Doporučujeme

Sochy z písku v Písku 2024 –  plavba

Sochy z písku v Písku 2024 – plavba

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

V Písku ožívá voroplavba – tradiční řemeslo na seznamu UNESCO

Jihočeský Písek si letos připomíná tradici voroplavby, jež byla před 2 lety zapsaná na Seznam nemateriálního dědictví UNESCO. Nabízí obří sochy z písku na námět „Voroplavba: příběh dřeva, řeky a lidí“, instalovanou vorovou tabuli s doprovodnou výstavou a v průběhu prázdnin řadu besed k voroplavbě.

Po řece Otavě za vorem vor
v jarech a letech odplouvaly,
míjely v dálku, zrozenci hor,
a my se za nimi dívávali.

Za vorem vor a po šiku šik
my odtud do světa odcházeli,
zapadal, Otavo, tvých jezů vzlyk,
my jej však do srdcí uzavřeli.

Z úvodních slok básně „Písecká“ Fráni Šrámka je zřejmé, že za umělcova mládí, které v letech 1885–1894 strávil studiem v Písku a bydlel zde ve starobylém domě „U Koulí“, byla plavba vorů Pískem hojným jevem. Ročně městem proplouvaly stovky vorových pramenů.

Pískem v minulosti vory nejen proplouvaly, ale také se zde vázaly – vaziště „Na Bělidle“ bývalo proti ostrovu a tzv. „nové vaziště“ vzniklo pod městem. U Smetáka a na ostrově byly situovány plavecké hospody. Na jezu u Podskalského mlýna se z každého voru se vybíralo clo. Písecká obec rovněž od 20. let 18. století patřila mezi nejvýznamnější podnikatele na Otavě a dopravovala do Prahy či dále do Německa dřevo z rozsáhlých městských lesů.

Město Písek si letos starobylou tradici vorařství, zapsanou r. 2022 na prestižní Seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO, připomíná řadou aktivit.

Sochy z písku v Písku 2024 – vázání voru

Galerie „Sochy z písku v Písku“

V první polovině května na náplavce řeky Otavy v centru Písku sochaři Marian Maršálek a Josef Faltus zpracovali úctyhodných 90 tun jemného písku do pětice obřích soch, které vás v bezprostředním sousedství zlatonosné Otavy přenesou do plaveckého řemesla.

18. ročník této unikátní galerie pod širým nebem přinesl působivé pískové sochy na námět „Voroplavba – příběh dřeva, řeky a lidí“. Dětem i dospělým přiblíží základní aspekty tohoto starobylého řemesla – od kácení dřeva a vázání mohutných vorů přes samotnou namáhavou plavbu se zastávkami až po jejich doplutí do cílových měst.

Tato unikátní výtvarná díla jsou volně přístupná všem návštěvníkům a v závislosti na příznivých podmínkách a jejich stavu je budete moci obdivovat až do podzimních měsíců.

Vorová tabule s výstavou v Písku

Vorová tabule s výstavou o voroplavbě v centru Písku

Zajímá vás, jak opravdový vor na řece Otavě vypadal? Přijďte se podívat na vorovou tabuli, která je vystavená na nábřeží před Kulturním domem v centru Písku. Tato 3,5 metru široká tabule se dvěma vesly představuje skutečný vor, jaký se používal na horním toku řeky Otavy v minulosti.

Vorová tabule byla zhotovena loni spolkem Vltavan v Purkarci a pro letošní sezonu byla doplněna informačními panely o voroplavbě. Dozvíte se zde zajímavosti o stavbě vorů, samotné plavbě, životě plavců a také o plaveckém folkloru, který byl s tímto řemeslem neodmyslitelně spjatý.

Přednášející besed o voroplavbě v Písku – Jan Kouba

I tyto exponáty jsou veřejnosti volně přístupné. Během letních měsíců se na tomto místě navíc uskuteční některé z plaveckých akcí, kde budete moci poznat unikátní řemeslo tzv. „plavečiny“.

Plavecké akce v Písku

Jaký byl život plavců (vorařů) v jižních Čechách? Jak se vory vázaly a plouly, jak říkali voraři, po Otavě? Co vše se na vorech dopravovalo? Kdo byli vrátní a co vše museli umět a znát? Jak probíhala plavba do Prahy a jak se plavci vraceli zpátky do jižních Čech? Jaké byly plavecké zvyklosti a tradice a kde se můžeme seznámit s řemeslem vorařství? Co znamenaly výrazy houžev, šrek, předák, zadák, opačina, vrátný, vorový pramen, plaváček, vaziště, stan? Co vše plavci při plavbách z jižních Čech do Prahy (ale i také do Hamburku) zažívali a jak těžká obživa to byla? Jak se tradice řemesla vorařství udržuje dodnes a proč bylo vorařství zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO?

Odpovědi na tyto otázky můžete dostat během letošních prázdninových měsíců v Písku. Můžete se těšit na pestrou nabídku besed, přednášek, promítání i praktických ukázek se znalci voroplavby. Dozvíte se mnohé o tradičních zvyklostech a řemeslných postupech, které provázely nelehkou práci plavců – od vazačských technik přes náročnou plavbu až po každodenní život na voru. Nebudou chybět ani autentické příběhy z vorařských rodin či vyprávění jejich přímých potomků.

Anna Husová a Anita Crkalová u vorové tabule před Kulturním domem v Písku

Přehled prázdninových plaveckých akcí v Písku

Pátek 28. června od 14 do 18 h u voru

Spolek Vltavan v Purkarci představí práci plavců, k dispozici bude originální nářadí, stánek s literaturou a dílny s tvorbou vorečků nejen pro děti.

Sobota 13. července od 16:30 h v Divadelce

Besedu o životě plavců a „lidí od vody“ povede Anna Husová, nar. 1938, sestra donedávna nejstaršího voraře v Čechách Václava Husy (1930–2021), dcera vrátného Vojtěcha Husy (1908–1997), se svou dcerou Anitou (Annou) Crkalovou. Provázeno promítáním historických fotografií, ukázkami z plaveckých kronik i filmů a plaveckými písněmi. Autogramiáda novinky z ediční řady knih o voroplavbě „Vzpomínky nezatopené. Život u řeky před Orlickou přehradou“.

Úterý 23. července od 16:30 h v Divadelce

Tomáš Daněk, člen spolku Vltavan Davle, ilustrátor, loutkař popíše vznik a fungování vltavanských spolků, podpůrných spolků lidí pracujících na vodě. Ukázka z filmu Plavecký mariáš, promítání fotografií. Doplněno rodinnými vzpomínkami na A. Heyduka.

Pátek 2. srpna od 14 do 18 h u voru

Spolek Vltavan v Purkarci představí práci plavců, k dispozici bude originální nářadí, stánek s literaturou a dílny s tvorbou vorečků nejen pro děti.

Pátek 9. srpna od 16:30 h v Divadelce

Setkání s etnografem píseckého muzea Janem Koubou nabídne povídání o poutech, která po staletí pevně pojí řeku Otavu a život kolem ní. Ať už to byla voroplavba, obilné a zlatorudné mlýny, rybářství a lov perlorodek, specifické okolní osady, vesnice a města, nebo i probouzení turistického ruchu na konci 19. a zač. 20. století.

Sobota 17. srpna od 16:30 h v Divadelce

V čem spočívalo mimořádné řemeslo vorařství a jak plouli plavci z rodu Husů vory na Vltavě a Otavě? Seznámíte se se stoletým příběhem plaveckého (vorařského) rodu Husů z Vltavotýnska – z Hladné u Albrechtic nad Vltavou. A to přímo od 4. a 5. generace plaveckého rodu Husů, Anny Husové a Anity Crkalové, které jsou zároveň autorkami knih z ediční řady „Vorařský rod Husů z Hladné“.

Pátek 23. srpna od 16:30 h u voru a v Loutkovém sále Kulturního domu

Spisovatelka Radka Velková vás přesune v čase do období, kdy… po řece Otavě za vorem vor v jarech a létech odplouvaly… a putovaly do Prahy a mnohdy ještě dále, až do Hamburku, statné kmeny ze zdejších lesů, které byly velmi žádané ve stavebnictví, v lodním průmyslu, ale také při výrobě hudebních nástrojů. Doplněno autentickými filmovými záběry, dobovými fotografiemi a záznamy z vyprávění posledních pamětníků voroplavby.

Neděle 25. srpna od 13 h u voru

Setkání účastníků Mezinárodního folklorního festivalu se zpěvem lidových písní.

Pátek 6. září od 16:30 h u voru a v Loutkovém sále Kulturního domu

Druhé setkání s etnografem píseckého muzea Janem Koubou vypoví, jak Otava vstoupila do života generacím lidí žijících kolem ní – plavcům a dřevorubcům, převozníkům, rybářům, ledařům a tak trochu vlastně všem, kteří žili na jejích březích.

Pátek 13. září od 14 do 18 h u voru

Spolek Vltavan v Purkarci představí práci plavců, k dispozici bude originální nářadí, stánek s literaturou a dílny s tvorbou vorečků nejen pro děti.

Více na ZDE