Ať už jste fandové do zdravé stravy, vášniví turisté nebo požitkáři, určitě se najdete v některém z následujících tipů. Pokud neradi sedíte na místě, vyražte s rodinou či přáteli na výlet, jehož součástí bude piknik. Vyberte nějaké výjimečné místo a nezapomeňte na základní výbavu, jako je deka, nádobí i příbory a samozřejmě chutné občerstvení. Ať už se vydáváte na cestu pěšky, na kole či autem, praktické rady i tipy, jak piknikové místo i menu vyšperkovat, najdete ZDE.
Čas na grilovačku
Pokud raději zůstáváte doma, můžete piknik spojit s grilováním. Takové odpolední barbecue dokáže zpříjemnit podvečer běžného pracovního dne i lenošení o víkendu. Chce to jen ty správné pomocníky. Co se týče grilu, rozhodněte se, která z dostupných variant vám bude vyhovovat. Někdo nedá dopustit na klasiku v podobě kulového grilu na dřevěné uhlí, jiný dává přednost moderním kontaktním grilům na elektřinu.
Výhodou druhého jmenovaného je, že si můžete uspořádat grilovačku klidně v paneláku na balkoně, nebo dokonce v kuchyni. Nezastaví vás tudíž ani špatné počasí! Ať už grilujete na zahradě, nebo uvnitř, dejte si záležet na nápaditě prostřené tabuli.
- Uspořádejte nezapomenutelnou zahradní párty. Překvapte své hosty švédským stolem, kde si budou moci vybrat ty správné ingredience a následně si je i sami ugrilovat.
- Pozvěte známého, který je fanda do vaření, a poproste ho, aby přítomným uspořádal jakýsi grilovací kurz. Nebo si na internetu sami nastudujte informace a oslňte své hosty zajímavostmi.
- Věděli jste například, že maso je nejlepší nejprve vyndat z lednice, nechat ho ohřát na teplotu prostředí a až pak je hodit na gril? Jen tak, bez marinády a dalších ochucovadel.
- Po sejmutí z grilu nechte maso ještě chvíli odpočívat, aby vám po nakrojení hned nevytekla všechna šťáva. Teprve pak dochuťte solí, pepřem nebo různými dipy z másla, jogurtu či zeleniny.
- Nezapomínejte ani na přátele vegetariány – potěšíte je třeba sýrem typu halloumi, který se výborně hodí na grilování. A samozřejmě vegany, ti si jistě s chutí ogrilují žampiony, cuketu nebo ředkvičky. Super chuť jim dodá veganská majonéza, kterou dnes už běžně seženete v supermarketu.