Bruntál, drsný kraj zubatých žab žije svůj Comeback

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Do Bruntálu se nejezdí. Když tvůrci seriálu Comeback otevřeli pomyslnou 13. komnatu a vyslali Tomáše Pacovského na koncert v Bruntále, rozpoutalo se šílenství. Město využívající své pověsti nejdrsnějšího místa, kam není radno jezdit, se změnilo ve vyhledávanou destinaci.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

BRUNTÁL – První písemná zmínka o Bruntálu je podle historických pramenů z roku 1223. (Což z něj dělá mimochodem nejstarší české město). Málokdo tehdy tušil, jak významné toto město na úpatí Jeseníků bude. V dobách, kdy se všude kolem těžilo především zlato a další drahé kovy, přišli Bruntálci s naprosto originálním nápadem na obživu – začali těžit bahno, kterého bylo všude kolem plno. Co však odlišovalo bruntálské bahno od ostatních, byla jeho neskutečná kvalita.

V minulosti bylo bahno a žabí kůže, hlavním exportním artiklem

Samotná těžba byla však velmi fyzicky náročná a zároveň také nebezpečná. Důvodem byl nebývalý výskyt zubatých žab. Nebyli by to však bruntálci, kdyby si i s touto komplikací neporadili a začali žáby lovit ve velkém a zaměřili se především na prodej žabích kůží. Tím vznikl druhý exportní artikl a z Bruntálu se tak začalo stávat velmi bohaté město. Zvláštností kterou totiž bruntálské zubaté žáby mají, je extrémní regenerace. Ta má za výsledek to, že za velmi krátkou dobu žabám kůže opět dorůstá. Díky tomu jde v podstatě o nevyčerpatelný zdroj blahobytu tohoto města. Město bohatne, ale protože bohatství přitahuje nechtěné nájezdníky, bylo rozhodnuto, že zůstane skryto pro všechny neznalé a rozvoj města bude jen velmi pomalý.

V 60 letech se přidávalo LSD do vodovodního řadu, vliv to mělo i na zubaté žáby

A tady se dostáváme k tomu, proč Bruntál získal punc nejhoršího města a terčem spousty vtipů a narážek. Po pomyslným závojem černé mlhy si v Bruntál žil dlouhá léta, živen propagandou o nejhorším městě široko daleko a útrpně snášel narážky na samotnou podstatu města. Od devadesátých let minulého století se však situace začala pomalu otáčet a město začalo s touto pochmurnou pověstí bojovat. Vše co lze zveřejnit o historii města je podrobně popsáno na www.zubatezaby.cz

Comeback - mýty nebo krutá pravda?

Naprostý zvrat přišel v roce 2010, kdy si Bruntálu všimli až v Praze a ač to zní neuvěřitelně dali městu prostor dokonce i v televizi. Nešlo jen o jakousi několika minutovou zmínku o díře v Jeseníkách. O městě byl natočen celý jeden díl populárního sitcomu Comeback, který dostal příznačný název Zlatá ledvina.

Pavel Koudelka, bývalý budeník Mňágy a Ždorp se narodil v Bruntále

Na obrazovce se postupně vystřídaly všechny neduhy, které Bruntálu roky dávaly punc zakázaného města. Zubaté žáby, bahno i onen úzkoprsý pohled na obyvatele, kteří obývají tento nehostiný kraj a kterým se prostředí neomylně zapsalo do jejich charakteru. Starosta města sice poslal tvůrcům ostrý protestní dopis, ale to nezabránilo tomu, že tajemství se dostalo na světlo a bylo třeba jednat, protože do Bruntálu začaly přijíždět expedice, různé komise a neziskové organizace aby proměnili město dle evropských směrnic v evropské. Na základě doporučení byly položeny nové silnice, zrekonstruovalo se náměstí i kanalizační síť, volné vstupy do štol se zavezly hlušinou. Vše proběhlo relativně hladce, ale nejtěžší úkol se vznášel nad tímto Šťastným údolím. Co se zubatýma žábama? Tyto se volně vyskytují ve městě i v okolí a obrana proti nim není žádná. Bruntálci si již zvykli, ale jak udělat město bezpečné pro ostatní, kteří měli brány dosud uzavřené? S tímto problémem si lámali hlavy přední odborníci v oboru batrachologie a herpetologie, kteří byly ochotni přijet do Bruntálu pouze on-line, přes displeje svých počítačů.

Drsní umělci, kteří se odvážili do Bruntálu přijet

Řešení se nakonec naskytlo samo po kůrovcové kalamitě v letech 2008-2010 ubylo kolem Bruntálu tolik stromů, které se zkombinovalo se zaslepením těžních štol v kterých žáby žily, že populace zubatých žab na bruntálsku dosáhla svého minima a zatím to vypadá, že to i tak zůstane. Proti tomu se vyrojilo spoustu názorů z řad odborné komunity, že žáby jsou endemický druh a musí přežít. Do toho všeho se ozvala organizace UNESCO s ochrannou bruntálského kulturního dědictví skrývajícího se v temných tunelech plných jedinečného bahna a zubatých žab.

Posaďte se na sedačku z Comebacku

Hlášky zmiňující, že se v Bruntále, městě drsných lidí, těží bahno nebo třeba že mezi kratochvíle místních patří lov březích laní, mezi lidmi zlidověly. Nebyli by to bruntálci, kdyby opět nedokázali z této situace vytěžit. Tématu se ujal místní reklamní guru, který začal postupně napravovat dezinformace a polopravdy objevující se na světových webech. Ruku v ruce vznikla nová marketingová strategie zahrnující informační web, tiskoviny a také suvenýry pro podporu bruntálské komunity. Ústředním motivem je zubatá žába, docela výrazný motiv ze seriálu Comeback. Začali jsme ji tisknout na samolepky na auta,“ vzpomíná Tomáš Koňařík z reklamní agentury Rekont, která produkuje trička, samolepky a také jedinečnou plyšovou zubatou žábu. V jeho prostorách na náměstí v Bruntále se nachází i červená sedačka z bytu Pacovských nebo rezervní hasičák z obchodu „U dvou akordů“.

Kartin Kolomý vzal zubatou žábu na Dakar

Pokud jste nebyli v Bruntále, na suvenýry nemáte nárok

„Často se nám stává, že volají zákazníci z celé republiky a chtějí poslat alespoň něco se symbolem zubaté žáby. Musíme však všechny zklamat... Vlastnit cokoliv od zubaté žáby totiž nejde bez návštěvy našeho města,“ dodává na závěr Koňařík.

Bruntál - víc než bahno

Kromě samotných zubatých žab najdete v okolí Bruntálu spoustu dalších zajímavých a atraktivních lokalit a tak můžete například návštěvu Pradědu, popřípadě sjezdovek v Malé Morávce nebo lázní v Karlové Studánce spojit a zavítat také do Bruntálu. Návštěvou honosného zámku a jeho čokoládovny, chráněné aleje vedoucí na jednu z místních sopek nebo fotogenické přehrady Slezská Harta se Vám hranice představivosti posunou o notný kus dál.

Za výlet Bruntál určitě stojí. Ať už jste fanoušky Česka, Ozzáka nebo Bruntálu, zahrňte Bruntál do Vašich plánů a doražte. Počasí se nebojte, samozřejmě Vás překvapí.

Berte prosím tento článek trochu s nadsázkou a humorem, bruntálci jsou v podstatě milí lidé, i když trochu záleží koho zrovna potkáte. To co ještě nevíte o Bruntálu najdete na www.zubatezaby.cz

  • Nejčtenější

Zaostřeno na Karvinsko. Z čeho bude v budoucnosti těžit?

28. června 2024

Komerční sdělení Území pohornického Karvinska se po ukončení těžby uhlí připravuje na nové projekty. A nebude jich...

V Zóně Holešov vyroste nové Technologické a vzdělávací centrum

1. července 2024

Komerční sdělení Součástí nového Technologického a vzdělávacího centra, které chce v Zóně Holešov vybudovat vedení...

Léto v Opavě bude plné skvělých kulturních zážitků i poznání

1. července 2024

Komerční sdělení Letní prázdniny pro nás v Opavě rozhodně nejsou „okurkovou sezonou“. Naopak! Opavská kulturní...

Hell Boxing Kings zná jména čtvrtfinalistů: Češi se řadí mezi nejlepší

1. července 2024

Komerční sdělení Deset národností, více než třináct tisíc přihlášených boxerů, čtyři váhové kategorie, ambasador Roy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

5 kroků, jak se zbavit bolestí pohybovým systémem FASPO

2. července 2024

Komerční sdělení Proč se vrací bolest zad? Proč píchá v kolenou, kyčlích? Často je příčina bolesti jinde, než kde to...

Stylová dlažba v okolí bazénu

4. července 2024

Komerční sdělení Znáte to. Je nádherný letní den, vy se sluníte v pohodlném křesílku na terase u vlastního bazénu a...

Marek Němec, Oko tygra, krize středního věku a ojeté Porsche

4. července 2024

Komerční sdělení Komorní divadlo Kalich uvedlo 2. června v české premiéře hru OKO TYGRA. Jde o komedii jednoho...

Zdravá domácnost bez plísní: Úsporné, tiché a elegantní řešení je tu

4. července 2024

Komerční sdělení Potýkáte se neustále s plísní v koupelně, na stěnách a stropech způsobenou neprodyšnými plastovými...

Studie: Společné obědy zlepšují týmovost a spokojenost zaměstnanců

3. července 2024

Komerční sdělení Praha/New York, 1. července 2024 - Zaměstnanci, kteří jedí společně, jsou produktivnější. Říká to...

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do...

Překážek ve vztahu bylo moc, říká o francouzském partnerovi Hana Vagnerová

Herečka Hana Vagnerová (41) v rozhovoru pro iDNES.cz přiznala, že ve vztahu s jejím partnerem, mladším Francouzem...

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít...

Konec macho idolů. Slavní muži s krysími rysy jsou hitem léta i internetu

„Sexy potkan“ asi není lichotka, která by většinu pánů kdovíjak potěšila. Jenže… Měla by. Muži, přezdívaní Hot Rodents...

Nenechte si pít krev. Vědci zjistili, co ovlivňuje zájem komárů o vás

„Pokud si myslíte, že jste magnetem na komáry, je to zřejmě pravda,“ uvedl Jeffrey Riffell, profesor biologie na...