Doporučujeme

Náklady za energie snížili na třetinu

Náklady za energie snížili na třetinu | foto: Daikin

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Náklady za energie snížili na třetinu

Neodkládat řešení, jak uspořit za energie, se jim vyplatilo. Rozdíl poznali již v prvním roce, kdy pořídili tepelné čerpadlo. Při výměně zdroje tepla nebyly nutné žádné stavební úpravy.

Bydlení ve vile se zahradou přineslo mladé čtyřčlenné rodině volnost a nové možnosti, které by si v bytě nemohli dovolit. Starší dům s velkorysou obytnou plochou a bazénem v suterénu vytápěl elektrický kotel z devadesátých let. Po roce bydlení, kdy majitelé obdrželi první vyúčtování za spotřebovanou energii s výrazným nedoplatkem, bylo zapotřebí najít řešení, které tyto provozní náklady do dalších let co nejvíce sníží. Ideálně bez stavebních úprav v domě.

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo je určeno pro domy před rekonstrukcí nebo po částečné rekonstrukci, kdy se napojuje na stávající rozvody. | foto: Daikin

Řešení na míru

Instalováno bylo vysokoteplotní tepelné čerpadlo vzduch-voda Daikin Altherma 3 H HT s výkonem 18 kWh. To se stará o vytápění prostorného domu, ohřev vody pro domácnost i ve vnitřním bazénu. Při výběru typu tepelného čerpadla bylo nutné přihlédnout k tomu, že dům je jen částečně zrekonstruovaný, s původním podlahovým vytápěním a s radiátory v prvním patře. V takovém případě je vhodnější právě vysokoteplotní tepelné čerpadlo, které dodává do otopného systému vodu o vyšší teplotě. Tepelné čerpadlo Altherma 3 H HT ohřeje vodu až na 70 °C, a to i při venkovní teplotě −15 °C bez spínání záložního bivalentního (elektrického) ohřevu. Montáž tepelného čerpadla zabrala vzhledem ke složitějšímu napojení na ohřev bazénu dva dny. Běžně však přepojení, a tedy odstávka zdroje tepla, proběhne během jediného dne. Odpadla také počáteční obava majitelů z nutnosti výměny stávajících topných těles či dalších stavebních zásahů. Žádné další úpravy otopné soustavy ani investice do nových rozvodů v domě nebyly potřeba.

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo Altherma 3 H HT zajišťuje stabilní vytápění a dodávku teplé vody i při nízkých venkovních teplotách, a to až do −28 °C. Vnitřní i venkovní jednotka získala prestižní designové ocenění Red Dot. | foto: Daikin

Vnitřní jednotka tepelného čerpadla s integrovaným nerezovým zásobníkem na teplou vodu o objemu 230 l byla umístěna v technické místnosti a venkovní jednotka na přilehlé terase. Celoročně nízká hlučnost venkovní jednotky ji řadí k nejtišším na trhu. V létě je téměř neslyšitelná, ale i v zimním období je provoz tichý a neruší život na terase ani sousedy, což si rodina z vlastní zkušenosti velmi chválí.

Hlučnost je obvykle uváděna jako hladina akustického tlaku. Daikin Altherma 3 H HT dosahuje i při standardním provozu ve vzdálenosti 3 m od venkovní jednotky hladiny 38 dBA a v tichém režimu jen 35 dBA, což ji řadí k nejtišším čerpadlům na trhu. | foto: Daikin

Další vyúčtování a reálné úspory

Pořídit si tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT se brzy ukázalo jako správné rozhodnutí. Již v prvním roce provozu spotřeba energie klesla o cca 60 % a výdaje za elektřinu byly nižší o zhruba 100 000 Kč. V loňském roce byly úspory ještě větší. Majitelé díky instalovanému tepelnému čerpadlu a jeho správnému nastavení ušetřili neuvěřitelných 265 000 Kč (při současných cenách *6,44 Kč za kWh). Návratnost investice původně spočítaná na 4 roky se tak ještě zkrátila na 2 roky.

V případě, že by si majitelé ponechali starý elektrický kotel, platili by při dnešních cenách (*6,44 Kč za kWh) za vytápění neuvěřitelných 386 000 Kč ročně.

* Cena nízkého tarifu zastropované ceny energie bez poplatků za jistič v distribuční oblasti ČEZ 02/2023

Od začátku provozu účinnost tepelného čerpadla Daikin Altherma 3 H HT dosáhla hodnoty 3,2. | foto: Daikin

a