Doporučujeme

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Statisícům mladých lidí hrozí drakonické tresty

Ve středu 12. července bude vláda projednávat zařazení látek Kratom a HHC na seznam návykových látek. Toto rozhodnutí může poznamenat statisíce mladých životů.

Ministerstvo zdravotnictví předkládá vládě návrh na zákaz přírodní stimulační látky Kratom a konopného produktu HHC, které v ČR užívá téměř 200 tisíc převážně mladých dospělých, a tento návrh zdůvodňuje ochranou dětí a mladistvých. S tímto návrhem nesouhlasí národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil, který připravil návrh zákona o psychomodulačních látkách, který zakazuje jejich prodej nezletilým a chrání uživatele před konzumací látek neznámého složení.

Zařazením kratomu a HHC na seznam návykových látek se stane držení těchto látek nezákonným s trestní sazbou až 8 let. Vhledem ke skutečnosti, že mnoho uživatelů se v očekávání avizovaného zákazu předzásobilo, nejde o planou hrozbu, ale reálné nebezpečí trestního stíhání. Orgány činné v trestním řízení mají totiž dle našeho právního řádu povinnost stíhat všechny trestné činy, o kterých se dozví. Ani pozdější vyřazení ze seznamu návykových látek, které slibuje ministerstvo zdravotnictví po přijetí zákona o psychomodulačních látkách, by nic nezměnilo na uloženém trestu.

Dalším nezamýšleným důsledkem tohoto aktu je snížení kvality života konopných pacientů. HHC je pro mnoho z nich dostupnější variantou pro úlevu od křečových stavů než léčebné konopí, jehož přístupnost je omezena nefunkčně nastavenými restrikcemi v oblasti klinických specializací a indikací i úhrady individuálně účinné dávky. Mnoho pacientů již několik let také užívá kratom k úlevě od bolesti, přičemž udržuje kvalitu svého života na uspokojivé úrovni.

Vyzýváme proto vládu ČR, aby tento návrh odmítla jako neodůvodněný. V opačném případě by bylo vhodné uvolnit větší množství finančních prostředků na výstavbu nových věznic.

Think tank racionální politiky závislostí

Pacientský spolek pro léčbu konopím – KOPAC

Česko-slovenská asociace za kratom (ČSAK)

ASOCIACE PRO ALTERNATIVNÍ PŘÍRODNÍ LÉČIVÉ LÁTKY z.s.