Topná sezona začíná, jste připravení? Ročně vyhoří tisíc domácností

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Podzim je v plném proudu a zima pomalu klepe na dveře. Při pohledu z okna mnohé napadne, že by si rádi doma přitopili. Jste na to však připraveni? Pokud topíte pomocí kotle na tuhá paliva nebo plynového kotle, měli byste si spalinové cesty nechat každoročně profesionálně zkontrolovat.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Kdy a jak o komín pečovat?

Špatně vyčištěný komín může napáchat obrovské škody – požáry, ale také škody na zdraví, nebo dokonce životech. Dobře a pravidelně vyčištěný komín je základ, aby se neštěstí předešlo.

Ideální čas na kontrolu je mimo topnou sezonu. Pokud jste ještě letos kominíka nestihli pozvat, pospěšte si, dokud není třeba pravidelně topit. Pokud by se mělo na komínu cokoli opravovat, vyvarujete se situaci, že se práce protáhnou do chladných zimních dní. Komín musí být navíc pro čištění vlažný, proto v něm nesmíte alespoň 8 hodin předem topit.

„Co může udělat sám uživatel, je komín vizuálně zkontrolovat – jestli není popraskané zdivo či omítka a zda se nerozpadá nadstřešní část. Je dobré se zaměřit i na to, zda jsou zabezpečená dvířka proti vypadnutí a v okolí spalinové cesty se nenacházejí hořlavé materiály,“ říká Jakub Březina, majitel CUP Kominictví, největšího kominictví v Česku.

Dle vyhlášky č. 34/2016 Sb. je provozovatel spalinové cesty povinen jedenkrát ročně pozvat odborně způsobilou osobu, tedy kominíka. Ten komín profesionálně zkontroluje, vyčistí a následně vyhotoví písemnou zprávu o kontrole a čištění spalinové cesty.

„Spotřebiče na tuhá a kapalná paliva do 50KW výkonu se dle zákona musí čistit minimálně 3x do roka, z toho alespoň jednou ročně kominíkem. U spotřebičů na plynná paliva 1x ročně,“ dodává.

Je vhodné si komín čistit svépomoci?

Na internetu koluje spousta návodů, jak si komín vyčistit svépomoci. Postupy se liší a stejně tak použité nástroje. Úspora je sice lákavá, ale nemusí se vyplatit…

„Samočištění můžete provádět v průběhu roku sami, což i doporučujeme, ale vždy je nutné alespoň jednou ročně pozvat kominíka. Abyste komín pořádně vyčistili, musíte mí profesionální vybavení, které je poměrně drahé. Finančně se vám nevyplatí si je pořídit. Kromě toho chce čištění cvik a samozřejmě nebát se výšek, byť někdy lze komín čistit i zespodu. Ale to zase při nesprávné manipulaci riskujete saze v domě či požár,“ říká Březina.

„Na každý typ a materiál spalinové cesty potřebujete jiné vybavení, abyste komín nepoškodili a dosáhli optimálního výsledku. Naši kominíci jsou pravidelně školení a používají moderní vybavení, abychom zajišťovali optimální služby pro všechny zákazníky. Ročně vyčistíme komíny více než 50 tisícům lidem a vždy jsou naší prioritou bezpečnost a spokojenost,“

Co hrozí při nesprávném čištění komínů?

Povinnost čistit spalinové cesty profesionálem stanoví zákon. Pokud by se stalo, že vám chytnou saze a nebudete mít platný dokument o kontrole a čištění spalinové cesty, pojišťovna vám může krátit pojistné plnění, nebo jej může odmítnou zcela, škody tedy platíte ze svého. Kromě toho dostanete pokutu ve výši až 10 000 Kč.

„Pokuta není to nejhorší, co se může stát. Důležité je dívat se na riziko poškození zdraví, nebo nedej bože hůře. V Česku ročně vyjíždějí hasiči k více než tisícovce požárů způsobených špatně, nebo dokonce vůbec nevyčištěným komínem. A i když nemusí zrovna propuknout požár, i dlouhodobý pobyt v objektu se zaneseným komínem není bezpečný. V budově se totiž mohou koncentrovat zdraví škodlivé látky vznikající při spalování, které kvůli zanesené spalinové cestě neprojdou ven,“ říká s vážným výrazem.

Jak má vypadat správně provedená kontrola a čištění?

„Dobře odvedená práce rozhodně není to, když kominík projde okolo a jen se do komínu letmo podívá zrcátkem. Čištění se poctivě nedá stihnout za 5 minut. Bohužel i s tímto se lidé mohou setkat. Občas nám volá člověk po prvním zatopení, že mu komín netáhne, a přitom u něj byl obecní kominík. Tyto případy se snažíme řešit prioritně, ať nedojde k nehodě,“ vysvětluje majitel CUP Kominictví.

„Zakládáme si na tom, že vždy provedeme profesionální čištění a vše po sobě pečlivě uklidíme. Kromě toho dbáme na moderní trendy i v zákaznickém servisu – administrativu řešíme elektronicky, termín čištění domlouváme telefonicky předem na konkrétní čas, ať lidé nemusí celý den čekat doma, a čistíme i v soboty. Každý rok se pak automaticky včas připomeneme, že je třeba provést čištění. Navíc si následně ověřujeme, jak byl zákazník s daným kominíkem spokojený,“ vysvětluje Březina.

O CUP Kominictví

CUP Kominictví je předním kominictvím v České republice, které se specializuje na pravidelnou kontrolu a čištění spalinových cest. S více než 50 000 spokojenými zákazníky je největším kominictvím v ČR a zakládá si na moderním vybavení a zákaznickém servisu. Pro více informací navštivte www.kominici.cz. Termín čištění si můžete v případě potřeby domluvit telefonicky na 565 55 44 44.

  • Nejčtenější

Když stres ochromuje naše zdraví, pomoci může magnézium

25. dubna 2024

Komerční sdělení Magnézium je minerál, který je mimořádně důležitý pro správné fungování našeho organismu v různých...

Tisíce úspěšných Čechů znají tajemství spoření bez háčků a hvězdiček

29. dubna 2024

Komerční sdělení Objevili efektivní způsob, jak mít své úspory kdykoli k dispozici, bezpečně je zhodnocovat každý...

Zaostřeno na Karvinsko. Z čeho bude v budoucnosti těžit?

25. dubna 2024

Komerční sdělení Území pohornického Karvinska se po ukončení těžby uhlí připravuje na nové projekty. A nebude jich...

Sjednáním pojištění práce poradce nekončí, ale teprve začíná

24. dubna 2024

Komerční sdělení Kvalitní pojišťovací poradci se svými klienty mnohdy vytvářejí partnerství na celý život. Jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak zavěsit WC?

30. dubna 2024

Komerční sdělení Pryč je doba nevzhledných kombinovaných záchodů, z jejichž nádržek a připojovacích hadiček se tak...

Terezínská tryzna k uctění památky obětí nacismu se koná 19. května

1. května 2024

Komerční sdělení Tradiční pietní akce je výrazem naší hluboké úcty k památce obětí nejhorší války v dějinách...

Květen vyžene děti učit se ven na zahradu. Zapojte se do výzvy!

1. května 2024

Komerční sdělení S blížícím se květnem je tady Měsíc školních zahrad. Za akcí na podporu pobytu a venkovní výuky...

Penzion Integrity: Ubytování a oáza klidu při brněnském Výstavišti

1. května 2024

Komerční sdělení Penzion Integrity je skvělou volbou pro klidné ubytování v blízkosti brněnského Výstaviště. S...

Chorvatsko – dovolená na míru

30. dubna 2024

Komerční sdělení Na téma „proč Češi milují Chorvatsko“ by se daly psát diplomové práce. Plné vzpomínek na prosluněné...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...