Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gastronomie dělaná srdcem

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Jídlo není jen palivo. Má to být zážitek, který vnímáme všemi smysly. Ať už máme chuť na vyzrálý steak, španělské tapas či tvarohové knedlíky, v Moravskoslezském kraji jsou podniky, jejichž návštěva takový zážitek zaručí.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jedno mají všechna tato místa společné: vedou je lidé, kteří pro gastronomii dýchají a snaží se v tomto směru pozvednout celý region. Třeba i spoluprací s odbornými školami.

Jedním z nich je Richard Feld, který stojí v čele Hostince u Feldů v Klimkovicích na náměstí. Už netradiční interiér vytvořený pod taktovkou uměleckého ateliéru dává tušit, že tady se ke gastronomii přistupuje s citem. „Každý člen našeho týmu je srdcař, který miluje gastronomii a dává do toho všechno,“ podotýká majitel hostince Richard Feld. Právě u nich se podle mnohých podávají nejlepší medová žebírka v celém kraji.

„Lidé nejsou popelnice a zaslouží si kvalitní jídlo,“ říká zase Roman Vajda, který vede Radegastův šenk v Nošovicích a Restauraci Ondráš ve Sviadnově. Odjakživa miloval dobré jídlo a správně ošetřené a načepované pivo. Vyrůstal na vesnických zabíjačkách, objevoval jídla od babičky, maminky i tet a postupně začal vytvářet svá vlastní. „Ty chvíle, kdy se rodina setkala u velkého stolu, každý něco přichystal a pak sledoval, jak si ostatní chuť užívají a mají super náladu, mě přivedly do gastronomie,“ říká Roman Vajda.

Podobnými příběhy je moravskoslezská gastronomie protkaná. „V restauraci jsme prakticky denně, naše hosty známe, provozem žijeme a pořád nás to i po těch letech baví. Což je snad na naší práci vidět,“ věří Kateřina Eliášová, která s manželem vede Restauraci U námořníka v Hukvaldech. Specialitou je u nich maso připravované zkušenými kuchaři na otevřeném ohni v krbu, který je součástí interiéru.

Jsou ale i tací, které gastronomie vtáhla nečekaně ze dne na den. Mladá podnikatelka Anna Havrlantová si ještě loni říkala, že v tomhle oboru nikdy pracovat nechce. Ale pak se před ní otevřela možnost převzít restauraci a jelikož miluje výzvy, vzala to jako šanci, kterou musí využít. „Skočila jsem do toho po hlavě. Od hostů často slýchám, že je ještě nikdy nikdo nepřivítal s takovou energií,“ směje se majitelka
Srubu U Medvěda v Novém Jičíně.

Velkým gastronomickým zážitkem, který ozvláštní párty s přáteli anebo teambuilding, je steakové prkno z Grillstation Střelnice ve Frýdku-Místku. Číšník hostům představí každý kus masa, který pro ně posléze zkušení kuchaři připraví na argentinském grilu. Host se tak nemusí omezit jen na jeden steak, ale ochutná jich celou řadu. „Maso je naše nejoblíbenější surovina. Sami si ho staříme ve speciálních chladicích skříních přímo v restauraci, a to jak hovězí, tak vepřové. Bereme ho od nejlepších dodavatelů a v blízké budoucnosti chceme založit vlastní chov skotu, už vytváříme pastviny,“ podotýká manažerka restaurace Eva Brand.

Stejný tým v čele s gastronomickým guru Janem Kočkem stojí také za Žermanickým statkem, který má dobře našlápnuto stát se jedním z nejoblíbenějších míst pro svatby v celém Moravskoslezském kraji. Vyladěný interiér v kombinaci dřeva a cihel pojme až 150 hostů a nyní se rozrůstá o ubytování, časem by se měl otevřít i jako běžná restaurace.

Když dobré jídlo doplní kvalitní hudba, je zážitek ještě větší. Sází na to Loděnice Děhylov, kterou tvoří dvě bistra a kulturní areál, ve kterém se pravidelně konají koncerty. „Pro řadu interpretů už jsme taková domovská scéna, roky sem jezdí třeba Robert Křesťan a Druhá tráva, Pokáč anebo Mňága a Žďorp,“ vyjmenovává Jiří Zapletal.

Kdo má zájem v Ostravě ochutnat něco výjimečného, určitě při svém hledání narazí na Hola bar & Tapas. Oblíbený podnik v Šubertově ulici se zaměřuje na jídla typická pro Španělsko a servíruje je ve formě studených a teplých tapas či lehčích jídel. „Nechybí kvalitní šunka, chorizo, olivy či aioli. Největší zájem je o krevety a pokrmy z moře,“ popisuje netradiční nabídku majitel baru Radim Dvořáček. V Ostravě provozuje ještě Starou kuželnu v ulici Na Baranovci, která nabízí mezinárodní i českou kuchyni. Největší problém české gastronomie vidí Radim Dvořáček v nedostatku kvalitních lidí. „Školy nejsou schopny vyprodukovat šikovné kolegy. Z těch studentů se dá v provozu použít jen zlomek a obávám se, že bude hůř,“ konstatuje.

Podobně to vidí také Tomáš Nový známý jako Chilliman, který v Třinci vede proslulé bistro Pochutnej si! Snaží se situaci zlepšit, studenti odborných škol k nim můžou na exkurzi, aby zažili, jak je kuchařina krásná a kreativní. Také se podílí na organizaci gastrofestivalů a podporuje krajský projekt Pojez.cz, který představuje nejlepší gastro podniky. „Snažíme se do Třince přinést kvalitní gastronomii. Děláme vše pro to, aby konzumace jídla a pití byla požitek. Nabízíme třeba vepřová BBQ žebírka podávaná v obláčku kouře z třešňového dřeva, polévku ramen, tacos de bírria, dlouze pečený hoisin bůček a spoustu dalšího,“ říká Tomáš.

Formou zážitkové gastronomie lze ale servírovat i tradiční českou kuchyni. Jen to chce nápad, jak typické suroviny zpracovat jinak, ale aby byla zachována podstata jídla. „Hosté tak poznají nové chutě a kombinace a samozřejmě dostanou něco krásně naservírované na talíři,“ říká Martin Hošťovecký, který se nedávno stal šéfkuchařem
Penzionu Jurášek v Kunčicích pod Ondřejníkem. Mít totiž krásný hotel v Beskydech důmyslně propojený s okolní přírodou a hrát si tam na italskou nebo asijskou restauraci podle něho není cesta.

Žít si jako na zámku alespoň na chvíli. Dopřát si špičkovou beskydskou kuchyni, vyhlášenou mandlovici, anebo se zrelaxovat v šungitové jeskyni či finské sauně. Tuhle možnost dává Hotel Zlatý orel na Ostravici. Letní sídlo Rothschildů pod Lysou horou je obklopené rozlehlou zahradou a učaruje každému, kdo chce strávit čas v klidné a krásné přírodě, ať už v rámci firemního setkání nebo rodinné dovolené.
„U nás se nají milovník masa, vegan i celiak,“ ubezpečuje majitelka hotelu Lenka Doubková.

Kdo chce ochutnat nejlepší kolena v Moravskoslezském kraji, míří do Hospody u Komárků v Rohově. Na jedny z nejlepších burgerů se zase chodí do restaurace Imrvére ve Frýdlantu nad Ostravicí. Speciality ze zvěřiny si lze naplno vychutnat v restauraci plné loveckých trofejí v hotelu Holzberg u Karlovy Studánky kousek pod Pradědem. A v neposlední řadě si v regionu najdou to své i ti, kteří mají chuť na voňavou kávu a kvalitní zákusek. Ve Sladkém tajemství v Ostravě tradiční věnečky či špičky dostávají moderní nádech, dát si tam lze i domácí zmrzlinu nebo lahodné dorty.

  • Nejčtenější

Zaměstnavatelem roku se pro Zlínský kraj stal Continental Barum

8. července 2024

Komerční sdělení Letošním Zaměstnavatelem regionu ve Zlínském kraji se stává otrokovický Continental Barum. Honosit...

Radio Čas odhalilo hlavní hvězdu Megakoncertu

7. července 2024

Komerční sdělení Se zveřejněním hlavní hvězdy letošního Megakoncertu Radia Čas s Cestovní kanceláří Blue Style...

Máte energie pod kontrolou? Spotřebu plynu nahlásíte na pár kliknutí

10. července 2024

Komerční sdělení Mezi Čechy roste zájem o samoodečty plynoměrů. Díky nim mají dokonalý přehled o množství plynu,...

Příběh pacientky Markéty: Jsou matky s migrénou v pasti?

8. července 2024

Komerční sdělení Migréna se mnou „vyrůstá“ už od puberty, přestože si mě vybrala už o hodně dříve – když zjistila,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé nechtějí opustit zažité investiční nástroje. Co vše DIP umožní?

11. července 2024

Komerční sdělení Petr Krajcigr, ředitel pobočky Financehb.cz s.r.o., promluvil o problematice spjaté s Dlouhodobým...

Oves jako klíč pro zdraví a vitalitu: Objevte jeho opomíjené kouzlo

13. července 2024

Komerční sdělení Milovaný všemi fitness trenéry i výživovými poradci, to je oves. Je hned několik důvodů, proč byste...

Objevte svět plný vzrušujících zážitků

12. července 2024

Komerční sdělení Život je plný možností, které nám nabízí nečekané zážitky – od projížďky v ikonickém americkém...

Samsung v Paříži odhalil novou řadu Galaxy Z a Watch

12. července 2024

Komerční sdělení Představené novinky nabízejí nové AI funkce k maximální produktivitě.

Lékař: Stále je dobré mít nasmlouvaného „závodního“ doktora

12. července 2024

Komerční sdělení „Zvláště pro případ vstupních a periodických prohlídek,“ říká MUDr. Marek Zeman, MBA, primář...

Lela Vémola je na starých fotkách k nepoznání. Takto vypadala před plastikami

Kamarádka Lely Ceterové, Petra Batthyányová sdílela na sociálních sítích osmnáct let starou fotografii, na které je se...

Třískovi jsem šest let platil letenky a hotel, vzpomíná Jan Hrušínský

Premium Táta Rudolf ho uměl pochválit, ale také pokárat. Jednou v šatně mu například vmetl, že mu celé představení zkazil svojí...

Zemřel dětský kamarád mimozemšťana Alfa. Herec usnul v rozpáleném autě

Zemřel herec Benji Gregory. Televizním divákům je známý jako Brian z populárního sitcomu 90. let Alf. Gregorymu bylo 46...

Jeden z nejhorších filmů vůbec slušně vydělává i po 30 letech od natočení

První filmová adaptace kultovní bojovky Street Fighter z roku 1994 se umísťuje v žebříčcích nejhorších snímků všech...

Oběti žrali vepři. Hororové zlo páchal sériový vrah ve svém Prasečím paláci

Injekce, motorové pily, sexuální orgie, motorkáři. A hladoví vepři. Scény, při nichž vyhasínaly životy vancouverských...