Pozor na podvodníky s autovraky! Vyhledejte Ověřené vrakoviště

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Potřebujete se zbavit dosloužilého auta? Buďte ostražití. Snadno totiž narazíte na podvodníka či rádoby zprostředkovatele, který vás okrade, poškodí životní prostředí, obor, systém i stát. Přitom cesta k legální, bezpečné ekologické likvidaci vozidel je jasná a přímá: vede přes Ověřené vrakoviště.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Na co si dát pozor před likvidací autovraku

Určitě víte, že jako poslední majitel vozidla máte ze zákona povinnost zajistit jeho legální ekologickou likvidaci. Pokud se tak nestane, můžete být jako fyzická osoba postižena pokutou až 20 000 Kč. A to jistě není malá částka. Obezřetnost je tedy na místě.

Nejprve je třeba rozlišit pouhé zprostředkovatele od přímých zpracovatelů ekologické likvidace. Zprostředkovatelé neprovozují legální autovrakoviště, poptávky pouze dohazují smluvním partnerům a zákazníky vystavují nekontrolovanému nakládání s autovrakem. Běžné je zejména jeho rozebrání a následné neoficiální obchodování s použitými náhradními díly, čímž tratí životní prostředí i stát. Podvodníky s autovraky ekologie nezajímá – žene je pouze touha po zisku. Kvůli neplatnému, či dokonce falešnému potvrzení od vykutáleného podnikavce nemůže majitel odhlásit vozidlo na úřadě ani ukončit placení povinného ručení. O problémech s vyplacením finanční odměny za autovrak nemluvě. Někdy se v souvislosti s dalším provozováním vozu či odstavení jeho torza majitel dočká i nevítané policejní návštěvy.

Jak tomu předejít? Nejjednodušší je vyhledat přímého zpracovatele ekologické likvidace. Každopádně, než někomu svěříte své vysloužilé vozidlo, striktně vyžadujte oficiální ministerské potvrzení, které je klíčovým dokumentem jeho ekologické likvidace. Takzvané Potvrzení o převzetí autovraku do zařízení ke sběru autovraků obsahuje unikátní kód – Identifikační číslo potvrzení v systému (IČPS), generované informačním systémem Ministerstva životního prostředí pro sledování toku autovraků (MA ISOH). Potvrzení je bez poplatku, má pevně stanovený grafický vzor a může ho vydávat jen oprávněná firma – v originále a bezprostředně při převzetí autovraku. Tento likvidační protokol budete potřebovat i na úřadě při vyřizování zániku vozidla.

Poznáte podvodnou firmu? Důvody, proč se mít na pozoru

Když vám někdo nabízí výkup nebo převzetí autovraku, vezměte si na pomoc internet a zbystřete, pokud:

  • Na webové stránce nabízené služby není uveden jednoznačný název firmy, chybí IČO a adresa provozovny, případně satelitní mapy Google poukazují na jiný objekt či typ provozu.
  • Osobu (firmu) nelze dohledat v živnostenském rejstříku nebo jí chybí oprávnění pro podnikání v oblasti nakládání s nebezpečnými odpady.
  • Subjekt nefiguruje v registru Ministerstva životního prostředí MA ISOH (Modul Autovraky Informačního systému odpadového hospodářství), který ověřuje držení i aktuální platnost příslušných oprávnění.
  • Firma nemá delší a prokazatelnou historii, je neznámá nebo jí online chybí (především pozitivní) reference.
  • Podnikavec nemá označenou provozovnu a vozidla názvem své firmy, eventuálně nevlastní žádnou techniku.
  • Zákazníkovi je nabízena neadekvátně vysoká výkupní cena za autovrak; reklama se jeví jako zavádějící, či dokonce klamavá.
  • Firma nedodržuje předem dohodnuté podmínky převzetí vozidla a výkupní ceny.
  • Potenciální likvidátor požaduje odevzdání dokladů od vozidla, nebo naopak nechce za účelem vystavení nutných potvrzení žádné doklady.
  • Firma realizuje ekologickou likvidaci přes další společnosti.

Jestliže se vám cokoli nezdá, nejspíš půjde o nelegální subjekt, který jako dodavatele služby ekologické likvidace vozidla určitě nelze doporučit.

Jak tedy správně postupovat při likvidaci autovraku?

Chcete-li úspěšně prodat autovrak včetně jeho řádné ekologické likvidace, obraťte se přímo na certifikovanou společnost, která má platný souhlas k nakládání s nebezpečnými odpady a provozuje vlastní, úřadem schválené a neustále kontrolované zařízení pro nakládání s autovraky. Díky vypuštění zbytečných zprostředkovatelů se dočkáte rychlých, komplexních služeb, maximální odměny za autovrak i dobrého pocitu, že jste udělali něco prospěšného pro životní prostředí. Váš starý vůz rozhodně neskončí odstavený v lese nebo rozprodaný na součástky.

Cenné rady od zakladatelů Ověřeného vrakoviště

V reakci na rozšiřující se nezákonné praktiky vznikl roku 2018 projekt Ověřené vrakoviště – garant legální a bezpečné ekologické likvidace vozidel v České republice. Založily ho partnerské společnosti s letitou historií, dobrým jménem a vztahy se zákazníky:

  • MILATA s.r.o., Dobrá u Frýdku-Místku – první Ověřené vrakoviště pro severní Moravu a Slezsko,
  • Barko, s.r.o., Brno – první Ověřené vrakoviště pro jižní Moravu, Vysočinu a jižní Čechy.

Mezi hlavní cíle Ověřeného vrakoviště patří udávání směru v oblasti profesionální ekologické likvidace vozidel, vytváření sítě zpracovatelů garantujících sběr a zpracování autovraků na nadstandardní úrovni i potlačování nelegálního sběru a zpracování autovraků. Projekt má nakročeno k know-how platformě pro nakládání s vozidly s ukončenou životností.

„I když naleznete firmu, která má příslušná povolení, nemusí to ještě znamenat, že je seriózní a její nabídka je pro vás nejlepší. Silně konkurenční trh vede některé firmy k používání obchodních praktik na hraně zákona. Vždy se vyplatí zjistit více informací. Pomůžou vám internetové stránky a katalogy či recenze. Napovědět může dlouhodobá historie firmy a partnerství s dalšími subjekty. Nejlepší je samozřejmě dobrá reference od přátel,“ předává své zkušenosti Jakub Maralík, zástupce projektu Ověřeného vrakoviště.

Dodává, že významným hlediskem je také velikost, technologická vybavenost a celkové zázemí firmy. Stabilní dodavatelé ekologické likvidace vozidel jsou obvykle větší firmy, které průběžně investují do moderního vybavení a vztahy se zákazníky budují řadu let.

Zakladatelé Ověřeného vrakoviště také upozorňují, abyste při likvidaci autovraku nikomu neposkytovali osobní údaje, doklady od vozidla a doklady totožnosti předem nebo na delší dobu. Tyto dokumenty jsou určeny pouze k nahlédnutí pro vystavení potřebného potvrzení. Pokud chce například řidič odtahové služby odvézt s autovrakem také doklady od vozidla, nebo dokonce vaše doklady totožnosti, nikdy na to nepřistupujte. Tento postup je nestandardní a rizikový. Rovněž nezasílejte příslušné doklady předem (nejčastěji e-mailem) za účelem vyplnění potřebné dokumentace před samotným předáním vozidla. Nemůžete totiž vědět, komu své údaje poskytujete a jak s nimi dotyčná osoba naloží. Pokud firma jedná v souladu se zákonem a má vše v pořádku, nelze takový postup ospravedlnit.

Vždy trvejte na vystavení dokladu o likvidaci ihned při předání autovraku k ekologické likvidaci. Kontrola údajů a vyplnění dokladu včetně přidělení IČPS kódu nezaberou více než několik minut. K prověření firmy nabízející likvidaci autovraku využijte portál Ministerstva životního prostředí, konkrétně Modul Autovraky. Zde si můžete ověřit také platnost potvrzení o ekologické likvidaci autovraku, které vám férová společnost vyhotoví v okamžiku jeho převzetí.

Shrnutí - 7 důvodů, proč vsadit na Ověřené vrakoviště

  1. Za kompletní likvidovaný autovrak dostanete řádně zaplaceno.
  2. Vaše poptávka bude vyřízena obratem, včetně odtahu zdarma.
  3. Přímo na místě získáte oficiální, jedinečný likvidační protokol.
  4. Obdržíte všechny potřebné dokumenty pro úřady a pojišťovny.
  5. Vaše vozidlo bude se 100% jistotou zlikvidováno ekologicky.
  6. Celý proces je rychlý a zodpovědný vůči životnímu prostředí.
  7. Zcela se zbavíte reálného rizika podvedení neověřenou firmou.

Takže, pokud jste dojezdili, objednejte si s plnou důvěrou bezplatný odtah autovraku na eko likvidaci u Ověřeného vrakoviště. Stačí zavolat telefonní číslo: Barko - Brno: 730 899 409 nebo Milata - Ostrava: 607 703 311.

  • Nejčtenější

Atypická řešení vyžadují masivní zdivo s velkou únosností

25. března 2024

Komerční sdělení Přijít včas a být otevřený. Dvě pravidla, která lze vztáhnout na mnoho životních situací. Pokud od...

Osamělost je skutečné postižení. Autisté volají o pomoc

25. března 2024

Komerční sdělení Třináctiletá Nikolka vyžaduje péči čtyřiadvacet hodin denně. Špatně spí, vadí jí změny. Je autistka...

Trh s drony jde nahoru, ve vývoji vede Asie, říká expert

22. března 2024

Komerční sdělení Dálkově ovládané létající stroje předpověděl již v roce 1898 vynálezce Nikola Tesla. Jejich boom...

Luxusní prostory k pronájmu v GASK Kutná Hora

21. března 2024

Komerční sdělení Chystáte kongres, konferenci, školení, teambuilding, koncert, divadelní představení, svatbu nebo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Téma vždy určuje pacient, říká kaplan Orlickoústecké nemocnice

22. března 2024

Komerční sdělení Být nablízku. To je hlavní motto služby nemocničního kaplana. Jeho pomoc je určená všem –...

V nejlepším kamenném obchodě v Česku se snoubí příroda s tradicí

28. března 2024

Komerční sdělení Kvalita služeb spojených s nákupem v kamenných prodejnách si v Česku drží vysokou úroveň....

Cestování již nebude jako dřív, proč a kam vyrazit?

28. března 2024

Komerční sdělení Proč už nebudeme cestovat jako dříve? Kdo a co za to může? Plus 10 skvělých tipů na nej dovolenou.

Vlastní onemocnění proměnila v pomoc lidem s podobnými potížemi

28. března 2024

Komerční sdělení Ocenění za překonání překážek při studiu udělované v rámci Ceny Wernera von Siemense získala Ing....

Další emise dluhopisů je splacena, investice Saunia přináší zisk

28. března 2024

Komerční sdělení Společnost Saunia systematicky navyšuje svůj obrat, v roce 2023 dosáhla meziročně 30% nárůstu tržeb...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...