Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začne ČEZ opět plnit poslání, kvůli kterému byl zřízen?

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
České energetické závody (ČEZ). Jejich historie je opravdu dlouhá. Vždyť první elektrickou centrálu postavil v českých zemích Thomas A. Edison již v roce 1881 v Brně a František Křižík osvětlil v roce 1882 Staroměstskou radnici.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ivan Noveský | foto: Svetozár Plesník

Nedlouho po vzniku Československé republiky byl v roce 1919 schválen zákon o všeužitečných elektrárenských společnostech a vzniklo několik desítek všeužitečných elektrárenských společností, které se pak různě spojovaly.

Ale až po osvobození Československé republiky od německé okupace v roce 1946, tj. před 78 lety, se podařilo vytvořit velký energetický celek - České energetické závody (ČEZ). Československý státní rozpočet investoval ve veřejném zájmu do společnosti ČEZ obří sumy. ČEZ proto v letech 1946 až 1989 prováděl mohutnou výstavbu distribučních sítí (dnes ČEZ Distribuce, EG.D a PRE Distribuce), páteřních sítí VVN (dnes ČEPS), velkých vodních hydroelektráren Vltavské kaskády, hnědouhelných i černouhelných elektráren a atomových elektráren Dukovany a Temelín a dalších energetických zařízení. ČEZ měl úkol zajistit bezpečné zásobování obyvatel lacinou elektřinou a dostatečné zásobování rozvíjejícího se, nejen těžkého, průmyslu elektřinou.

Po roce 1989 společnost ČEZ naštěstí dokončila atomovou elektrárnu Temelín pod heslem „Dostavíme Temelín, abyste měli lacinou elektřinu“. Společnost ČEZ také dokončila přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně a provedla velikou plošnou ekologizaci uhelných elektráren (odsíření a odpopílkování spalin), která vyčistila ovzduší zejména v severních Čechách. V roce 1992 československý stát z majetku ČEZ vytvořil akciovou společnost ČEZ, ve které je dodnes prostřednictvím Ministerstva financí téměř 70% majoritním vlastníkem.

Vedení společnosti ČEZ dokázalo plnit obecně prospěšnou funkci i po provedení částečné privatizace a dle 1. energetického zákona č. 222 z roku 1994. Průměrná cena elektřiny pro českou domácnost byla proto v roce 1996 1,07 Kč/kWh a po dalším razantním zdražení v roce 1997 stoupla na 1,23 Kč/kWh, což stále poskytovalo opravdu velký, ale přiměřený, zisk pro ČEZ a navázané společnosti.

Když autor článku v roce 2001 budoval s první předsedkyní Janou Novotnou Energetický regulační úřad (ERÚ) dle 2. energetického zákona č. 458 z roku 2000, byla perfektní spolupráce s tehdejším generálním ředitelem ČEZ Jaroslavem Mílem a monopolní ČEZ se choval obecně prospěšně. ČEZ respektoval dodnes platný český zákon o cenách č. 526 z roku 1990 a ceny elektřiny skutečně odpovídaly výrobním nákladům a přiměřeným maržím.

Je ale pravdou, že v té době ještě nikdo z českých politiků a spekulantů nenutil ČEZ obchodovat českou elektřinu vyrobenou v ČR za spekulativní „německé burzovní“ ceny. Tehdy také ještě nebyl znám šílený antiekologický plán „Green Deal“ na likvidaci evropské energetiky, průmyslu, a tedy konkurenceschopnosti Evropy.

Když byla v červenci 2007 za vlády premiéra Mirka Topolánka otevírána pražská burza (PXE) jako dceřiná společnost lipské burzy (EEX), sliboval její generální ředitel Petr Koblic a generální sekretář David Kučera, že PXE omezí rizika velkých cenových výkyvů elektřiny, doslova: „Obchodníkům se zároveň dostává do rukou produkt s garantovanou dodávkou odběru elektřiny na období dvou let, takže koneční odběratelé získají cenovou indikaci na delší období, než bylo dosud zvykem.“ Bylo to zjevně dle osvědčeného hesla neúspěšných: „Mysleli jsme to opravdu dobře, ale dopadlo to jako obyčejně...“

Skutečností je, že dle ČSÚ, již dle upravené metodiky dle požadavku české vlády, byla průměrná cena elektřiny pro českou domácnost v 1. pololetí roku 2023 ve výši 7,60 Kč/kWh (výrobní cena elektřiny z jádra je cca 0,25 Kč/kWh a z hnědého uhlí cca 0,15 Kč/kWh bez nesmyslné bruselské daně zvané povolenky CO2). Jak můžeme doufat, že české firmy přežijí a budou konkurenceschopné, když např. konkrétní česká strojírenská firma za elektřinu platí 3,32 Kč/kWh a její partnerská firma v USA 0,91 Kč/kWh?

Paradoxně právě Pražská či Lipská burza je politiky a spekulanty českým občanům předkládána jako hlavní důvod nesmyslně vysokých likvidačních cen české elektřiny v České republice. Nikdo z politiků českým občanům nepřizná, že ČEZ nemá povinnost být na Pražské či Lipské burze, a dokonce ani nemá povinnost mít spekulativní burzovní ceny jako ceny referenční. Pak by totiž politici museli přiznat, že stačí jednoduchá systémová změna, která spočívá ve využití stávajícího mechanismu regulace ceny elektřiny, dle stále platného zákona o cenách č. 526 z roku 1990, který hovoří jednoznačně o výrobních nákladech a přiměřené marži. A museli by přiznat, že tento postup je plně v souladu s právem EU (článek 5 směrnice 2019/944). Takto však paradoxně speciálně ČEZ dosahuje astronomických hodnot např. v marži silové elektřiny z jádra, která činí 94 %.

Co je však ještě horší než stávající šílené ceny, je budoucnost. Pokud se opravdu má ČEZ – České Energetické Závody přetransformovat do ČEZ – Čistá Energie Zítřka bez ohledu na náklady v řádech bilionů (1 bilion Kč je 1 000 000 000 000 Kč), které vždy musí zaplatit koncový spotřebitel a nikdo jiný, pak můžeme na dnešní šílené vysoké ceny elektřiny pouze s láskou vzpomínat.

ČEZ chystá výstavbu plynových elektráren o výkonu 3 000 MW, což je více než stávající výkon JE Temelín (2 040 MW). Hovoří se sice o tom, že by v budoucnu měly být na vodík, ale dosud nikdo neví, kde by se vůbec měl vodík vyrábět a za jakou cenu? Jedinou možností v nejbližších letech proto zůstává zemní plyn. Současná vláda ale laciný a kvalitní ruský plyn nechce a norský plyn či plyn z LNG (z USA, Kataru, Ruska apod.) dodávaný přes Německo je podstatně dražší. Průměrná cena ruského plynu pro českou domácnost byla v roce 1996 3 Kč/m3 a dle ČSÚ průměrná cena zemního plynu z Německa pro českou domácnost v 1. pololetí 2023 byla 28,40 Kč/m3.

Proč se staví rekonstrukce propojovacích VVN do Německa z původních 200kV na 400 kV? Snad se ta miliardová vedení VVN nechystají pouze proto, aby nás Němci mohli v poledne, kdy sami máme přebytky elektřiny, zahltit svojí větrnou a sluneční elektřinou, když ji nemají jak a kde spotřebovat? A večer, až budou bez elektřiny, aby mohli spotřebovávat naši elektřinu, kterou si vyrobíme buď z jádra či z plynu nebo uhlí a zaplatíme za ni navíc nesmyslné ceny povolenek? Ostatně předvolební sliby současné vlády o vystoupení či alespoň utlumení účasti ČR v ryze spekulativním finančním a antiekologickém projektu povolenek CO2 se ukázaly zcela nepravdivé.

Proč se dopřává sluchu šíleným nápadům, že budou v Čechách postaveny celé parky obludných větrných elektráren (jenom ty malé 2 MW jsou 3x vyšší než Petřínská rozhledna) jako pomníků, dnes již prokazatelně neživotaschopného a ekologii škodícího bruselského projektu Green Deal? Přitom je Česká republika mimo pásmo, ve kterém mohou obří větrné elektrárny ekonomicky fungovat.

Proč se chystají megalomanské investice do nových rozvoden a posílení distribučních sítí, které např. pro potřeby komunitní energetiky vůbec nejsou potřeba, ale potřebují je pouze megalomanské projekty 50 - 100 MW fotovoltaik energobaronů (Čistá Energie Zítřka, Seven, EPH,....)......

Proto se musíme všichni snažit, aby se ČEZ opět stal českou firmou České Energetické Závody. Česká vláda má všechny legislativní nástroje k tomu, aby česká elektřina opět byla pro české spotřebitele za české ceny dle českých zákonů.

Ing. Bc. Ivan Noveský, předseda Institutu pro energetiku, zakládal v roce 2001 ERÚ a v letech 2016/2017 byl jeho 1. místopředsedou.

  • Nejčtenější

Když stres ochromuje naše zdraví, pomoci může magnézium

25. dubna 2024

Komerční sdělení Magnézium je minerál, který je mimořádně důležitý pro správné fungování našeho organismu v různých...

Tisíce úspěšných Čechů znají tajemství spoření bez háčků a hvězdiček

29. dubna 2024

Komerční sdělení Objevili efektivní způsob, jak mít své úspory kdykoli k dispozici, bezpečně je zhodnocovat každý...

Zaostřeno na Karvinsko. Z čeho bude v budoucnosti těžit?

25. dubna 2024

Komerční sdělení Území pohornického Karvinska se po ukončení těžby uhlí připravuje na nové projekty. A nebude jich...

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak zavěsit WC?

30. dubna 2024

Komerční sdělení Pryč je doba nevzhledných kombinovaných záchodů, z jejichž nádržek a připojovacích hadiček se tak...

Villa Organic: Revoluce v moderním bydlení

2. května 2024  9:50

Komerční sdělení Villa Organic, přelomový počinu v oblasti moderního bydlení, který se nachází v idylické části...

Myslíte, že byste se nenachytali? Že by se vám nic takového nestalo?

2. května 2024

Komerční sdělení Začátek dne v kanceláři... Představte si typické ranní rituály. První káva a otevření e-mailové...

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

Ryze česká firma s globálním dosahem slaví 30 let úspěšného podnikání

2. května 2024

Komerční sdělení TN TRADE z Hradce Králové slaví 30 let fungování. Z malé firmy se vypracovala na renomovanou...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...