Nové THC, a legální? Podle odborníků může mít HHC v Česku budoucnost

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
O látce HHC jste už nejspíše slyšeli, a pokud ne, zcela jistě o ní ve svém okolí uslyšíte brzy. HHC neboli hexahydrokanabinol, látka z konopí velmi podobná THC, se v posledním roce za veřejné i mediální pozornosti objevuje v automatech, stáncích, na e-shopech a je předmětem výzkumu.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

I proto je právě tento kanabinoid horkým tématem odborníků z mnoha sfér. Měl by být v Česku zakázán, nebo z něj naopak může ekonomika a v budoucnu možná i zdravotnictví těžit? Think Tank Racionální politiky závislostí svolal Mezinárodní online konferenci, kde se situace s HHC nejen na českém trhu probrala z vědeckého, ekonomického i společenského hlediska.

Květnová konference byla zasvěcena hledání řešení a upozornění na riziko zákazu HHC i podobných látek. Vystoupili na ní lékaři, výzkumníci, ekonom i advokát, a to nejen z ČR, ale i USA. Na pravou míru uvedli vlastnosti látky, její historii, jaké má účinky, jaká představuje rizika a jak s ní v rovině legislativy a regulace zacházet.

Způsobí HHC převrat ve výzkumu?

Přestože se jedná o dosud málo prozkoumanou látku, získává HHC stále větší pozornost jak v rekreační oblasti, tak v prostředí zdravotnického výzkumu. Potenciál má HHC velký a zdá se, že oproti psychoaktivnímu THC přináší i několik benefitů. „Je to látka, která si rozhodně zaslouží další zkoumání. Z medicinálního hlediska má do budoucnosti zajímavý potenciál,“ uvádí Martin Kuchař, vedoucí Laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek na VŠCHT. „Ve studiích na zvířatech byly zjištěny účinky na tlumení bolesti, které nezpůsobují narušení zpracování senzorických informací. Zároveň se zdá, že nemá mutagenní ani toxické účinky na srdce, netrpí-li člověk zdravotními predispozicemi, a nepoškozuje jaterní buňky,“ dodává Martin Kuchař, avšak upozorňuje na fakt, že od výzkumu k registraci léčiva vede ještě velmi dlouhá cesta.

Látka podobná THC, která není regulována

„Užití HHC není v případě rekreačního užívání spojeno s akutními ani střednědobými nežádoucími účinky, které by pramenily z toxicity,“ dodal lékař a předseda správní rady pacientského sdružení Kopac Pavel Kubů. To potvrzuje i Christopher Ware, ředitel americké společnosti KCA Laboratories, která za poslední dva roky analyzovala 20 tisíc vzorků s HHC.

„V porovnání s THC je psychoaktivita HHC nižší, intoxikace po užití je slabší a účinek pravděpodobně delší,“ shrnuje Viktor Mravčík, lékař a ředitel výzkumu Think Tanku Racionální politiky závislostí, který konferenci svolal.

„Sem s tím, než to zakážou!“ říkají si firmy vyrábějící a distribuující produkty obsahující HHC. Například na květnových Majálesech v českých městech se objevovaly stánky s hořkými gumovými medvídky s dávkou HHC. Prodejci žádný zákon neporušovali, žádný totiž zatím neexistuje. „Na rozdíl od THC není HHC kontrolováno na mezinárodní úrovni, a legislativně tak vzniká prostor pro regulaci, která nemusí být tak přísná jako u THC,“ uvádí dále Viktor Mravčík.

Může to znamenat problém? Povede případná mírnější regulace HHC ke snadnějšímu přístupu mladistvých k jiným, psychoaktivním kanabinoidům? V USA, kde trh s HHC prochází poměrně dynamickým vývojem, kanabinoidy podrobují výzkumům a odborníci tuto domněnku nepotvrzují, naopak poukazují na pokles užívání.

Soudě dle USA může české ekonomice HHC výrazně pomoci

„Na Floridě, kde jsou psychoaktivní kanabinoidy legální, dosahuje hodnota obchodů 6,9 miliardy dolarů,“ konstatoval Beau Whitney, zakladatel a hlavní ekonom firmy zabývající se ekonomickým výzkumem konopí v USA. I v ČR tedy může být potenciál tohoto trhu významný. Firmy, které se výrobou a distribucí kanabinoidů zabývají, se navíc vyznačují investováním obrovských prostředků do vývoje a výzkumu. Produkují tak další přidanou hodnotu a vytvářejí nové pracovní pozice.

Prohibice je slepou cestou

Tým Národního koordinátora pro protidrogovou politiku již představil návrh předpisů regulující takzvané psychomodulační látky v ČR. Tento zákon by umožnil dohled, regulaci i ekonomický přínos i této látky a zároveň klade velký důraz na ochranu mladistvých. Podle odborníků z Think Tanku je tak šance, že brzy přijmeme vysoce kvalitní a propracovanou právní úpravu regulace látek, jako je HHC, kratom či CBD.

„Zákazem HHC jeho šíření nezmizí, ale přestane být kontrolovatelné, přijdou nové a horší látky, dostanou se k dětem, kvalita a toxicita se zhorší a stát nebude mít prostředky na řešení závažných drogových problémů, které aktuálně HHC rozhodně nepředstavuje,“ varuje advokát Vojtěch Sucharda. Podle něj by v ČR regulace namísto prohibice znamenala racionální krok. „Potenciál je obrovský. To, jak ho v ČR dokážeme využít, závisí na tom, jaké si u nás určíme mantinely,“ uzavírá Kuchař.

Celá online konference Mýty a fakta o HHC“ je v plném znění zdarma ke zhlédnutí zde, na YouTube kanálu Think Tanku Racionální politiky závislostí. Jde o hodinu a půl zajímavých informací o HHC, které nyní jinde nenajdete a které rozšíří rozhled o tomto tématu.

  • Nejčtenější

Hypotéka 2,99 % od Central Group se splátkami stejnými jako nájemné

15. května 2024

Komerční sdělení Při úrokových sazbách hypoték okolo 3 % ročně se měsíční splátky hypotéky zhruba vyrovnají...

Český rekordman Sky Bridge 721 je i v roce 2024 světovou jedničkou

13. května 2024

Komerční sdělení Světovým rekordem se tentokrát může pochlubit Česko. V malé horské obci Dolní Morava v Pardubickém...

Vojtko, Geislerová, vztahy a duševní zdraví na VŠEM

13. května 2024

Komerční sdělení “Pro Vysokou školu ekonomie a managementu (VŠEM) je zdraví, i to duševní, prioritou. Proto pořádáme...

OC Lužiny – včera, dnes a zítra

13. května 2024

Komerční sdělení Původní experimentální stavba věhlasných architektů – dnešní Obchodí centrum Lužiny. Před deseti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Falkensteiner Resort Punta Skala – jeden resort, nekonečné možnosti

13. května 2024

Komerční sdělení Falkensteiner Resort Punta Skala je prémiový resort nabízející jedinečný zážitek pro ty, kteří...

Jak pracovat s linkou RS485 (Modbus, RTU) nejen u FV elektráren

20. května 2024

Komerční sdělení Několik praktických rad vám přináší Papouch s.r.o. Linka RS485 se stále používá, v současnosti je...

Rekonstruujete? Vsaďte na bezúdržbové hladké krytiny

20. května 2024

Komerční sdělení Jaký tvar nebo barva? To jsou první otázky, které se objevují v souvislosti s výběrem střešní...

Domov jako ze škatulky - vyzdobte si ho i handmade výrobky

20. května 2024

Komerční sdělení Mít vlastní bydlení je snem mnoha Čechů. Dům či byt však nepředstavuje jen radosti, ale i starosti...

Vyrazte na nejlepší muziku na nejhezčí památky. Zažijte HRADY CZ

20. května 2024

Komerční sdělení Mimořádné hudební zážitky v kulisách romantických hradů a zámků přinese v létě oblíbený festival...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...