A pokud se někdo - jako pracovníci Český smaltu - ještě nechá inspirovat skutečnými dobovými vzory, které jsou k vidění v muzeu umělecké litiny v nedalekém Komárově, může vzniknout nádobí, které je nejen plně funkční, ale i nesmírně půvabné vyráběné v plných výrazných barvách. A jako takové se hodí nejen na chalupu, ale klidně i do moderní designové kuchyně.
Právě zde v Českém smaltu, kde mají s výrobou posmaltované šedé litiny největší zkušenosti z celé ČR, nám objasnili jak je to řadou mýtů, které kolem ní kolují. Tak třeba: Nefunguje na indukci. Lež. Jako železo je litina na indukční ohřev naopak ideální. Myčka nádobí může poškodit smalt. Nesmysl. Smalt je látka blízká sklu roztavená při vysoké teplotě. Můžete ho namáčet a to dokonce i do chemikáliích a ani s nehne. Hrnce se brzo poškrábou, smalt opadá.
Omyl, chce to trochu opakování fyziky přátelé. Pokud nemáte doma zrovna příbory poseté démanty, tak ho obyčejnou kovovou obracečkou neporušíte. A pokud hrnec nespadne na dlažbu, tak vás posmaltovaný povrch s nejvyšší pravděpodobností přežije. Litina se špatně udržuje. To platí výhradně o tzv. černé litině. Ta skutečně má tendence se připalovat a rezavět. I některé velice drahé zahraniční značky výrobce, pokud vím, doporučuje natírat čas od času olejem. Pokrytí litiny smaltem tyto problémy zcela eliminuje. Někde jsem nedávno četla, že smaltovaná bábovka se špatně vyklopí. Tak přátelé tohle je FAKE NEWS jako mrakorap. Naprostý opak je pravdou.
Litinové nádobí je drahé a těžké. „Ano stojí více, než sériová strojní výroba. Třeba u nás v Českém smaltu se vyrábí ručně s použitím starých řemeslných postupů. Jednou jsem spočítala, že každé naší formy se musí lidská ruka dotknout asi pětatřicetkrát, než se vydá na cestu k zákazníkovi. A to se logicky do ceny promítnout musí. Stále se však ve srovnatelném sortimentu pohybujeme někde v cenovém středu.“ vysvětluje vedoucí smaltovny Eva Dosedělová.
„ A že je litina těžká? Tak to je asi první čistá pravda. Ale ten výsledek za tu trochu posilování v kuchyni stojí. Slyším to v práci od našich zákazníků každý den. Kdo jednou v našem pekáči upekl pravé českém buchty, nebo v něm pomalu a hezky dotáhnul masovou pečínku, dá mi určitě za pravdu. A reálná vyšší cena? Ta, alespoň podle mého názoru, může na trhu zákazníkům pomoci odlišit poctivé zboží například od laciných čínských dovozů,“ dodává s úsměvem. „A to nyní zdaleka nemluvím jen o našich výrobcích, ale i o těch zahraničních. Znám dobře výrobní proces a vím, že se toho v něm moc tzv. ošidit nedá.“
www.ceskysmalt.cz
www.facebook.com/ceskysmalt
- neděle 31. března 2019