RETELA kolektivní systém pro sběr a recyklaci elektroodpadu

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Hlavním cílem systému je ochrana životního prostředí a zdraví člověka zajištěním sběru a recyklace elektroodpadu. Za výrobce plní povinnosti týkající se zpětného odběru, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Co to v jednoduchosti znamená?

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Elektroodpad je specifický a velmi různorodý odpad, který obsahuje celou řadu cenných, ale i toxických materiálů. Výrobce či dovozce elektrozařízení má za povinnost se postarat o své produkty i poté, co je prodá konečným uživatelům a ty se stanou odpadem. Tomuto principu se říká rozšířená odpovědnost výrobce. Výrobce či dovozce tedy uzavře smlouvu s kolektivním systémem, který za výrobce prakticky plní všechny povinnosti týkající se sběru a recyklace elektroodpadu. Výrobce za tuto činnost odvádí do systému tzv. recyklační příplatek, který je součástí finální ceny elektrozařízení. Specifický druh elektroodpadu, který se pomalu začíná objevovat v odpadovém toku ve větším množství, jsou fotovoltaické panely (dále také jako „FV panely“).

V ČR bylo doposud instalováno přes 250 000 tun FV panelů. Technická životnost panelu je sice dlouhá a výrobce udává asi 25 let, nicméně v roce 2024 jsme už v polovině životnosti většiny instalovaných FV panelů v ČR. Největší „solární boom“ proběhl v letech 2009 až 2010, kdy bylo instalováno asi 170 000 tun FV panelů. Kolektivní systém RETELA je specialistou na sběr a recyklaci fotovoltaických panelů po skončení jejich životnosti. Podle nejnovějších zveřejněných dat Ministerstva životního prostředí má RETELA 55% podíl na trhu v rámci kolektivních systémů sběru a recyklace FV panelů v ČR.

Jaké materiály a v jakém množství v sobě FV panely skrývají? Uveďme si 3 materiály, které jsou nej z určitého pohledu. Tedy materiál s největším zastoupením, dále nejhodnotnější materiál a nejtoxičtější materiál. Asi každý, kdo někdy viděl fotovoltaický panel, by odhadnul, že co do hmotnosti je panel tvořen zejména sklem, a to ze 75-85 % dle typu panelu. Sklo je velmi dobře recyklovatelný materiál. Pokud je recyklace FV panelu provedena technologicky správně, pak lze získat velmi kvalitní materiál, který lze využít například jako filtrační písek nebo v rámci různých aplikací ve stavebnictví. Potenciál v rámci recyklace skla z instalovaných FV panelů v ČR je tedy okolo 200 tisíc tun.

Nejhodnotnějším materiálem v rámci FV panelů je bezesporu stříbro. Stříbro není obsaženo ve všech typech fotovoltaických panelů a obecně lze konstatovat, že jeho koncentrace byla nejvyšší v panelech první generace a poté již soustavně klesala. Stříbro je přítomno ve FV panelech v extrémně proměnlivých koncentracích, které se podle literatury pohybují od 10 do 600 mg/kg. Pokud bychom vzali odhadovanou průměrnou hodnotu okolo 50 mg/kg, pak recyklační potenciál v rámci FV panelů v ČR je okolo 12,5 tun stříbra. Obsah stříbra je hlavním kritériem, zda se dané FV panely ekonomicky vyplatí recyklovat. Drtivá většina panelů má obsah stříbra tak malý, že je třeba recyklaci dotovat z výše zmíněných recyklačních poplatků.

Vedle dobře recyklovatelných materiálů, jako je sklo, hliník nebo měď, mohou FV panely obsahovat také toxické látky. Zvlášť kadmium telluridové FV panely, které obsahují asi 4 gramy toxického kadmia na jeden panel. Těchto panelů není v ČR naistalováno velké množství, odhady mluví asi o 2 %. I tak se jedná celkem asi o 2 tuny tohoto toxického kovu, který je třeba v rámci recyklace z FV panelů bezpečně odstranit. Ve fotovoltaických panelech se nachází také olovo, kterého je odhadem ve všech instalovaných panelech asi 50 tun. Pokud by byly například takové panely skládkovány na skládce odpadů, mohlo by dojít k uvolnění těchto toxických látek do životního prostředí, např. kvůli vyluhování a prosáknutí do spodních vod skládky. Výše zmíněné kadmium má toxické účinky například na ledviny a játra.

V rámci oběhového hospodářství či cirkulární ekonomiky je nezbytné recyklovatelné materiály vracet zpět do výroby a šetřit tak primární zdroje surovin. Tím dochází sekundárně i ke snížení emisí skleníkových plynů, které ve velké míře vznikají zejména ve fázi těžby a rafinace primárních materiálů. Dle zákona musí být zajištěna recyklace alespoň 80 % hmotnosti FV panelu. V každém případě je třeba zajistit, aby odpadní FV panely nebyly odstraňovány jako netříděný komunální odpad, ale byly odevzdány na místech k tomu určených. Klasickým sběrným místem pro občany je sběrný dvůr. V rámci recyklace celých FV elektráren je nejlépe kontaktovat přímo kolektivní systém RETELA.

  • Nejčtenější

Zaměstnavatelem roku se pro Zlínský kraj stal Continental Barum

8. července 2024

Komerční sdělení Letošním Zaměstnavatelem regionu ve Zlínském kraji se stává otrokovický Continental Barum. Honosit...

V Zóně Holešov vyroste nové Technologické a vzdělávací centrum

1. července 2024

Komerční sdělení Součástí nového Technologického a vzdělávacího centra, které chce v Zóně Holešov vybudovat vedení...

5 kroků, jak se zbavit bolestí pohybovým systémem FASPO

2. července 2024

Komerční sdělení Proč se vrací bolest zad? Proč píchá v kolenou, kyčlích? Často je příčina bolesti jinde, než kde to...

Práce sestry a canisterapeutky se prolíná

1. července 2024

Komerční sdělení Pacientům několika oddělení nemocnice v Litomyšli pomáhá i canisterapeutický pes. Díky němu lépe...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Léto v Opavě bude plné skvělých kulturních zážitků i poznání

1. července 2024

Komerční sdělení Letní prázdniny pro nás v Opavě rozhodně nejsou „okurkovou sezonou“. Naopak! Opavská kulturní...

Instalace nízkouhlíkové technologie HERKUL a.s.

8. července 2024

Komerční sdělení Společnost HERKUL a.s. realizovala v období 1. 7. 2017 - 30. 9. 2018 projekt Instalace...

Příběh pacientky Markéty: Jsou matky s migrénou v pasti?

8. července 2024

Komerční sdělení Migréna se mnou „vyrůstá“ už od puberty, přestože si mě vybrala už o hodně dříve – když zjistila,...

Za vším je vášeň, říká, majitelka kavárny Láskomina v Pacově

8. července 2024

Komerční sdělení Na svých toulkách Vysočinou se nezapomeňte zastavit v Pacově, kde na vás čeká kouzelná kavárna a...

Výběr správného fotovoltaického systému je klíčem k vaší spokojenosti

8. července 2024

Komerční sdělení Fotovoltaická elektrárna je již součástí mnoha domácností. A je to logické - solární energie je...

Je mi 54 a čekám dítě, oznámila herečka. Modlí se za klidný průběh těhotenství

Hvězda rodinného seriálu Boy Meets World, Trina McGeeová (54), oznámila, že je těhotná. Své čtvrté dítě čeká herečka...

Krásná dcera Václava Klause mladšího se bude vdávat, vezme si házenkáře

Kateřina Klausová (25), dcera Václava Klause mladšího, řekla své ano Tomášovi Pirochovi (24), reprezentantovi České...

Mareš se omluvil Bagárové za O2 arenu. A prozradil, kolik lístků na koncert prodala

Leoš Mareš (48) popřál zpěvačce Monice Bagárové všechno nejlepší k 30. narozeninám a zároveň se jí omluvil za to, že ji...

Překážek ve vztahu bylo moc, říká o francouzském partnerovi Hana Vagnerová

Herečka Hana Vagnerová (41) v rozhovoru pro iDNES.cz přiznala, že ve vztahu s jejím partnerem, mladším Francouzem...

Nenašla na trhu, co potřebovala, tak začala vyrábět sama. Zákazníků přibývá

Jana Podroužková má ráda pohyb a baví ji design. Oboje nakonec skloubila a založila vlastní značku Dhaara. Ta za osm...