhodla vsadit na ekologii a udržitelnost. Navázala spolupráci s prvními pěstiteli, kteří měli chuť pěstovat byliny bez použití průmyslových hnojiv a syntetických pesticidů, začala vyrábět bylinné čaje a stala se tak průkopníkem v udržitelném podnikání.

Firma sídlí na nejvyšším kopci Čejkovic v místě, kde stával zchátralý kravín. Brownfield, který hyzdil panorama obce, se postupně proměnil v místo plné života. Firma se tak od samotného počátku drží ryze ekologického přístupu. Filozofií firmy je právě víra v udržitelnost, ekologii a lokálnost. Sonnentor si zakládá na selském rozumu, ale zároveň jde o vizionářskou společnost, která se neustále snaží hledat nové a moderní cesty, jak se zlepšovat a posouvat. Dnes patří k předním evropským zpracovatelům bylin a koření z ekologického zemědělství a vyváží své produkty do více než padesáti zemí celého světa. Hodnotám, s nimiž začínali, jsou však stále věrní.

Firma ročně zpracuje 300 tun sušených bylin a koření

Otevřená sluneční brána

Sonnentor znamená v překladu „sluneční brána“ a tou rozhodně je. Přestože se jedná o zpracovatelskou a výrobní firmu, je firma otevřená široké veřejnosti. „Lidé se začali o ekologické zemědělství a biopotraviny stále více zajímat. Chtěli vědět, jak s bylinkami pracujeme. Rozhodli jsme se proto umožnit každému zájemci nakouknout pod pokličku naší výroby a ukázat, že bio je způsob nakládání s půdou a surovinou a je to něco naprosto přirozeného,“ říká Josef Dvořáček, jeden ze spolumajitelů firmy. Už více než deset let se může každý během pravidelných exkurzí, které probíhají celý rok, podívat, jak celý proces vzniku voňavých čajů probíhá.

A právě originální exkurze a zbrusu nová zážitková trasa, která byla otevřena teprve letos, jsou hned po bylinkových čajích a koření největším lákadlem firmy. Architektonicky unikátní prostor vede tunelem zavěšeným přímo nad výrobou a přenese návštěvníky ke zrodu čaje na farmu k našim pěstitelům a odhalí také tajemství zpracování bylin i koření. Prohlídka je nabitá informacemi a zajímavými pohledy do zpracování bylin, výroby i skladů, které každého doslova vtáhnou do příběhu a filozofie celé firmy.

Dnes patří Bylinkový ráj Sonnentor k jedněm z nejoblíbenějších turistických cílů v srdci jižní Moravy a bylinky i koření si tu můžete vychutnat všemi smysly. Součástí areálu je kavárna s terasou, kde můžete kromě čajů ochutnat také vynikající biokávu od farmářů z Nikaragui, Bylinková zahrada sv. Hildegardy inspirovaná klášterními zahradami a také útulná prodejna, v níž najdete celý sortiment firmy od čajů přes koření až po suvenýry z této oblíbené destinace.

Pro milovníky zelených technologií

Exkurzní okruh, samotná výroba i zpracování surovin se nachází v nové budově Solis, která splňuje nejnáročnější aspekty moderního ekologického stavitelství. „Při její stavbě jsme se snažili myslet zároveň ekonomicky i ekologicky a tento postoj si zachovat při řešení detailů i zásadních kroků,“ popisuje Josef Dvořáček a dodává: „Jednou z prvních věcí, které jsme v souvislosti s novou budovou řešili, byl způsob vytápění a chlazení. Rozhodli jsme se pro energii z hlubinných geotermálních vrtů, kterou získáváme z podzemí prostřednictvím tepelných čerpadel. Pod budovou je v pravidelných rozestupech rozmístěno třicet stometrových vrtů. Aktuálně se jedná o nejekologičtější způsob vytápění a chlazení budov.“ Na střechách budov, které tvoří areál Sonnentoru, jsou umístěny FVE panely o celkovém výkonu vyšším než 200 kWp. Střechy však nepatří jen solárním panelům, jsou osázeny sukulenty a rozchodníky. Zelené plochy zachytávají vláhu a mají skvělé izolační vlastnosti. Ze střech je také jímána dešťová voda do dvou retenčních nádrží o celkovém objemu 220 m3. Po nezbytném přefiltrování ji v Sonnentoru využívají pro zalévání zeleně v okolí budovy. A jaké další „zelené“ prvky budova Solis zahrnuje? Izolace fasády je vyrobena z přírodního, dřevovláknitého materiálu a celá budova je omítnuta omítkou bez silikonů a silikátů. Při stavbě byly také hojně využívány recyklované materiály. Základem pro silniční komunikaci a parkovací plochy je recyklát stavební suti, která vznikla po tornádu v okolních obcích. Další „recyklovanou zajímavostí“ jsou například dveře a příčky toalet, které jsou vyrobeny z materiálu Packwall z recyklovaného tetrapaku.

Na vlastní oči uvidíte, jak vznikají čaje oblíbené ve více než padesáti zemích celého světa

Na střechách budov, které tvoří areál Sonnentoru, jsou umístěny FVE panely o celkovém výkonu vyšším než 200 kWp. Střechy však nepatří jen solárním panelům, jsou osázeny sukulenty a rozchodníky. Zelené plochy zachytávají vláhu a mají skvělé izolační vlastnosti. Ze střech je také jímána dešťová voda do dvou retenčních nádrží o celkovém objemu 220 m3. Po nezbytném přefiltrování ji v Sonnentoru využívají pro zalévání zeleně v okolí budovy. A jaké další „zelené“ prvky budova Solis obsahuje? Izolace fasády je vyrobena z přírodního, dřevovláknitého materiálu a celá budova je omítnuta omítkou bez silikonů a silikátů. Při stavbě byly také hojně využívány recyklované materiály. Základem pro silniční komunikaci a parkovací plochy je recyklát stavební suti, která vznikla po tornádu v obcích Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky. Další „recyklovanou zajímavostí“ jsou například dveře a příčky toalet, které jsou vyrobeny z materiálu Packwall z recyklovaného tetrapaku.

Zážitek mezi bylinkami

Součástí nové budovy je také zbrusu nová zážitková exkurze. V unikátních designových prostorách umístěných v mezipatře se seznámíte s příběhem zrození bylinky na poli, pečlivým procesem pěstování i samotnými pěstiteli. Během exkurze navštívíte statek, přenesete se na návštěvu k farmářům ze zahraničí a načerpáte informace o ekologickém zemědělství a udržitelnosti.

Zbrusu novou exkurzi si užijí malí i velcí

  • Nejčtenější

Hypotéka 2,99 % od Central Group se splátkami stejnými jako nájemné

15. května 2024

Komerční sdělení Při úrokových sazbách hypoték okolo 3 % ročně se měsíční splátky hypotéky zhruba vyrovnají...

Český rekordman Sky Bridge 721 je i v roce 2024 světovou jedničkou

13. května 2024

Komerční sdělení Světovým rekordem se tentokrát může pochlubit Česko. V malé horské obci Dolní Morava v Pardubickém...

Vojtko, Geislerová, vztahy a duševní zdraví na VŠEM

13. května 2024

Komerční sdělení “Pro Vysokou školu ekonomie a managementu (VŠEM) je zdraví, i to duševní, prioritou. Proto pořádáme...

OC Lužiny – včera, dnes a zítra

13. května 2024

Komerční sdělení Původní experimentální stavba věhlasných architektů – dnešní Obchodí centrum Lužiny. Před deseti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přijeďte si zasportovat s celou rodinou do Rodinného areálu na Lipně!

18. května 2024

Komerční sdělení Ať už hledáte místo pro relaxování nebo pořádné sportovní vyžití. Rodinný areál na Lipně splňuje...

Užijte si květen se stylovým smartphonem a vyhrajte zájezd na EURO

17. května 2024,  aktualizováno  20.5 14:09

Komerční sdělení Luxusní design, prvotřídní zpracování a dostupná cena. To jsou devízy nového smartphonu V40 SE...

Jak pracovat s linkou RS485 (Modbus, RTU) nejen u FV elektráren

20. května 2024

Komerční sdělení Několik praktických rad vám přináší Papouch s.r.o. Linka RS485 se stále používá, v současnosti je...

Rekonstruujete? Vsaďte na bezúdržbové hladké krytiny

20. května 2024

Komerční sdělení Jaký tvar nebo barva? To jsou první otázky, které se objevují v souvislosti s výběrem střešní...

Domov jako ze škatulky - vyzdobte si ho i handmade výrobky

20. května 2024

Komerční sdělení Mít vlastní bydlení je snem mnoha Čechů. Dům či byt však nepředstavuje jen radosti, ale i starosti...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...