Doporučujeme

Problémy s játry mohou být bezpříznakové. Samotest od Sanofi pomáhá problémy včas odhalit | foto: sanofi-aventis, s.r.o,

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Máte zdravá játra? Samotest od Sanofi pomáhá potíže odhalit včas

Společnost Sanofi uvádí na český trh novinku v podobě produktu Essentia Check. Volně dostupný samotest, který během 10 minut v pohodlí domova či kdekoliv jinde detekuje zvýšené hladiny jaterních enzymů, jež se uvolňují do krve z jater v důsledku jejich poškození nebo onemocnění.

Problémy s játry často probíhají bezpříznakově. Projevovat se mohou zvýšenou únavou. Samotest může pomoci s včasnou detekcí ztukovatělých jater.

Játra, největší vnitřní orgán, zajišťují pro organismus více než 500 životně důležitých funkcí. Detoxikují organismus, regulují metabolismus, ukládají vitamíny a minerály a produkují bílkoviny nutné pro srážení krve a imunitní systém. Zdravá játra jsou tedy nezbytná pro celkové zdraví a pohodu. V důsledku nezdravého životního stylu čelí Česká republika zvýšenému výskytu obezity a s ní souvisejícími jaterními problémy.

Ztukovatělá játra - skrytá hrozba pro zdraví
Počet jaterních chorob, z nichž je nejčastější ztukovatění jater, však roste a v jejich důsledku celosvětově umírají až 2 miliony lidí ročně. Chorobou MAFLD, ztukovatěním jater spojeným s metabolickou dysfunkcí, trpí bezmála 4 z 10 dospělých.

Výsledky projektu Sirius4 ze Slovenska však naznačují, že v některých zemích může být prevalence MAFLD ještě mnohem vyšší. Screening zaměřený na chronická onemocnění jater tu v letech 2022-2023 ukázal, že se ztukovatění jater vyskytuje až u 50 % dospělých. Mezi rizikové faktory jaterních onemocnění patří hlavně obezita, diabetes 2. typu, kardiovaskulární choroby včetně hypertenze, sedavý způsob života, nezdravá strava a nadměrná konzumace alkoholu. MAFLD se vyskytuje u až 60 % lidí trpících diabetem 2. typu a až u 90 % obézních. Tato data ukazují, jak důležitý je rozsáhlý screening populace ohrožené jaterními problémy.

Včasná detekce je klíčová
Játra se vyznačují velkou regenerační schopností a pokud se jejich poškození včas diagnostikuje a začne léčit, je možné zabránit další progresi onemocnění a zvrátit jeho průběh. Jedním z prvních příznaků, že je s našimi játry něco v nepořádku, může být dlouhodobá únava a ztráta energie. Bohužel, ztukovatělá játra se častěji projevují až v pokročilých stadiích a nezřídka mohou vést k nevratnému poškození v podobě fibrózy nebo cirhózy.

„Včasná diagnostika onemocnění jater je klíčová pro zahájení účinné léčby a prevenci dalších komplikací. Problém nicméně spočívá ve skutečnosti, že většina postižených nemá žádné zjevné příznaky,“ konstatuje MUDr. Miroslav Chmel, Medical Manager CZ&SK společnosti SANOFI Consumer Healthcare.

Nejčastější příznaky onemocnění jater

· Neustálá únava a ztráta energie

· Ztráta chuti k jídlu

· Nevolnost a zvracení

· Bolest břicha na pravé straně pod žebry

· Nažloutlé bělmo očí, kůže a sliznice

· Svědění kůže

· Tmavá moč

· Bledá stolice

Essentia Check - rychlá a snadná cesta ke včasné diagnóze
Essentia Check je jednoduchý a rychlý způsob detekce pacientů s potenciálním rizikem poškození jater. Samotest může být proveden v pohodlí domova nebo kdekoliv jinde. Balení obsahuje testovací sadu pro provedení samodiagnostického rychlotestu a výsledky jsou k dispozici do 10 minut.

Essentia check

Jak Essentia Check funguje? Jaterní enzymy zvané transaminázy ALT a AST se do krve uvolňují z jater v důsledku jejich poškození nebo onemocnění. Samodiagnostický rychlotest detekuje zvýšené hladiny těchto transamináz ze vzorku kapilární krve získaného píchnutím do prstu. Koncentrace AST a/nebo ALT vyšší než 80 IU/I pak může indikovat poškození jater.

Lékař určí přesnou diagnózu i nejvhodnější léčbu
Jak ale zdůrazňuje MUDr. Chmel, samotest od společnosti Sanofi je jen prvním krokem. „Pokud si pacient s pomocí testu Essentia Check zjistí zvýšené hladiny jaterních enzymů, je důležité co nejdřív navštívit lékaře, který provede další vyšetření a stanoví přesnou diagnózu. Jen tak může být zahájena ta nejúčinnější léčba.“

Játra jsou pro naše zdraví nezbytná, ztukovatělá játra se však stávají stále častějším problémem, který může vést k vážným komplikacím. Nový samotest Essentia Check umožňuje zjistit, zda má pacient zvýšené hladiny jaterních enzymů, které mohou indikovat poškození jater. Díky tomu může Essentia Check významně přispět ke screeningu populace ohrožené jaterními problémy, kterých si většina pacientů není vědoma a jež jsou na vzestupu.