Dadák si již ve svých osmnácti letech otevřel ve Valmezu spolu se svým bratrem první obchod se smíšeným zbožím, a protože pití kávy začalo být moderní, Dadákův obchod nabízel i čerstvě upraženou kávu.
Po první světové válce se kávový nadšenec rozhodl své filiálky prodat a koupil pozemek na Sokolské ulici, kde začal stavět továrnu. Nový závod byl tehdy rozdělený do tří divizí. Nejen, že začal Dadák pražit kávu ve velkém, soustředil se i na dovoz čaje, koření nebo rozinek a ořechů. „Čaj a káva ho prostě uchvátily, dokonce si začal ve sklenících v blízkosti závodu pěstovat vlastní kávovníky a čajovníky,“ popisuje kávové kořeny ve Valmezu HR manažerka Jitka Pospíchalová.
Pracovat u Dadáka v pražírně, to byla ve třicátých letech velká prestiž. I dnes jsou zaměstnanci JDE jednou velkou rodinou, kterou spojuje nejen pražení a balení kávových specialit, ale především nadšení pro kvalitní kávu. V současné době ve Valmezu pracuje okolo tří stovek lidí a pro mnohé z nich je práce v JDE srdcovou záležitostí. Třeba Line Leader Vladislav Dobiáš má život spojený s vůní kávy již od svých osmnácti let. „Začínal jsem jako brigádník, a když jsem ve dvaceti dokončil střední školu, neváhal jsem. Začínal jsem jako obsluha míchacího zařízení kávových specialit a postupně se ze mě stal seřizovač balicí linky. Ale upřímně, vždycky jsem snil o pozici pražiče,“ popisuje začátek své kariéry Vladislav Dobiáš, který v závodě pracuje už devatenáct let.
V minulosti to byla káva ARDA a čaj INDA, dnes si mohou lidé vychutnat výběrovou kávu z Valmezu pod značkou Senseo, Jacobs či L’Or. „Sáček vyrobený u nás si mohou koupit lidé například v Jihoafrické republice či Turecku. Jsme opravdu světoví,“ říká Jitka Pospíchalová. Kávová tradice tedy ve Valašském Meziříčí stále žije. Proto až si příště budete připravovat šálek kávy, vzpomeňte si nejen na Arnošta Dadáka, ale i na zaměstnance JDE a jejich společný voňavý odkaz.