Kaštany si nejčastěji vychutnáváme na jarmarcích a trzích. Když je nám zima, příjemně zahřejí. Ani jejich příprava doma není nikterak složitá. Stačí je naříznout a upéct v troubě. Můžeme je jíst samotné, jako dietní mlsání nebo jimi ozvláštnit tradiční recepty.
Energetická hodnota | 679 kJ (162 kcal) |
---|---|
Bílkoviny: | 4 g |
Sacharidy: | 35 g |
Tuky: | 2 g |
Vláknina: | 6 g |
*zdroj: kaloricketabulky.cz |
Kaštany jedlé obsahují cenné výživné látky a mají nezaměnitelnou lahodnou chuť. V lidovém léčitelství se používají pro čištění jater, proti zažívacím obtížím a stavům úzkosti. Obsahují minerální látky jako jsou draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, mangan, měď, zinek a další.
Asi nejčastěji se u nás setkáváme s kaštany pečenými. Tuto oblíbenou pochoutku si můžeme jednoduše připravit doma v troubě. Kaštany jsou totiž k zakoupení i ve vybraných obchodech Albert. „V sortimentu máme buď kaštany v syrové formě, které naleznete v oddělení ovoce a zeleniny nebo již pečené balené v sekci sušených plodů,“ popisuje Annamária Demeterová, category manažerka obchodů Albert.
Sezóna jedlých kaštanů v obchodech začíná na podzim a trvá až do konce zimy. Nejlépe je uchováme zamrazením v sáčcích. Po rozmrazení si zachovávají svoji původní chuť. „Jedlé kaštany můžete mlsat jen tak, udělat z nich polévku nebo je použít jako nádivku do drůbežího masa. Jejich lahodná chuť vynikne také v dezertech,“ říká Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5 a dodává: „Oblíbené jsou také u dětí, které rády pomáhají s jejich loupáním.“
Připravte si chutnou kuřecí roládu s kaštany nebo kuře s kaštanovou nádivkou. Můžete jimi ozvláštnit klasické recepty. Upečte si netradiční výtečné kaštany s rozmarýnem.