Zažijte kouzlo barokního divadla s orchestrem Musica Florea

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Chcete se jako mávnutím kouzelného proutku přenést do časů galantního rokoka, vznešeného baroka, zámeckých slavností, na dvůr Ludvíka XIV. nebo do magického světa divadelních iluzí? To vše nabízí barokní divadlo, a pro Florea Theatrum – to platí dvojnásob!

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Kirké 2019

Kirké 2019 | foto: Daniel Rozsnyó

Splněný sen

Postavit mobilní divadlo na principech barokní scénografie, s malovanými plátny a mašinerií přesně podle dobových postupů, takový sen měl dirigent orchestru Musica Florea Marek Štryncl řadu let. Plnit si jej začal doslova „vlastníma rukama“, když začal se stavbou podle architektonických návrhů Václava Krajce a s vlastní invencí divadlo rozvíjel. Dekorace pro ně vytváří výtvarník a restaurátor Jiří Bláha a mezi ostatními odborníky k jeho vzniku přispěla i naše přední specialistka na historii barokního baletu prof. Helena Kazárová nebo ředitel a kastelán zámku Český Krumlov Pavel Slavko. Půvabná stavba zažila svou premiéru v roce 2014 a od té doby každý rok přibývá nějaká novinka – část výpravy, kulisy nebo rekvizity.

Pražané mají zpravidla možnost navštívit tento unikát během druhého víkendu v červenci. Musica Florea staví své divadlo obvykle na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malé Straně, v prostorách, které patří Akademii múzických umění. Florea Theatrum však také cestuje – po tuzemských i zahraničních festivalech.

Lékař oční 2023 | foto: Petr Dyrc

Na rok 2024 se v Praze chystají dvě unikátní představení. První přenese diváky do slunného Španělska: bude provedena zarzuela, španělská zpěvohra La guerra de los gigantes neboli Válka obrů (gigantů) z pera skladatele Sebastiána Duróna. Inscenace plná alegorických výjevů a postav čerpá motivy z tzv. války o španělské dědictví, která vypukla na počátku 18. století mezi Habsburky a Bourbony. Ve druhém představení se vrátíme k baletu Ch. W. Glucka Don Juan a k rokokovému baletu Čarovná girlanda od skladatele Josepha Starzera, které již ve Florea Theatru jednou zazářily.

Divadlo kousek po kousku

Základem barokního divadla Florea Theatrum je převozná dřevěná divadelní scéna s vlastní výškovou konstrukcí, která je inspirována stavebními technologiemi vrcholného baroka. Využívá základní princip barokního divadla, hloubkovou perspektivu. Ta vzniká specifickou kombinací kulis, prospektů, což jsou části tvořící zadní plochu scény, i sufit, tedy částí kulis zavěšených nad scénou, které zobrazují například nebe. Barokní divadlo má také mírně šikmou podlahu. Osvětlení je z důvodu bezpečnosti elektrifikováno nápodobou osvětlení svíčkami, ale mašinerie funguje dobově – na ruční pohon. Výtvarníci i stavitelé divadla se inspirovali v dochovaných nebo restaurovaných konstrukcích existujících barokních divadel, třeba v Českém Krumlově, Litomyšli nebo švédském královském paláci v Drottningholmu.

Prométheovi lidé 2016 | foto: Daniel Rozsnyó

„Jednotlivé scény vznikají podle potřeb konkrétních představení, ale stejně jako v 18. století jsou koncipovány tak, aby byly univerzálně využitelné i pro jiné inscenace (tzv. typové dekorace). Konkrétní prostředí postupně dotvářejí menší scénické doplňky a starší scény se tak na jeviště mohou vracet v nových kombinacích,“ vysvětluje Jiří Bláha, autor dekorací. „V roce 2014 jsme začali scénou lesnaté krajiny a postupně jsme ji doplnili městskou ulicí, částí vojenského tábora nebo perspektivně složitou dekorací slavnostního sloupového sálu. V roce 2020 byl poprvé instalován i malovaný portál,“ dodává.

Jaké různé světy dovede dnes Florea Theatrum vykouzlit? V základní sestavě jsou nyní tři kompletní prostředí: městský exteriér, interiér chrámu a les. Vojenské stany tvoří doplňkovou sadu bočních kulis. Jsou totiž velmi žádané pro barokní opery s historickým námětem, kde nechybí bojové a válečné scény. Městské prostředí lze zase pomocí doplňkových kulis obohatit o balkón či funkční domovní dveře. Díky jednotnému rukopisu Jiřího Bláhy je možné všechny velké i malé kulisy vzájemně kombinovat, což celkovou škálu vizuálního dojmu obohacuje.

Costanza e Fortezza 2015 | foto: Daniel Rozsnyó

Jak žijí barokní kočovníci

První inscenací, kterou Florea Thetarum ožilo, byla barokní opera od Guiseppa Scarlattiho Armida. V úzké spolupráci s tanečním souborem Hartig Ensemble – Tance a balety tří století se zpěv a tanec v dobových kulisách spojily na festivalu Lípa Musica. Oficiálně bylo Florea Theatrum dokončeno v červenci 2015 a od té doby se stalo pravidelným lákadlem fanoušků opery a baletu od baroka po klasicismus. Vždy o prázdninách ve dvoraně Lichtenštejnského paláce na Malé Straně.

Florea Theatrum je možné postavit pod širým nebem (v dobovém duchu však nemá vlastní střechu!), nebo v uzavřených dvoranách a jízdárnách. A Musica Florea je se svým divadlem (většinou ve zmenšené, úsporné verzi) často hostem na mezinárodním festivalu Barokowe Eksploracje (Barokní explorace), který se koná v jihopolské Szczawnici.

Phasma Dionysiacum Pragense 2017 | foto: Daniel Rozsnyó

„Do dekorací letos přibyly kopie nástěnných maleb ze zámku v Jirnech předního českého romantického malíře a dekoratéra té doby, Josefa Matěje Navrátila,“ pochvaluje si Marek Štryncl.

„V posledních letech jsme se soustředili zejména na rozšíření kolekce kulis a dekorací. Kromě doplněné sady drobných objektů, jako jsou například skály, jsme doplnili a vylepšili i dekorace mechanické. Nejmarkantnější z nich jsou bezpochyby pohyblivé mořské vlny,“ odhaluje další novinky architekt Václav Krajc. „V současné době mašinerie dokáže již i nejnáročnější, a nutno říct, že také nejefektnější, synchronizovanou proměnu všech bočních kulis a horizontu pomocí středového hřídele pod jevištěm.“

Kirké 2019 | foto: Daniel Rozsnyó

Pomyslným ideálem je přidat ještě možnost proměny sufit a doplnit létací stroj a propadliště, které k baroknímu divadlu, kde vystupuje řada božstev a nadpřirozených bytostí, patří. První dvě položky však zatím narážejí na problém bezpečnosti a potřebné výšky konstrukce, poslední zase na místa, kde Musica Florea hraje, pod jevištěm jednoduše není žádný prostor, odkud by tajemná postava mohla vystoupit – divadlo stavíme doslova „na zelené louce“. Nebo spíš na nádvoří.

Ve smělých plánech podporují orchestr Musica Florea i fanoušci, jak jsme viděli i na letošních vyprodaných představeních na Malé Straně. Přijďte se v létě přesvědčit, jaká kouzla dokáže Florea Theatrum divákům předvést!

Autorka: Lucie Kocourková

  • Nejčtenější

Když stres ochromuje naše zdraví, pomoci může magnézium

25. dubna 2024

Komerční sdělení Magnézium je minerál, který je mimořádně důležitý pro správné fungování našeho organismu v různých...

5 tipů, jak zútulnit obývací pokoj s minimálními náklady

22. dubna 2024

Komerční sdělení Pod pojmem útulný domov si každý z nás představí něco trochu jiného. Někdo má rád perfektně...

Zaostřeno na Karvinsko. Z čeho bude v budoucnosti těžit?

25. dubna 2024

Komerční sdělení Území pohornického Karvinska se po ukončení těžby uhlí připravuje na nové projekty. A nebude jich...

Sjednáním pojištění práce poradce nekončí, ale teprve začíná

24. dubna 2024

Komerční sdělení Kvalitní pojišťovací poradci se svými klienty mnohdy vytvářejí partnerství na celý život. Jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když peníze ztrácejí hodnotu

26. dubna 2024

Komerční sdělení Článků o vysoké inflaci bylo možné číst v uplynulých 2 letech poměrně mnoho. Pravdou je, že inflaci...

„Záleží mi na spokojenosti mých kolegů,“ říká vedoucí fyzioterapeutka

26. dubna 2024

Komerční sdělení Už pět let pracuje Martina Kořínková v Chrudimské nemocnici. Proč si vybrala profesi...

Zažijte jaro všemi smysly v Libereckém kraji

26. dubna 2024

Komerční sdělení Chcete si odpočinout od shonu všedních dní? Přijeďte do Libereckého kraje. Spojení jarní přírody a...

Když peníze ztrácejí hodnotu

26. dubna 2024

Komerční sdělení Článků o vysoké inflaci bylo možné číst v uplynulých 2 letech poměrně mnoho. Pravdou je, že inflaci...

Swissco: transparentní CFD broker

26. dubna 2024

Komerční sdělení Swissco, spolehlivý a inovativní CFD broker, který nabízí širokou škálu výhod pro začínající i...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...