RETELA zajišťuje sběr a recyklaci fotovoltaických panelů

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Elektroodpad je specifický druh odpadu zejména kvůli své heterogenitě. Různé látky a prvky, které elektroodpad obsahuje, lze dělit na cenné či hodnotné, které je třeba maximálně recyklovat. A pak na látky a prvky nebezpečné (zejména toxické).

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Retela - osvěta | foto: Retela

Směrnice 2002/95/ES sice účinně přispěla ke snížení obsahu nebezpečných látek obsažených v nových elektrických a elektronických zařízeních, avšak nebezpečné látky jako rtuť, kadmium, olovo, šestimocný chróm, polychlorované bifenyly (PCB) a látky poškozující ozónovou vrstvu budou v odpadních elektrických a elektronických zařízeních přítomny ještě po mnoho let. Specifický druh elektroodpadu, který se pomalu začíná objevovat v odpadovém toku ve větším množství, jsou fotovoltaické panely (dále také jako „FV panely“).

V ČR bylo doposud instalováno přes 200 000 tun FV panelů. Technická životnost panelu je sice dlouhá a výrobce udává asi 25 let, nicméně v roce 2023 jsme už v polovině životnosti většiny instalovaných FV panelů v ČR. Největší „solární boom“ proběhl v letech 2009 až 2010, kdy bylo instalováno asi 170 000 tun FV panelů. A tak se pomalu blíží doba, kdy tyto panely doslouží a bude třeba zajistit jejich ekologickou recyklaci. Pro zajímavost, v roce 2021 bylo uvedeno na trh v ČR asi 8 tisíc tun nových FV panelů, což je úroveň z roku 2011, nicméně je to o více než 100 % více, než bylo uvedeno na trh v roce 2020. A předpokládá se, že tento trend růstu a prodejů FV panelů bude v následujících letech pokračovat.

Kolektivní systém RETELA je specialistou na sběr a recyklaci fotovoltaických panelů po skončení jejich životnosti. Podle dat Ministerstva životního prostředí má RETELA asi 60% podíl na trhu v rámci kolektivních systémů sběru a recyklace FV panelů v ČR

Do roku 2012 byl za sběr a recyklaci odpovědný vlastník fotovoltaické elektrárny. Kdežto po roce 2012 je FV panel dle odpadové legislativy „elektrozařízením“ a je za něj odváděn recyklační poplatek do kolektivního systému. Za sběr a recyklaci FV panelů jsou tedy od roku 2012 odpovědni výrobci, kteří uzavřou s kolektivním systémem smlouvu, na jejíž základě kolektivní systém zřizuje sběrná místa pro vysloužilé panely a zajišťuje sběr a recyklaci. Dle zákona musí být zajištěna recyklace alespoň 80 % hmotnosti FV panelu. V každém případě je třeba zajistit, aby odpadní FV panely nebyly odstraňovány jako netříděný komunální odpad, ale byly odevzdány na místech k tomu určených. Klasickým sběrným místem pro občany je sběrný dvůr. V rámci recyklace celých FV elektráren je nejlépe kontaktovat přímo kolektivní systém RETELA (www.retela.cz ).

Retela - osvěta

Dle dat Ministerstva životního prostředí (MŽP) bylo v roce 2021 sebráno asi 333 tun vysloužilých FV panelů, z toho bylo zrecyklováno asi 102 tun (velký rozdíl mezi sběrem a recyklací je dán převodem skladových zásob z jednoho roku do druhého). Míra recyklace solárních panelů je dle dat MŽP poměrně vysoká a blíží se 90 %. Nicméně většina FV panelů, které byly doposud v ČR instalovány, je stále funkčních a ještě bude nějakou dobu trvat, než se začnou ve větší míře dostávat k recyklaci. Ve výše zmíněných 200 tisíci tunách FV panelů, které jsou instalovány v ČR, se skrývá asi 150 tisíc tun skla, 15 tisíc tun hliníku nebo 7 tisíc tun mědi. Recyklace těchto a dalších materiálů přináší výrazné benefity pro životní prostředí. Vezměme příklad recyklace hliníku, který tvoří v průměru asi 7 až 8 % hmotnosti FV panelů (hliníkový rám).

Z hlediska recyklace je hliník velmi vhodný materiál, jelikož recyklací hliníku ušetříme až 95% energie, která je potřeba na výrobu hliníku z primární suroviny (bauxitu). Hliník jako anorganická látka navíc recyklací neztrácí svoji kvalitu jako je tomu u organických materiálů, jako je plast nebo papír. Při výrobě hliníku vzniká velké množství nerozpustného zbytku, kterému se říká červený kal. Na jednu tunu vyrobeného hliníku připadají dvě tuny odpadu. Tento odpad, resp. kal, má vysokou hodnotu pH, silnou alkalitu a zvýšený obsah radioaktivních látek. V roce 2010 způsobilo protržení hráze odkaliště těchto červených kalů největší ekologickou katastrofu v dějinách Maďarska, při které bylo usmrceno 10 osob, 130 jich bylo zraněno a byla zamořena oblast o velikosti 40 km2. Recyklace hliníku tedy znamená též předcházení vzniku takto potenciálně nebezpečného odpadu a takových ekologických katastrof.

Vedle dobře recyklovatelných materiálů, jako je sklo, hliník nebo měď, mohou FV panely obsahovat také toxické látky. Zvlášť CdTe FV panely, které obsahují asi 4 gramy toxického kadmia na jeden panel. Těchto panelů není v ČR naistalováno velké množství, odhady mluví asi o 2 %. I tak se jedná celkem asi o 2 tuny tohoto toxického kovu, který je třeba v rámci recyklace FV panelů bezpečně odstranit. Ve fotovoltaických panelech se nachází také olovo, kterého je odhadem ve všech instalovaných panelech asi 40 tun. Pokud by byly například takové panely skládkovány na skládce odpadů, mohlo by dojít k uvolnění těchto toxických látek do životního prostředí, např. díky vyluhování a prosáknutí do spodních vod skládky. Výše zmíněné kadmium má toxické účinky například na ledviny a játra.

V rámci oběhového hospodářství či cirkulární ekonomiky je nezbytné recyklovatelné materiály vracet zpět do výroby a šetřit tak primární zdroje surovin. Tím dochází sekundárně i ke snížení emisí skleníkových plynů, které ve velké míře vznikají zejména ve fázi těžby a rafinace primárních materiálů. Recyklace FV panelů se ještě nerozběhla v plné míře, ale každým rokem se zvyšuje produkce tohoto odpadu. Snaha RETELY je snížit množství odpadu určeného k odstranění a podílet se na účinném využívání zdrojů a opětovném získávání hodnotných druhotných surovin. A kolektivní systém RETELA je už dnes připraven zajistit sběr a ekologickou recyklaci vysloužilých FV panelů.

  • Nejčtenější

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

Tisíce úspěšných Čechů znají tajemství spoření bez háčků a hvězdiček

29. dubna 2024

Komerční sdělení Objevili efektivní způsob, jak mít své úspory kdykoli k dispozici, bezpečně je zhodnocovat každý...

Jak zavěsit WC?

30. dubna 2024

Komerční sdělení Pryč je doba nevzhledných kombinovaných záchodů, z jejichž nádržek a připojovacích hadiček se tak...

LED televize k novému telefonu zdarma. Být součástí Unity se vyplatí

3. května 2024

Komerční sdělení O2 s Air Bank rozšiřují spolupráci a představují unikátní ekosystém Unity. Ten společným...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Květen vyžene děti učit se ven na zahradu. Zapojte se do výzvy!

1. května 2024

Komerční sdělení S blížícím se květnem je tady Měsíc školních zahrad. Za akcí na podporu pobytu a venkovní výuky...

Skály a vodopády k vašemu bazénu, umělé skály vypadají jako skutečné

6. května 2024

Komerční sdělení Ze stříkaného betonu je možné vyrobit jakkoli tvarovanou přírodní skálu. A nejvíce se takové skály...

Dopřejte si doma pohodové klima po celý rok

6. května 2024

Komerční sdělení Luxus pro bohaté, hlučná obluda nebo nenasytný žrout energie? To už o moderních klimatizacích...

Konečně jaro! Je čas probudit bazén ze zimního spánku

6. května 2024

Komerční sdělení Po dlouhé zimě se konečně blíží teplé letní dny, které lákají k osvěžení v bazénu. Než ale začnete...

Tady chutná …!

5. května 2024

Komerční sdělení Ochutnejte koktejly z dob první republiky

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...