Pozvání blízkých na večeři nikdy nebylo jednodušší. Hravě a v poklidu uvařte oblíbená jídla, pohosťte přátele a nestarejte se o žádné negativní důsledky v podobě ponocování u špinavého nádobí. Vše stačí jen naskládat do myčky a tím práce končí. Vy si můžete nadále užívat dobré společnosti nebo si dopřát zasloužený odpočinek. Více než 50 let představuje Somat inovativní výrobky pro vaši myčku a teď přichází s novinkou, která rozhodně stojí za povšimnutí. Kapsle do myčky Somat Excellence 4 v 1 obsahují prémiový multifunkční prostředek vyrobený z prášku v kombinaci se třemi jedinečnými gelovými komorami, které zajistí vše potřebné pro perfektní výsledek. Účinné složení odstraňuje odolné připáleniny, zaschlé zbytky jídla a mastnotu. Proto jsou kapsle vhodné pro mytí všech talířů, sklenic, hrnců, lahví, plastů a pánví vhodných do myčky. Vaše nádobí bude nejen dokonale čisté, ale také nablýskané díky revoluční technologii, která nezanechává žádné zaschlé skvrny od vody. Somat Excellence 4 v 1 je také šetrný k životnímu prostředí. Účinné látky kapsle jsou odděleny biologicky odbouratelnou folií, která je zcela rozpustná ve vodě. Somat Excellence 4 v 1 je vhodný k mytí delikátního nádobí. Toto zajišťuje specializovaná vyvážená receptura s octem zinečnatým, který dokonce předchází tvorbě škodlivé rzi. Tímto nejen pečuje o vaše kuchyňské náčiní, ale také preventivně chrání myčku před častými příčinami poruch. Při používání stačí jen vložit jednu kapsli do dávkovače a zapnout myčku na běžný program. Výsledkem je dokonale čisté a lesklé nádobí, které už jen stačí správně rozdělit do kuchyňských fochů a šuplíků, kde bude netrpělivě čekat na další použití.
Tomáš Plíšek @klukvzastere
Tomáš o sobě skromně tvrdí, že je normální kluk a někdy i takový „amatérský patlálek“, který rád vaří a peče. Jeho Instagram Kluk v Zástěře ovšem vypovídají o něčem jiném. Pro vás si připravil jeho milované lívanečky.
SNÍDANĚ: Lívanečky (12 malých kousků)
SUROVINY
1 vejce, 100 g bílého skyru, 25 g zákysu, 25 g mletých ovesných vloček, 10 g vanilkového sirupu, špetka skořice, špetka soli, 1/4 lžičky kypřicího prášku, 1 lžička ghí
POSTUP
Oddělíme žloutek od bílku, který si zatím dáme stranou, ke žloutku přidáme skyr, zákys, sirup, zamícháme, vmícháme vločky, protein, špetku skořice, soli a kypřicího prášku a vyšleháme do hladkého těsta. Na závěr do těsta zlehka vmícháme sníh ze zbývajícího bílku. Na rozpálené pánvičce na lžičce ghí opečeme lívanečky dozlatova z obou stran. Jeden lívanec se rovná zhruba jedné polévkové lžíci připraveného těsta. Ozdobíme lžičkou bílého skyru, fíky a kakaovými boby.
OBĚD: Kuřecí Poke
SUROVINY NA DVĚ PORCE
2 kuřecí prsa, 1 střední cibule, 2 rajčata, 1/2 papriky, 1 menší mrkev, 2 stroužky česneku, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, chilli dle chuti, 1 lžíce ghí
Na dochucení směsi na maso
1 lžíce balsamica, šťáva z 1/2 limetky, 1 lžíce čekankového sirupu, špetka soli, špetka pepře
Na sestavení poke pro dva
1 zralé avokádo, 4 hrsti vařené quinoy (mix bílá a červená), ½ salátové okurky, ½ většího manga
POSTUP
Nakrájíme si cibuli najemno, orestujeme na lžíci ghí, jakmile nám začne cibulka zlátnout, přidáme najemno pokrájený česnek, necháme rozvonět a přidáme na kostičky nakrájené zeleninu (rajčata, mrkev, paprika), minutku restujeme. Do takto připravené směsi položíme očištěná kuřecí prsa vcelku a zalijeme 200 ml vody, dusíme zhruba 50 minut na mírný stupeň. Jakmile je maso hotové, vyndáme ho a pomocí dvou vidliček natrháme. Mezitím si v hrnci doděláme směs na maso, kterou dochutíme lžící balsamica, čekankového sirupu, solí, pepřem a šťávou z limety. Rozmixujeme dohladka, aby se nám chutě hezky propojily. Jakmile máme hotovou omáčku. Na obalení nám bude stačit jen polovina připravené směsi, zbytek můžeme použít třeba do těstovin. Omáčku promícháme s již natrhaným masem a můžeme začít skládat poke. Nakrájíme si mango, okurku, rajčata, avokádo na oblíbené tvary ideálně na kostičky a poskládáme spolu s masem, quinoou a edamame fazolkami do misky, dozdobíme koriandrem, smaženou cibulkou, a zalijeme teriyaki omáčkou cca 2 až 3 lžícemi.
VEČEŘE: Obložený chleba
SUROVINY NA DVĚ PORCE
1 lžíce balsamica, šťáva z 1/2 limetky, 1 lžíce čekankového sirupu, špetka soli, špetka pepře
Řepový humus
150 g naložené řepy ve vlastní šťávě, 150 g konzervované cizrny (bez šťávy), 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulka, 20 g piniových oříšků, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tahini, špetka soli, špetka pepře, chilli dle chuti, šťáva z 1/2 limetky
Na poskládání chleba
2 krajíce kváskového chleba, hrst klíčků a semínek, 1 lžíce domácí majonézy
POSTUP
Všechny ingredience na marinádu smícháme a necháme v něm maso v ledničce ideálně přes noc (ale postačí i 30 minut). Mezitím si připravíme hummus a to úplně jednoduše. Všechny ingredience dáme do food procesoru a rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, pepřem a chilli podle chuti. Orestujeme si kuřecí prso, namažeme si chleba humusem, přidáme lžičku majonézy, klíčky, nakrájené kuřecí prso na plátky, posypeme semínky a zakápneme kapkou balsamica.
ROMANA BÖHMOVÁ @naskokvkuchyni
Romanu jídlo provází celým životem a řídí se mottem „láska prochází žaludkem“. Dlouho neváhala a založila blog Na skok v kuchyni. Najdete zde nejen nespočet výtečných receptů, ale také mnoho cenných rad, tipů a inspiraci z cest. Vzhledem k tomu, že je podzim, tak si pro vás Romana vybrala žemlovku, která je na podzim její oblíbená.
SNÍDANĚ: Jogurtová miska s domácí skořicovou granolou
SUROVINY NA JOGURTOVOU MISKU:
140 g řeckého jogurtu, 20 g vanilkového proteinu, 3 lžíce domácí skořicové granoly, 1 lžička nasekaných pistácií, 1 lžíce lyofilizovaných malin, čerstvé ovoce na ozdobu
NA DOMÁCÍ SKOŘICOVOU GRANOLU:
300 g ovesných vloček, 200 g oříšků (např. lískových, pekanových, para, mandlí), 1/2 lžičky sušené citrónové kůry, 100 g másla, 100 g medu špetka soli, 1 lžička mleté skořice
POSTUP
Ovesné vločky smícháme s nahrubo nasekanými ořechy a citrónovou kůrou. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. V rendlíku rozpustíme máslo s medem, špetkou soli a mletou skořicí. Tekutou směs důkladně smícháme se směsí ořechů a vloček. Granolu rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme přibližně 15 minut, jemně ji promícháme lžicí a pečeme dalších 15 minut. V misce smícháme protein s jogurtem. Jogurt posypeme domácí granolou, nasekanými pistáciemi, lyofilizovanými malinami a čerstvým ovocem.
OBĚD: Žemlovka se zkaramelizovanými jablky
SUROVINY
8 – 10 housek, rohlíků nebo bílých baget, 700 g jablek, 4 vejce, 750 g tučného tvarohu, 40 g krupicového cukru, 60 g třtinového cukru + 2 lžíce na posypání, 2 lžičky skořice, 500 ml polotučného mléka, 200 ml smetany 33 %, 100 g rozinek, 100 g sekaných vlašských ořechů, 1 lžíce citronové kůry, 6 lžic rumu, 30 g másla + na vymazání, pár kapek vanilkového extraktu, špetka soli
POSTUP
Housky, rohlíky nebo bagety nakrájíme na 1 cm široké plátky. Rozinky dáme do misky a zalijeme 4 lžícemi rumu. Necháme je marinovat. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Do pánve vložíme máslo a jablka na něm zlehka restujeme. Když začnou zlátnout, přidáme třtinový cukr smíchaný se skořicí a necháme vše zkaramelizovat. Poté je odstavíme z plotny a necháme je vychladnout. Bílky oddělíme od žloutků. Do bílků přidáme špetku soli a za stálého šlehání pomalu přidáváme 20 g krupicového cukru. Šleháme do tuhého sněhu. Mezitím v misce smícháme 2 žloutky, tvaroh, 20 g krupicového cukru, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Hotový sníh opatrně smícháme s tvarohem. Do další misky dáme mléko, smetanu, zbylé 2 žloutky a 2 lžíce rumu. Vše dobře promícháme. Máslem vymažeme zapékací misku nebo hrnec. Dno pokryjeme vrstvou plátků pečiva, které namáčíme v mléčné směsi. Poté dáme vrstvu jablek (polovinu), posypeme rozinkami a ořechy. Vše zalijeme vrstvou tvarohové směsi (polovinou). Vrstvení ještě jednou opakujeme. Nakonec poklademe jednou vrstvou pečiva a posypeme dvěma lžícemi cukru, aby povrch hezky zkaramelizoval. Pečeme v troubě na 160 stupňů přibližně 45 minut.
VEČEŘE: Losos s parmazánovou krustou a rozbitými bramborami
SUROVINY NA DVĚ PORCE
300 - 400 g lososa, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu, 1 lžička nasekaných bylinek, špetka soli, špetka pepře
Na rozbité brambory
400 - 500 g malých brambor, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce balsamica, 1 lžička nasekaných bylinek, špetka soli, špetka pepře
POSTUP
Brambory dáme do hrnce vroucí osolené vody a uvaříme (nemusí být úplně do měkka). Poté slijeme vodu a necháme je v hrnci. Plátky lososa osolíme, opepříme a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem kůží dolů. V misce smícháme strouhanku, nastrouhaný parmazán a bylinky. Hotovou směs dáme na plátky lososa a pečeme v troubě na gril 190 stupňů. Pečeme, dokud losos nedosáhne vnitřní teploty 68-70 stupňů (v měření pomůže kuchyňský teploměr nebo sonda). Brambory vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pomocí malé je trochu rozmáčkneme. Poté je osolíme a opepříme. V misce smícháme olivový olej, balsamico a bylinky. Zálivkou polijeme brambory a dáme péct do trouby k lososu. Vše pečeme dozlatova.
GABRIELA POSPÍŠILOVÁ @gabivkuchyni
Gabriela je milovnice kaváren, bister a výletů se svým manželem a synem. Blog Gábi v kuchyni je důkazem toho, že zdravé neznamená bez chuti, a to ocení i ti náročnější. K večeři nejraději volí rychlou variantu, a to tortilly, které pro vás vybrala, splňují.
SNÍDANĚ: Ztracená vejce na chlebu
SUROVINY
2 vejce, 2 lžíce vinného octa, 1 l vody, 2 plátky chleba, 40 g másla, 150 g šunky, 1/2 avokáda, máslo nebo žervé na potření, holandská omáčka na přelití, hrst rukoly, trocha klíčků nebo bylinek, špetka soli, špetka pepře
POSTUP
Nejprve si připravíme ztracené vejce. V kastrůlku smícháme vodu se špetkou soli a octem. Přivedeme těsně pod bod varu a stáhneme na minimum. Pomocí lžíce vytvoříme mírný vír. Vejce rozklepneme nejlépe do malého cedníku nebo děrované naběračky. Poté z naběračky či cedníku přendáme vejce opatrně doprostřed víru. Necháme vejce 4 minuty být a poté ho vyndáme naběračkou a přendáme do misky se studenou vodou. Pokračujeme s dalším vejcem. Na másle opečeme plátky chleba, potřeme máslem nebo žervé. Poklademe plátky šunky, připravená vejce, pokrájené avokádo. Posypeme solí, pepřem. Ozdobíme rukolou, klíčky nebo bylinky.
OBĚD: Špagety s rajčatovou omáčkou a tuňákem
SUROVINY
200 g špaget, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 30 g másla, 2 stroužky česneku, 200 g rajčat, 200 g rajčat v plechovce, 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě, 60 g mozzarelly, bazalka, špetka soli, špetka pepře
POSTUP
Špagety uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím si do misky vložíme čerstvá rajčata. Každé z nich maličko nařízneme do kříže a zalijeme vroucí vodou. Po chvilce vodu slijeme a rajčata nám tak půjdou krásně oloupat. Nakrájíme si je na kostičky a necháme stranou. Ve větší pánvi si rozehřejeme olej, máslo a přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Opékáme dokud cibule nezměkne. Poté přidáme nakrájená, oloupaná rajčata. Osolíme, opepříme a přidáme bazalku. Necháme rajčata změknout, to bude trvat asi 10 minut. Poté přidáme rajčata z plechovky a ještě alespoň 5 minut povaříme. Omáčku rozmixujeme a dochutíme. Těstoviny scedíme a servírujeme na talíř. Přidáme rajčatovou omáčku, tuňáka, zasypeme mozzarellou a zasypeme bylinkami.
VEČEŘE: Zapečené tortily
SUROVINY
2 kuřecí prsa, olivový olej, 4 velké tortilly, 1/2 plechovky drcených rajčat, 80 g žervé, 4 plátky čedaru, 2 hrsti rukoly, 1 malá plechovka kukuřice, 200 g zakysané smetany, 1 stroužek česneku, šťáva z 1/2 limetky, provensálské koření, špetka soli, špetka pepře
POSTUP
Maso potřeme olivovým olejem, provensálským kořením, solí a pepřem. Opečeme v pánvi z obou stran dozlatova. Necháme ho odpočinout a maso natrháme. Poté si vezmeme tortillu a nařízneme ji do poloviny nožem. Bude se nám lépe balit. Potřeme žervé a lžící drcených rajčat. Poklademe trhané kuřecí maso, nastrouhaný čedar, rukolu a kukuřici. Poté tortillu zabalíme překlopením na čtvrtiny a zapečeme v kontaktním grilu. K hotovým tortillám podáváme dip ze zakysané smetany, česneku, dochucený limetovou šťávou, solí a pepřem.