Zimní zahrada – rady a inspirace

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
S jarem ožívají i v českých zahradách různé plány na stavbu zimních zahrad, pergol a zasklení. Zimní zahrada rozšiřuje obytný prostor a propojuje interiér s přírodou. Podívejme se na možné varianty řešení a aktuální trendy.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Zdroj: www.rovex.cz

Účel, sezónnost a orientace

Před stavbou zimní zahrady je důležité si promyslet, k jakým účelům ji budeme využívat. Pokud má sloužit jako místo pro setkávání, posezení, relax nebo jako letní jídelna, postačí nezateplená zimní zahrada. Je využitelná od jara do podzimu a chrání uživatele před deštěm a větrem. Naopak zateplená zimní zahrada je využitelná většinou po celý rok. Jedná se o složitější a finančně náročnější variantu, která vyžaduje i adekvátní stavební připravenost (především odizolovanou podlahu). Uživatelům pak slouží například jako pracovna, posilovna, malé wellness centrum nebo jako místnost pro pěstování rostlin (oleandry, fíkovníky, citrusy, orchideje) a chov plazů (akvária).

Využití zimní zahrady je také ovlivněno jejím umístěním – orientace na východ zajistí dostatek světla především v ranních hodinách, orientace na západ bude vhodná pro večerní posezení. Severní orientace stavby poskytne stinnou a chladnou místnost, která je ideální pro pěstování rostlin.

Základní konstrukce

Základním pilířem zimní zahrady je skelet neboli nosná konstrukce, která je nejčastěji vyrobena z hliníku, dřeva a oceli. Každý z těchto materiálů má přirozeně svoje výhody i nevýhody. Důležitým faktorem při projektu zimní zahrady je její statická odolnost, která vychází především ze zatížení sněhem (to je počítáno podle tabulkových hodnot pro dané území, kde bude zimní zahrada umístěna – tzv. sněhové oblasti).

Hliník je v současnosti nejvyužívanější variantou, především kvůli své pevnosti, trvanlivosti a nenáročné údržbě. Současné hliníkové skelety jsou velmi variabilní, mají integrovány žlab a svod dešťové vody, led osvětlení a bezproblémovou návaznost svislého zasklení stěn.

Dřevo má dobré tepelně izolační vlastnosti a lze ho vizuálně dobře propojit se stavbami klasického typu. Nevýhodou je nedostatečná odolnost povrchu před UV zářením a klimatickými vlivy (hniloba) a tvarová nestálost (může mít negativní vliv na osazené zasklívací prvky). Ocel je dostatečně pevná a pro nosnou konstrukci lze použít užší profily. Hlavní nevýhodou je povrchová nestálost (koroze). Plastové prvky se používají spíše pro rámy svislých výplní, nízká nosnost plastu není pro stavbu nosného skeletu příliš vhodná (vyžaduje vnitřní ocelové výztuže).

Střecha

Zdroj: www.rovex.cz

Střecha zimní zahrady má sklon, aby dešťová voda stékala do žlabu. U moderních staveb lze skelet pergoly doplnit rovným obvodovým rámem (tzv. atikou) a docílit tak kubického tvaru. Výběr střešní krytiny závisí na orientaci zimní zahrady a na způsobu jejího využití. Nejčastěji se volí průsvitná varianta, aby nedocházelo k úbytku světla v přiléhajících místnostech.

Bezpečnostní lepené sklo je vhodné pro nezateplené zimní zahrady. Při jeho správném usazení, které umožnuje potřebnou dilataci, je výhodou dlouhá živostnost a snadná údržba. Typ skla lze volit v různých variantách. Čiré sklo zajistí maximální přísun světla, ale na povrchu jsou vidět všechny nečistoty. Mléčné sklo je průsvitné, ale neprůhledné. Novinkou jsou tónovaná skla (nejčastěji šedá), která částečně odráží UV záření a stíní. Výhodou lepených skel je možnost různých kombinací jednotlivých vrstev. Dvojsklo má lepší izolační vlastnosti, používá se pro zateplené zimní zahrady a jeho skladbu lze také libovolně kombinovat. Dutinkový polykarbonát je nejlevnější varianta, která má dobré izolační vlastnosti (lze volit různé tloušťky). Nevýhodou je ovšem hlučnost při dešti, barevná nestálost a kondenzace vlhkosti uvnitř dutinek, která může vést k tvorbě plísní.

Zdroj: www.rovex.cz

V případě orientace stavby na slunnou stranu je nezbytné doplnit zimní zahradu o stínicí techniku. Nejvhodnější variantou je vnější roleta z textilie s bočním vedením, která se montuje přímo nad střechu. Ta zabraňuje přehřívání celé konstrukce zimní zahrady a snižuje teplotu konstrukce i výplně. Další variantou jsou vnitřní rolety mezi jednotlivými střešními krokvemi. Montují se zevnitř a jejich celková účinnost vůči přehřívání je menší. Prostor každé zimní zahrady vyžaduje dostatečné větrání, aby nedocházelo ke srážení vlhkosti a vzniku plísní.

Obvodové stěny

Pro zasklení obvodového pláště zimních zahrad se nejčastěji používají posuvné hliníkové zasklívací systémy, které se zpravidla vyrábějí na míru a lze je tedy použít pro jakýkoliv typ zimní zahrady. Hlavní výhodou je velká variabilita výplní a různé varianty otevírání.

Bezrámové zasklívací systémy jsou vhodné do nezateplených zimních zahrad. Svislé hrany oken jsou opatřeny pouze transparentní lištou a přizpůsobí se tak vzhledově k jakémukoliv objektu. Výhledu do přírody tedy nebrání žádné rušivé elementy. Nevýhodou je možná vibrace oken při silnějším větru.

Zdroj: www.rovex.cz

Rámové zasklívací systémy jsou vhodné i do zateplených zimních zahrad. Svislé hrany oken jsou ohraničeny hliníkovým profilem, díky kterému okna mezi sebou více těsní.

Zdroj: www.rovex.cz

U obou systémů je možné posunout 2-5 oken k jedné straně nebo jako oponu do obou stran (okna se dají případně i vysadit). Doplňkový sortiment tvoří různá okenní madla, zámky a led osvětlení.

Návrh řešení a potřebná povolení

Pro realizaci je vhodné vybrat firmu, která má dlouholeté zkušenosti, stabilní zázemí a v ideálním případě je i přímým výrobcem hliníkových konstrukcí a zasklívacích systémů. Je možné firmu navštívit a prohlédnout si jednotlivé výrobky v show-roomu. Cenové nabídky jsou zpravidla zpracovávány na základě zaslání základních požadovaných rozměrů (ideální je i fotka předpokládaného umístění). Po odsouhlasení cenové nabídky zhotovitel zpravidla zpracuje prováděcí dokumentaci – v případě požadavku i grafickou vizualizaci řešení. Před záměrem realizace je vhodné kontaktovat místní stavební úřad a ověřit si jeho požadavky na výstavbu. Mělo by platit, že bez stavebního povolení lze realizovat zimní zahrady, které nejsou přímo připojeny k domu (propojeny dveřmi) – stojí minimálně 2 m od hranice pozemku a mají podlahovou plochou menší než 25 m2 a výšku do 5 m.

Stavební připravenost

Pro nezateplené zimní zahrady je postačující obvodový základ hloubky 0,8m (například ze ztratného bednění 200 mm). Pro zateplené zimní zahrady je požadovaná izolovaná základní deska, což je předmětem projektu pro stavební povolení. Předmětem stavební připravenosti je i dimenze a přesné místo napojení svodu dešťové vody, elektrické připojení pro LED osvětlení a případně i příprava na zapuštění spodních kolejnic zasklívacího systému. Toto vše je dobré předem vyřešit se zhotovitelem.

Pokud hledáte další inspiraci, podívejte se na některé realizace v referencích.

Ing. Tomáš Jehlička, ROVEX ENGINEERING, s.r.o.

  • Nejčtenější

Když stres ochromuje naše zdraví, pomoci může magnézium

25. dubna 2024

Komerční sdělení Magnézium je minerál, který je mimořádně důležitý pro správné fungování našeho organismu v různých...

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

Tisíce úspěšných Čechů znají tajemství spoření bez háčků a hvězdiček

29. dubna 2024

Komerční sdělení Objevili efektivní způsob, jak mít své úspory kdykoli k dispozici, bezpečně je zhodnocovat každý...

Zaostřeno na Karvinsko. Z čeho bude v budoucnosti těžit?

25. dubna 2024

Komerční sdělení Území pohornického Karvinska se po ukončení těžby uhlí připravuje na nové projekty. A nebude jich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak zavěsit WC?

30. dubna 2024

Komerční sdělení Pryč je doba nevzhledných kombinovaných záchodů, z jejichž nádržek a připojovacích hadiček se tak...

Villa Organic: Revoluce v moderním bydlení

2. května 2024  9:50

Komerční sdělení Villa Organic, přelomový počinu v oblasti moderního bydlení, který se nachází v idylické části...

Myslíte, že byste se nenachytali? Že by se vám nic takového nestalo?

2. května 2024

Komerční sdělení Začátek dne v kanceláři... Představte si typické ranní rituály. První káva a otevření e-mailové...

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

Ryze česká firma s globálním dosahem slaví 30 let úspěšného podnikání

2. května 2024

Komerční sdělení TN TRADE z Hradce Králové slaví 30 let fungování. Z malé firmy se vypracovala na renomovanou...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...