Doporučujeme

Chcete ušetřit? Ohřívejte vodu solárními panely

Chcete ušetřit? Ohřívejte vodu solárními panely | foto: INEL - HOLDING, a.s.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Chcete ušetřit? Ohřívejte vodu solárními panely

Deset tisíc korun je průměrná částka, kterou lze ušetřit na ohřevu teplé užitkové vody za využití solární energie. Stát navíc poskytuje domácnostem s nižšími příjmy a seniorům dotaci na pořízení fotovoltaiky na ohřev vody až do výše 90 tisíc korun.

Výhodou nové výzvy Ministerstva pro životní prostředí s názvem Nová zelená úsporám light je, že dotaci obdrží žadatelé před tím, než začnou práce na vybudování fotovoltaiky pro ohřev vody. Navíc celý proces zapojení fotovoltaiky pro ohřev vody je mnohem jednodušší než u běžného fotovoltaického systému na výrobu elektřiny. Program Nová zelená úsporám light je určen pro nízkopříjmové domácnosti, kterým díky poskytnutí dotace předem nevznikají žádné náklady před spuštěním systému FVE.

Šetří peněženku i životní prostředí

Systém ohřevu vody prostřednictví FVE je energeticky účinný. Znamená to, že fotovoltaické panely přeměňují sluneční energii na elektřinu, která může být použita pro ohřev vody, což je energeticky efektivnější než tradiční ohřev vody pomocí plynových nebo elektrických ohřívačů. Zároveň se jedná o systém šetrný k životnímu prostředí. Fotovoltaické panely nevytvářejí emise CO2, což přispívá ke snižování ekologické stopy, a navíc mají nízké provozní náklady. Sluneční energie je zdarma, což znamená nižší provozní náklady na ohřev vody po instalaci systému.

Chcete ušetřit? Ohřívejte vodu solárními panely

Když svítí, ušetří se víc

Úspory na ohřevu vody mohou být významné, zejména v letních měsících, kdy je sluneční svit silnější. Průměrná roční úspora na energii za ohřev teplé užitkové vody se pohybuje od 8 do 12 tisíc korun. Záleží na lokalitě a také umístění a sklonu střechy.

Není třeba měnit bojler

Na ohřev teplé užitkové vody stačí i menší systém panelů, který má výrazně nižší výkon, např. 2 kWp. Panely na střeše přeměňují sluneční energii na elektrickou, která přes měnič napájí topné těleso v bojleru. Znamená to, že když svítí slunce, ohřívá se voda prostřednictvím FVE, když nesvítí, tak ohřev elektřinou nebo jiným zdrojem energie.

Chcete ušetřit? Ohřívejte vodu solárními panely

Při zapojení FVE na ohřev teplé užitkové vody není potřeba měnit bojler, ale lze zapojit systém na stávající zařízení. Není to pravidlo, že každý bojler lze napojit na FVE, ale společnost INEL – Market, s.r.o. se snaží u zákazníků najít cestu, jak to udělat bez výměny bojleru. Pochopitelně vždy záleží na tom, jaký bojler má domácnost k dispozici.

S výběrem pomohou odborníci

Při rozhodování o instalaci FVE na ohřev teplé užitkové vody je potřeba znát několik vstupních parametrů: Odhad denní spotřeby teplé vody a dostupný prostor na střeše nebo pozemku pro instalaci panelů. Tyto údaje totiž bude potřebovat odborná firma, která provádí instalaci.

Plzeňská společnost INEL – Market, s.r.o. zajistí pro zájemce o FVE na ohřev teplé užitkové vody nejen instalaci a připojení FVE, ale také kompletně žádost o dotaci a veškerou potřebnou dokumentaci. Pokud si zákazníci nejsou jistí, zda je pro ně FVE výhodné řešení nebo mají otázky ohledně instalace panelů a podobně, mohou se na společnost INEL – Market, s.r.o. obrátit. Po získání vstupních parametrů jim připraví návrh řešení na míru a když se zákazník rozhodne pro realizaci vyřídí i veškeré dokumenty.

Výhody využití FVE na ohřev vody:

  • Jednodušší instalace a administrativa.
  • Ekonomicky výhodnější než ohřev vody pomocí plynových nebo elektrických ohřívačů.
  • Možnost ponechat stávající bojler.
  • Šetrnější k životnímu prostředí.