Konzumace ryb je také prospěšná při nemocech spojených se sníženou funkcí štítné žlázy, při rakovině střev či Alzheimerově chorobě. Omega 3 mastné kyseliny a vitamin D, které obsahují tučné ryby, zároveň slouží jako prevence proti infekčním onemocněním a pozitivně ovlivňují imunitní systém. Na ryby tedy nezapomínejte především v zimním období! Ryby jsou velmi důležitým zdrojem bílkovin. Lidské tělo dokáže bílkoviny obsažené v rybách strávit mnohem rychleji a snadněji než například kuřecí nebo hovězí maso.
Kromě již zmíněného vitamínu D obsahují ryby i další vitamíny (B6, B12 nebo A). Jejich konzumací dodáváte tělu také důležitý vápník, draslík, fosfor, jód, selen nebo hořčík.
Ryby jsou nízkokalorické, v průměru obsahují jen 2 procenta tuku. Nebojte se při dietě zařadit do jídelníčku ani tučné ryby, jako je např. losos. I když obsahuje hodně tuku, je málo kalorický. Pro hubnutí se doporučuje také např. platýz nebo mořská treska.
Pokud žijete aktivně a rádi cvičíte, nezapomeňte správně vyživovat svalovou hmotu. Bílkoviny obsažené v rybách vám budou dobrým pomocníkem. Rybí maso si dopřejte alespoň 2x týdně.
Díky tomu, že ryby samy o sobě skvěle chutnají, není potřeba je nijak složitě kořenit. Jejich přípravu zvládne i úplný začátečník.
V Rybárně KINSKÝ ve Žďáru nad Sázavou u Obchodního domu Kinský můžete nakoupit:
- SLADKOVODNÍ RYBY - jsou k nám přiváženy každý den. Přes celý rok držíme na prodejně PSTRUHA DUHOVÉHO a ŽĎÁRSKÉHO KAPRA. Další ryby, např. AMURA, ŠTIKU, PSTRUHA POTOČNÍHO, SUMCE a JESETERA máme k dispozici po výlovech našich rybníků. Tyto ryby prodáváme živé i zpracované dle požadavku zákazníka (například usmrcené či kuchané).
- MOŘSKÉ RYBY – každý den pro vás vozíme čerstvé ledované mořské ryby. Sortiment se obměňuje v závislosti na mořském výlovu. Aby si mořské ryby zachovaly všechny chuťové vlastnosti, jsou při převozu uloženy na ledu, nikdy nejsou mražené.
- V neposlední řadě MOŘSKÉ PLODY – ty se na našich pultech objevují nejvíce o víkendech, tzn. od čtvrtka do soboty. Ať už jsou to krevety, kalamáry, slávky, ústřice anebo také Mušle sv. Jakuba.
- UZENÉ RYBY – jsou naší specialitou. Každou rybku v rybárně vykucháme a důkladně opláchneme. Ručně ji naložíme do soli a česneku. Mořské ryby navíc nakládáme do bylinek, nejčastěji tymiánu a rozmarýnu. Plán uzení týdně obměňujeme a snažíme se, aby na našem pultě byla vždy nějaká novinka. Týdenní plány uzení můžete najít na našich facebookových stránkách.
- VÝROBKY Z RYB – s těmi jsme v začátcích. Mimo rybích salátů, pomazánek, klobás apod. od našich dodavatelů, se vydáváme novým směrem – tvorbou vlastních produktů. Prvním takovým je naše Pomazánka z uzeného lososa. Jsme si vědomi toho, že příprava ryb je oproti jiným pokrmům poněkud složitější. Snažíme se vám práci co nejvíce ulehčit, a proto na místě nabízíme tyto služby:
- zabití vámi vybrané živé ryby
- kuchání, filetování (vykostění)
- uzení ryb – vámi vybranou rybu vám můžeme na přání vyudit. Běžně udíme kapry, pstruhy, makrely, lososy