Inkontinence moči u žen – proč vzniká a jak se jí zbavit?

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Inkontinence čili únik moči u žen je poměrně běžná záležitost, nikoliv normální. Jelikož se jedná o intimní téma, moc se o ní nemluví. Každá žena by měla vědět, že nejen inkontinence, ale i další ženské obtíže (bolestivá menstruace, opakované záněty močových cest) vycházejí z našeho pánevního dna.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Špatné návyky

Víte, že si za vznik inkontinence můžeme dost často samy? Ono se to nezdá, ale inkontinence vzniká i kvůli zlozvykům. Chodíme se vyčůrat tzv. „pro jistotu“ ještě před tím, než je močový měchýř skutečně naplněn. Poznáváte se? Jdete se vyčůrat při odchodu z domu (mnohdy i několikrát), protože co kdyby nebyla příležitost odskočit si později. Jenže močový měchýř je hladká svalovina a pokud ho nebudeme využívat naplno, postupně se zmenšuje jeho kapacita. Močový měchýř se začíná hlásit při naplnění už i malým množství moči (50-100 ml), zatímco za normálních okolností dává signál až při naplnění 200 až 350 ml.

Pokud toaletu navštěvujeme příliš často, označujeme takový močový měchýř jako hyperaktivní (dráždivý měchýř). V krajních případech se hyperaktivní močový měchýř může rozvinout až v urgentní inkontinenci.

Ani časté zadržování moči není pro tělo dobré. V těle se drží škodlivé bakterie a zvyšuje se riziko vzniku infekce močového měchýře a močových cest. A i opakované záněty močového měchýře mohou být příčinou vzniku inkontinence. Přesto existují některé stavy, které zadržování moči vyžadují. Bývá to v případě vědomého tréninku při hyperaktivním močovém měchýři, urgentní inkontinenci a dalších obtížích.

Ženské tajemství

My ženy jsme zvyklé pečovat o své tělo od pasu nahoru. Barvíme si vlasy, řešíme přibývající vrásky na obličeji, stále dokola se zabýváme velikostí ňader, ale málokterá z nás se stará o své pánevní dno. Přitom z oblasti pánevního dna vychází celková spokojenost s naším životem. Pánevní dno je součástí hlubokého stabilizačního systému páteře a přenáší síly z dolních končetin na trup při každém kroku. Drží všechny orgány v pánvi na svém místě a ovlivňuje jejich funkci. Svaly pánevního dna jsou nesmírně důležitá část našeho těla.

Co je pánevní dno

Termínem pánevní dno nazýváme komplex tkání, svalů, vazů a fascií, které tvoří oporu pro pánevní orgány. Zatímco většina žen slyšela termín pánevní dno, mnohé si neuvědomují, co má pánevní dno denně za práci. Naše pánevní dno funguje 24/7 a tvoří podporu našemu močovému měchýři, tlustému střevu, konečníku a pohlavním orgánům. Tento všestranný soubor svalů plní mnoho důležitých funkcí. Svaly pánevního dna pomáhají vašemu močovému měchýři a konečníku relaxovat a stahovat se podle potřeby při vyprazdňování. Jsou to také svaly, které se stahují při sexu.

Zdravé pánevní dno je krásně pružné. Slabé nebo poškozené svaly pánevního dna mohou vést k úniku moči, náhodnému úniku střev a prolapsu pánevních orgánů, což je stav, kdy děloha, močový měchýř a střevo mohou poklesnout a způsobit pocit tlaku a plnosti. Ženy s povoleným pánevním dnem mají často tendenci křížit nohy, aby jim „nevypadla děloha“.

Povolené (hypotonické) pánevní dno bývá příčinou vzniku inkontinence. Může být také příčinou bolestí vaší páteře nebo potíží při vyprazdňování. K povolenému pánevní dnu dochází v životě ženy z mnoha různých důvodů. Příčinou bývá sedavé zaměstnání. Pánevní dno je potřeba mít stále aktivní. Proto při dlouhém sezení doporučujeme čas od času vstát, protřepat zadkem, zavlnit se, prokrvit se. Za povoleným pánevním dnem stojí také tahání těžkých břemen. Možná i vy jste žena, která se bez váhání vrhá s pomocnou rukou při stěhování těžkého nábytku? Někdy se však přeceňování vlastních sil nemusí vyplatit.

Zkušení fyzioterapeuti by zase mohli vyprávět, jak často mají ve svých ordinacích ženy s inkontinencí, které před časem upadly na zadek například po uklouznutí na ledě apod. Povolené pánevní dno často bývá důsledkem těhotenství, porodů, operačních zákroků, traumatických zážitků a dalších stavů. Kromě nepříjemné inkontinence se potom objevuje třeba prolaps dělohy.

Protipólem povoleného pánevního dna je hypertonus pánevního dna, kdy jsou tyto svaly příliš napjaté, může být obtížné se uvolnit, což ovlivňuje pohyby střev, může dojít k neúplnému vyprazdňování močového měchýře, pálení při močení, slabému močovému proudu, zácpě nebo bolesti při sexu. Tato dysfunkce může způsobovat funkční neplodnost. Hypertonické pánevní dno je třeba uvolnit.

Jak pečovat o své pánevní dno:

  • Pokud máte sedavé zaměstnání, dělejte si v pracovní době krátké pauzy. Protřepejte v té chvíli zadečkem. Pořádně se prokrvte.
  • Naučte se metodu 3x3, originální metodu fyzioterapeutky Renaty Sahani. Tato metoda pohlíží na tělo jako celek. Zabývá se nejen pánví, ale i chodidly a oblastí krku. Jedná se o komplexní metodu, která propojuje fyzioterapii, emoce a energii. Už tisíce žen se učí naslouchat svému tělu.
  • Umíte prodýchat oblast pánevního dna? Dýchejte tzv. „do kalhotek“, posbírejte okolní energii a s výdechem pozvedněte vnitřní svaly pánevního dna. Při posilování pánevního dna nedochází ke stažení hýždí a stehen. Toto cvičení se nazývá perineální rehabilitace. Pozor, posilování svalů pánevního dna je naprosto nevhodné, pokud máte hypertonus pánevního dna.
  • Vyzkoušejte ženskou napářku. Pomocí směsi bylin si žena čistí dělohu a pochvu. Tato metoda přináší pro ženské tělo nejen očistu, ale také teplo. Pánevní dno miluje teplo.
  • Vyhýbejte se zbytečnému tlačení při močení a vyprazdňování na toaletě.
  • Konzumací dostatečného množství tekutin a vlákniny a pravidelným cvičením se vyhněte zácpě.
  • Meditace a řízená relaxace mohou pomoci uvolnit příliš napjaté pánevní svaly.
  • Dopřejte si příjemnou teplou koupel, zabalte se do deky a relaxujte. Nebojte se položit ruce na pánevní dno. Věnujte pár chvil jen sobě a svému tělu.
  • Vyzkoušejte stimulační „hračky“, mezi něž patří například venušiny kuličky a posilovač pánevního dna (kuličky nejsou vhodné, pokud máte hypertonus pánevního dna).
  • Snižte příjem kofeinu, alkoholu a umělých sladidel, nekuřte.
  • Udržujte si zdravou váhu.
  • Vyhněte se zvedání těžkých břemen, které může vést k prolapsu orgánu.

Jistota, kterou potřebujete

Už jsme nastínili příčiny urgentní inkontinence. Dalším typem je stresová inkontinence. Ta vzniká nitroděložním tlakem při oslabeném pánevní dnu (například při kašli, kýchnutí, zvedání těžkých břemen). Kombinaci urgentní a stresové inkontinence nazýváme inkontinencí smíšenou. Jedná se o nejčastější typ inkontinence. Při inkontinenci jsou velmi nápomocné inkontinenční pomůcky. Ty inkontinenci sice neléčí, dopřávají ale tolik potřebnou jistotu a pocit bezpečí. Samotná inkontinence se totiž dokáže velmi negativně podepsat na sebevědomí každého z nás.

Ženství ukryté v pánevním dnu

Téměř jedna čtvrtina žen čelí poruchám pánevního dna a výskyt těchto problémů se zvyšuje s věkem. My ženy často odkládáme péči kvůli rozpakům, upřednostňování rodiny, zatímco mlčky trpíme, protože se domníváme, že naše problémy s únikem moči jsou prostě součástí normálního procesu stárnutí.

Pokud máte problém s pánevním dnem, měly byste vědět, že existuje pomoc. Neváhejte a vyhledejte odbornou pomoc u specialistů. Těmi jsou urologové, kteří se specializují na léčbu poruch močení, urogynekologové, kteří se specializují na péči o ženy s poruchami pánevního dna a fyzioterapeuti, kteří pomocí cíleného cvičení a biofeedbacku pomáhají pacientům naučit se relaxovat a koordinovat pohyb svalů pánevního dna. Podceňování komplikací se nemusí vyplatit. Naučte se vnímat své pánevní dno a pečovat o své ženství.

  • Nejčtenější

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

Tisíce úspěšných Čechů znají tajemství spoření bez háčků a hvězdiček

29. dubna 2024

Komerční sdělení Objevili efektivní způsob, jak mít své úspory kdykoli k dispozici, bezpečně je zhodnocovat každý...

Jak zavěsit WC?

30. dubna 2024

Komerční sdělení Pryč je doba nevzhledných kombinovaných záchodů, z jejichž nádržek a připojovacích hadiček se tak...

LED televize k novému telefonu zdarma. Být součástí Unity se vyplatí

3. května 2024

Komerční sdělení O2 s Air Bank rozšiřují spolupráci a představují unikátní ekosystém Unity. Ten společným...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Květen vyžene děti učit se ven na zahradu. Zapojte se do výzvy!

1. května 2024

Komerční sdělení S blížícím se květnem je tady Měsíc školních zahrad. Za akcí na podporu pobytu a venkovní výuky...

Cirk-UFF nabídne skvělé show, hvězdami budou Australané i Maďaři

4. května 2024

Komerční sdělení Špičková vystoupení zahraničních umělců, světové premiéry, to nejlepší, co vzniklo na domácí scéně....

Vyrazte za kulturou do Jizerek!

3. května 2024

Komerční sdělení Krásná a jedinečná příroda k Jizerským horám neodmyslitelně patří. Vyrazit sem můžete ale také za...

Trendy, které hýbou světem podnikání v roce 2024

3. května 2024

Komerční sdělení Žijeme v době neustálých inovací a změn. Trendy se v byznysovém prostředí mění jako na běžícím páse...

LED televize k novému telefonu zdarma. Být součástí Unity se vyplatí

3. května 2024

Komerční sdělení O2 s Air Bank rozšiřují spolupráci a představují unikátní ekosystém Unity. Ten společným...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....