Medaili M. D. Rettigové udělila Asociace kuchařů a cukrářů České republiky domažlické škole za skvělé fungování výuky gastronomických oborů a mimoškolní aktivity. Z rukou Miroslavy Pítrové ji letos na jaře převzala ředitelka školy Zdeňka Buršíková. „Pro naši školu je to již 2. stříbrná medaile M. D. Rettigové. Velmi si tohoto ocenění vážíme,“ neskrývala paní ředitelka své nadšení.
SOU Domažlice neustále usiluje o modernizaci vzdělávání oborů gastronomie a kuchař – číšník. Škola pořádá rovněž i soutěže odborných dovedností, workshopy, semináře, spolupracuje s významnými gastronomickými a restauračními zařízeními, umožňuje žákům konat část odborného výcviku přímo u zaměstnavatelů. Pro žáky základních škol pořádají banketní obsluhu, kdy v jejím v rámci servírují žáci gastronomických oborů pokrmy pro větší počet hostů specifickým způsobem. Pro veřejnost připravují rauty, produkty studené kuchyně a další dobroty dle aktuálního přání zákazníka.
Své znalosti, dovednosti a pracovní návyky si žáci mohou zvýšit také odbornými kurzy. Mezi oblíbené patří například kurz studené kuchyně, barmanský a baristický kurz nebo carving – kurz vyřezávání ovoce a zeleniny. „Neustále se snažíme o profesní růst a kredit našich žáků,“ doplňuje paní ředitelka.
Na závěr kurzu studené kuchyně, která bezesporu patří mezi nejmodernější a nejprestižnější obory kuchařského umění, se konal na jaře finálový raut. Rodiče, kteří na něj byli pozváni, obdivovali nejen eleganci a kreativitu jednotlivých výrobků, ale také jejich jedinečnou chuť. Odcházeli plni dojmů s nevšedním prožitkem zážitkové gastronomie. Mezinárodně platný certifikát kurzu studené kuchyně získalo celkem 17 absolventů oborů vzdělání Gastronomie a Kuchař – číšník. Během čtyř dnů připravili na 80 druhů výrobků včetně upečeného chleba a dalšího pečiva.
V březnu pořádali na Středním odborném učilišti v Domažlicích již 18. ročník náročné kreativní kuchařské soutěže „Hrnečku vař!“ pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Každý soutěžní tým vyrobil ze surovin, které obdržel a nutno podotknout, že předem neznal, tříchodové soutěžní menu podle zadání. To se žáci dozvěděli až v samotný den soutěže při úvodní rozpravě se členy poroty. Soutěžícím byla k dispozici školní cvičná kuchyně vybavená kompletním zařízením potřebným k účasti v soutěži a všemi potřebnými surovinami na výrobu zadaného menu. Soutěžící vyrobili čtyři porce menu, z toho tři porce byly vystaveny na výstavní ploše a jedna porce byla určena k ochutnání členům komise. Na výrobu předkrmu nebo polévky, hlavního chodu a dezertu měli soutěžící dohromady 120 minut. Porota hodnotila jak chuť, vzhled a servis pokrmu, nápaditost, kreativitu, organizaci práce, hygienu, tak i celkový přístup k zadanému tématu. „Za naši školu soutěžili Veronika Hofmanová a Marek Drdáček, žáci 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, a vyvařili si nádherné 4. místo,“ gratuluje paní Buršíková.