Středa 6. prosince 2023, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 6. prosince 2023 Mikuláš

Filtrovaná káva stále častěji válcuje klasické espresso. Proč?

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Jakou kávu máte na filtru? Tato otázka se v kavárnách začíná objevovat čím dál častěji. I samotní kavárníci sahají po filtrované kávě mnohdy raději než po práci špičkového espresso kávovaru. Ochutnali jsme filtrovanou kávu na festivalu a rozhodli se navštívit IG coffee roasters z Moravy.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Filtrovaná káva stále častěji válcuje klasické espresso. Proč? | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Filtrovaná káva se těší čím dál větší oblibě. Proč?

Filtrovaná káva je chuťově mnohem jemnější a vynikne v ní širší spektrum tónů než v šálku espressa. Výsledkem je nápoj, který může v některých případech chuťově připomínat skoro až čaj a dává vyniknout chuťovým vlastnostem kávových zrn. V závislosti na jejich druhu si v kávě vychutnáte ovocné nebo květinové tóny, čokoládu a další.

Možnosti přípravy filtrované kávy

I starý dobrý překapávač s papírovým, nebo stálým filtrem, představuje metodu přípravy filtrované kávy. V kavárnách i gurmánských domácnostech ho nahradily dnes už legendární MoccaMastery. V kavárně pak kávu najdete pod pojmem batchbrew, ale filtrovanou kávu vám připraví mnohdy i jinak.

Jiné přípravy filtrované kávy

Nástrojů pro přípravu je mnoho. Kouzlo tohoto nápoje je v tom, že si ho můžete jednoduše připravit kdekoliv. Pokud budete velký nadšenec, můžete to zvládnout i lépe než zkušený barista. Mezi nejoblíbenější alternativní přípravy teď patří:

  • V60: Tenhle způsob přípravy milují kávoví profesionálové i nadšenci po celém světě, není divu. Při ovlivňování chuti si můžete pohrát s hrubostí mletí, teplotou vody a množstvím kávy. Jde o jednu z nejjednodušších a nejlevnějších variant přípravy překapávané kávy. Pro přípravu si můžete zakoupit od plastových dripperů po barevné keramické nebo designové skleněné.
  • Chemex: Ikonická skleněná nádoba, která je kombinací krásného vzhledu a kvalitních materiálů. Do nádoby patří speciální filtry, do něj nasypete mletou kávu a zalívá se.
  • AeroPress: Mletou kávu přidáte do nádoby, zalijeme horkou vodou a pomocí pístu vytvoříte tlak. Příprava je opravdu jednoduchá a rychlá.

V letních měsících pak přichází ke slovu třeba oblíbený cold brew. Tady rychlé překapání nahrazuje několikahodinová extrakce přímo ve studené vodě.

Všechny metody přípravy kávy mají své výhody a nevýhody, příznivce i odpůrce. Vyzkoušejte postupně všechny a uvidíte, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Filtrovaná káva stále častěji válcuje klasické espresso. Proč?

Jakou kávu na filtr? Světleji praženou s přirozenou ovocitostí

Při výběru kávy na filtr je nejdůležitější zrno a na to navazuje pražení. Pokud hledáte v nápoji ovocitost a sladkost, potřebujete světleji pražená kávová zrna. Zrnka si tak lépe zachovají svou přirozenou chuť.

Na takové pražení jsme se byli podívat v showroomu pražírny IG coffee roasters v Hradčanech. Měli jsme tu možnost být u pražení na pražičce Loring Falcon a podle slov pražiče je u těchto káv důležité rozvinout během pražení chutě, které dává zrnu jejich původ, druh kávovníku a zpracování.

Nejlepší je sáhnout po zrnkách od malých farmářů:

„Kávovníkům dávají náležitou lásku a péči, která je na výsledné chuti cítit. Chcete získat zrna, která jsou srovnatelná se zeleninou, kterou pěstuje babička a ne tou, kterou koupíte v supermarketu,“ říkají v IG coffee roasters.

Právě tato pražírna pracuje s kávovými zrny, které vybírají přímo z konkrétních farem. Zajímají se o péči, kterou kávovníkům daný farmář dává a způsob zpracování. Jestli zvolíte spíše sladší kávy s tóny tropického ovoce nebo maliny s černým čajem z Ethiopie, to je už jen na vás.

Podpořte konkrétního farmáře a získejte zrna výjimečné kvality.

Při koupi kávy IG coffee roasters znáte nejen zemi, lokalitu nebo zpracování, ale i konkrétní farmu, odkud nakupujete. Třeba u zmiňované kávy z Etiopie, která je brána za kolébku kávy, podporujete relativně mladou rodinnou farmu a promývací stanici Chelbessa Washing station. Nabízí výjimečnou kávu srovnatelnou s produkty nejznámějších farem v populárním regionu Yirgacheffe.

„Na těchto kávách jsou doslova cítit ruce malých farmářů. K nám se dostávají daleko čerstvější než běžné komoditní kávy. Chuťově z nich jde vytáhnout daleko víc. Spojení mezi námi a konkrétními farmáři je tu opravdu blízké,“ dodávají v pražírně.

Jeden příběh farmáře za všechny

Danson a jeho tři bratři Geoffrey, Bernard a Eliud pěstují kávu na své farmě Docha Estate nedaleko Nairobi v Keni. Je to malý zázrak, protože všude kolem roste zástavba. Řemeslo se naučili od svých rodičů. K hnojení používají hnůj od svých krav a kuřat, což je jeden z důvodů, proč jejich káva chutná tak skvěle.

Díky tvrdé práci se jejich výběrová keňská káva k nám dostane s jejich vlastním jménem, ne jménem zpracovatelské stanice nebo družstva.

Dříve byla dohledatelnost původu kávy zakoupené u nás velmi malá. Díky tomuto projektu naopak podporujete svým nákupem konkrétní farmáře. A to stojí za to.

Kávové festivaly

Většinou jsou tam ukázky těch nejzajímavějších chutí, a to především právě s filtrovanou přípravou. Sice tam najdete i espresso, ovšem stále ze světleji pražených káv, která má pak ovocité chutě, které dokáží překvapit. Pokud vás filtrovaná káva zajímá, určitě se stavte naBrněnský kávový festival, který se koná 30.9. – 1.10.2023. Budete tam moct ochutnat kávy od nejlepších českých pražíren a potkáte se tam i s IG coffee roasters, dále se účastní například pražírny Nordbeans, Candy cane, Kávoholik a mnoho dalších. Pokud chcete zažít něco nového a zjistit co vám nejvíce chutná, stavte se na kávový festival.

  • Nejčtenější

Cestovatelská novinka desetiletí? Saúdská Arábie láká na nepoznané

Advertorial Představte si zemi, která má moře, hory, historická města, moderní metropole, spoustu kulturních památek a množství...

Šetření energiemi pomáhá. E.ON rozdělil mezi potřebné 17 milionů korun

Komerční sdělení Více než 17 milionů korun doposud vyplatila charitativním organizacím energetická společnost E.ON v rámci projektu...

Korejské multicity? Ruch Soulu společně s relaxem na ostrově Jeju

Komerční sdělení Korejské město Soul je rušnou metropolí, v níž si cestovatelé vychutnají to nej z asijských velkoměst. Kam však za...

Kvalitní český kotel na dřevo obstojí v náročných podmínkách

Komerční sdělení Jak univerzální může být vytápění dřevem, tedy ekologickým a obnovitelným zdrojem tepla, se můžeme přesvědčit na třech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na lyže do nejlepšího rodinného hotelu v Česku

Komerční sdělení Čtyřhvězdičkový Wellness hotel Vista umístěný přímo na sjezdovce je vysněným místem každé rodiny, která touží po...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Klobásy a temná ezoterika. Jak jsem si zajel s KSČM do Polska za nákupy

Premium Ještě že jsem dorazil s předstihem. Autobus z temného náměstí v Lysé nad Labem vyráží o dvě minuty dříve, než bylo...

Nová princezna. Herečka Sára Korbelová o vánoční pohádce i intimních scénách

Premium Je jí jednadvacet, ale už má za sebou slušnou řádku rolí. A zajímavých, od těhotné studentky po slečnu trpící úzkostmi....

Vánoční večírek pár kroků od vánočních trhů na Staroměstském náměstí

Komerční sdělení Uspořádejte vánoční večírek a nalaďte se na atmosféru Vánoc. Ať už plánujete firemní akci, oslavu či malou sešlost pro...

Darujte sobě či svým blízkým chvilku relaxu přímo v centru Prahy

Komerční sdělení Ať už s kamarádkami či partnerem, přijďte si odpočinout od předvánočního shonu a načerpat energii v oáze klidu...

Vyboostuj si imunitu s Rio Cold Press ginger shoty

Komerční sdělení Naše imunita dostává pořádně zabrat. A to nejen kvůli stresu a nemocem, ale častokrát i kvůli nevyžádaným radám a...

Pijete kolu? Máme pro vás novinku s ikonickou, ještě lepší chutí!

Komerční sdělení Dopřejte si oblíbenou nadčasovou chuť v moderním podání a zdravějším přístup k sobě i planetě. Představujeme vám...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Zemřela slovenská zpěvačka Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara

Ve věku 43 let zemřela na Floridě slovenská zpěvačka Barbara Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara, které se v...

StarDance opustil cukrář Josef Maršálek. V děkovné řeči padla peprná slova

Osmé kolo StarDance bylo posledním pro cukráře Josefa Maršálka a Adrianu Maškovou. V rozstřelu byli s kajakářem...

Potvrzeno. Ceny elektřiny od ledna stoupnou kvůli regulované složce

Energetický regulační úřad potvrdil růst regulovaných cen energií od ledna 2024. Oproti před měsícem uváděnému růstu...

Po snížení DPH potraviny zdraží, zjistil od obchodníků ministr Výborný

Snížení DPH o tři procentní body u potravin na 12 procent nesníží ceny v obchodech. V pondělí to ohlásil po jednání s...