Elektronické uzavírání pracovních smluv díky novele zákoníku práce

– ADVERTORIAL
Novela zákoníku práce platná od letošního října umožňuje firmám uzavírat pracovní smlouvy a dohody elektronicky, což nahrává digitalizaci významné části komunikace mezi personálním oddělením a zaměstnanci. Zaměstnavatelé se mohou rozhodnout, zda převedou HR procesy plně do digitální formy, nebo zůstanou u papírové verze.

Martin Vondrouš

Digitalizace není povinnost, ale představuje možnost, jak pružně reagovat na aktuální trendy. Firmy ji volí jak kvůli zvýšení efektivity práce, tak kvůli úspoře času a především peněz,“ uvádí Jiří Pour, zakladatel advokátní kanceláře coLEGAL, jenž se ve své praxi zaměřuje na občanské a obchodní právo. Trend digitalizace podpořený novelou zákoníku práce pomáhá změnit zavedené postupy ve firmách, snížit počet rutinních úloh, a naopak zlepšit produktivitu.

Méně administrativy

Možnost uzavírat pracovní smlouvy elektronickou formou, digitalizovat platové výměry nebo dohody o odpovědnosti ušetří firmám i samotným zaměstnancům velké množství času. Například nebude nutné čekat na fyzickou přítomnost osoby s oprávněním podepisovat dokumenty, stejně tak zaměstnanci pracující z domova nebudou muset kvůli podpisům cestovat do kanceláře. „Značné úspory času a nákladů tak mohou dosáhnout především firmy, které mají v České republice více poboček nebo mají své matky v zahraničí,“ zdůrazňuje Martin Vondrouš, Senior Business Development Manager ve společnosti Software602. Upozorňuje také, že převedení pracovněprávních dokumentů do elektronické podoby umožňuje digitalizovat celý životní cyklus těchto dokladů – od jejich vytvoření a podepsání elektronickým podpisem, přes elektronické doručování až po archivaci dokumentů a následnou skartaci po uplynutí skartační lhůty.

Efektivní využití elektronického podpisu

Aby mohl zaměstnavatel komunikovat se zaměstnanci plně elektronickou cestou, je na straně zaměstnance nezbytný chytrý telefon a počítač. V případě zaměstnavatele je pak nutná platforma, jako například Sofa od Software602, která pokrývá veškeré procesní řízení digitálního HR včetně elektronického podepisování dokumentů v souladu s platnou legislativou.

Zatímco zaměstnavatel potřebuje kvalifikovaný elektronicky podpis, zaměstnanec může používat zaručený podpis. Obě strany mohou pro elektronické doručování používat vlastní datovou schránku. Pokud ji zaměstnanec nemá, potřebuje vlastní soukromou e-mailovou schránku a optimálně také internetové bankovnictví včetně bankovní identity. Pro zaměstnavatele je dále nezbytný profesionální digitální archiv, kde budou dokumenty bezpečně uloženy a po uplynutí skartační lhůty skartovány. Takový archiv by měl ideálně disponovat také aktivní péčí nad dokumenty, která automaticky zajistí jejich platnost i po letech. Navíc v něm vyhledáte jakýkoliv dokument třeba i po dvaceti letech za několik sekund.

Vše na jednom místě

Profesionální portál HR Point vyvinutý společností Software602 umožňuje propojení s cloudovým digitálním archivem. Zaměstnancům i zaměstnavatelům jsou na něm dostupné všechny potřebné informace a dokumenty. Portál HR Point staví na propojení cloudové aplikace Sofa s aplikací Teams ze sady Microsoft 365 a podporuje všechny agendy související s HR. Díky tomu pomáhá pracovníkům personálního oddělení zefektivnit jednotlivé procesy – od náboru až po nástup zaměstnanců. Lze ho přizpůsobit konkrétnímu zaměstnavateli na míru a také jej postupně implementovat ve více fázích podle priorit. „Největší zájem je aktuálně o digitalizaci procesu onboardingu, kterým personalisté tráví obecně nejvíce času,“ dodává Martin Vondrouš.

Autor:
  • Nejčtenější

Když stres ochromuje naše zdraví, pomoci může magnézium

25. dubna 2024

Komerční sdělení Magnézium je minerál, který je mimořádně důležitý pro správné fungování našeho organismu v různých...

5 tipů, jak zútulnit obývací pokoj s minimálními náklady

22. dubna 2024

Komerční sdělení Pod pojmem útulný domov si každý z nás představí něco trochu jiného. Někdo má rád perfektně...

Zaostřeno na Karvinsko. Z čeho bude v budoucnosti těžit?

25. dubna 2024

Komerční sdělení Území pohornického Karvinska se po ukončení těžby uhlí připravuje na nové projekty. A nebude jich...

Sjednáním pojištění práce poradce nekončí, ale teprve začíná

24. dubna 2024

Komerční sdělení Kvalitní pojišťovací poradci se svými klienty mnohdy vytvářejí partnerství na celý život. Jejich...

Dopřejte svým očím pohodlí s biometrickými brýlovými čočkami

22. dubna 2024

Komerční sdělení Nosíte brýle a znáte podobné situace? Neustálé čištění, které snad nikdy není dokonalé, dešťové...

Otevření nových Silent Villas v Therme Laa

27. dubna 2024

Komerční sdělení Exkluzivní rozšíření termálních lázní Laa, resortu VAMED Vitality World: 2. srpna 2024 se na ploše...

„Záleží mi na spokojenosti mých kolegů,“ říká vedoucí fyzioterapeutka

26. dubna 2024

Komerční sdělení Už pět let pracuje Martina Kořínková v Chrudimské nemocnici. Proč si vybrala profesi...

Zažijte jaro všemi smysly v Libereckém kraji

26. dubna 2024

Komerční sdělení Chcete si odpočinout od shonu všedních dní? Přijeďte do Libereckého kraje. Spojení jarní přírody a...

Když peníze ztrácejí hodnotu

26. dubna 2024

Komerční sdělení Článků o vysoké inflaci bylo možné číst v uplynulých 2 letech poměrně mnoho. Pravdou je, že inflaci...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...