Talíř je v našich podmínkách klíčovým a nejdůležitějším servírovacím předmětem. Nabídnutý talíř je také symbolickou prodlouženou rukou kuchaře, kterou dokazuje svou pohostinnost a láká k prostřenému stolu. Rozhodně je Talíř také nová restaurace v centru Prahy, která potvrzuje své neopominutelné místo ve světě gastronomie.
Proč by si měli zájemci o výjimečné a netradiční chutě všimnout právě tohoto Gourment restaurantu na Václavském náměstí? Na to jsme se zeptali majitele Lukáše Pytlouna.
Jaký je hlavní a klíčový koncept Gourment restaurantu Talíř?
Většina českých restaurací servíruje česká jídla jako hlavní chody, a hostům tudíž po konzumaci jednoho chodu už nezbývá moc místa v žaludku, aby ochutnali i další pokrmy. My jsme se rozhodli pro zcela jinou cestu. Servírujeme česká jídla v porcích o velikosti malých talířků, tedy zhruba ve třetinových velikostech běžné porce. Návštěvník má tak možnost ochutnat více chodů a jeho chuťový zážitek tak bude mnohem pestřejší. Tomuto konceptu jsme dali název „český tapas“.
Není to ale jediná odlišnost ve srovnání s dalšími restauracemi.
V Talíři začínáme den servírováním snídaní, a to už v 7 hodin ráno. Ve 12 hodin se Talíř změní na koncept „českého tapas“, kdy máme formou tohoto projektu i polední menu. Následuje večerní způsob servírování klasickým způsobem à la card a od 22 hodin začíná v Talíři oblíbený večerní program. Každý den tu vystupují známí DJ´s se svými live music sety a restaurace se plynule mění v živý a neotřelý bar, který má otevřeno až do ranních hodin.
Nezapomenutelným zážitkem pro návštěvníky je i vytříbená podoba dvoupatrové restaurace. Prozradíte, kdo za tímto zdařilým projektem stojí?
Jsou to oceňovaní a originální čeští architekti z VRTIŠKA & ŽÁK studio. Prostor, který vytvořili, je opticky velmi vzdušný, ale přesto ucelený; je prosvětlený, nabízí mnoho prolínajících se vrstev a návštěva Gourment restaurantu Talíř je tak nejen gastronomickým, ale i vizuálním zážitkem. Návštěvníci například právě díky otevřeným prostorům mohou sledovat, jak naši kuchaři v přízemí restaurace připravují objednané pokrmy, a to je pro mnohé z nich velmi vyhledávaný zážitek.
Jistě mapuje odezvu u vašich návštěvníků. Co je v Talíři největším tahákem?
Každopádně naše vynikající svíčková a večerní menu.
Pokud se pro degustační menu s název „český tapas“ rozhodnete, můžete vybírat mezi čtyř, pěti a sedmichodovým menu. Jednotlivé chody opravdu v sobě snoubí legendární kořeny české gastronomie podpořené vynikajícími surovinami a produkty od špičkových farmářů a pěstitelů. Radost vám jistě udělá napříkla siven z rybářství Skalní mlýn, který je podávaný marinovaný v červené řepě s černým rybízem, koprem, grapefruitem a hořčičným semínkem. Milovníci kozích sýrů jistě ocení pěnu z tohoto sýra z farmy Pěnčín s vanilkovým medem, ořechy, marinovanou hruškou a granátovým jablkem. Chuťové buňky milovníků zvěřiny pak jistě nadchne jelení kýta pečená na zelenině se šípkovou omáčkou, pastiňákovým pyré a jedlými kaštany. Jedním z chodů je také farmářský salát s polníčkem, baby špenátem, zastřeným vajíčkem, krutony a slaninovými nudlemi. To vše je podáváno s brambůrkami grenaille. Milovníci české klasiky propuknou v jásot nad ochutnávkou pečeného vepřového kolena od Františka Berky z Ekofarmy Tanvald, ke kterému se podávají strapačky se zelím a smetanovým křenem. V Talíři ale nezapomínají ani na milovníky sladkostí. Součástí degustačního menu je proto tvarohový dort z lesního ovoce a citronovým prachem. Každé z vícechodových menu je možné zvolit ve dvou cenových relacích. Pokud si vyberete tu vyšší, tak máte během téměř tříhodinového lukulského zážitku k dispozici i neomezenou konzumaci vybraných nápojů. Patří mezi ně jakékoliv nealkoholické nápoje, čaj, káva, pivo podle aktuální nabídky na čepu anebo víno. V tomto případě můžete vybírat z Pinot Grigio, Veltlínského zeleného nebo Pimitivo del Salento.