Pojištění sucha je rok od roku žádanější

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Každoroční sucho snižující úrodu, nedostatek podzimních srážek, chybějící sněhová pokrývka – to jsou skutečnosti, které zneklidňují nejednoho zemědělce. Jedním z preventivních opatření může být pojištění. To nabízí již osmým rokem jediná pojišťovna a zemědělci kryje riziko škody suchem na výnosu.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

| foto: Agra pojišťovna

Zemědělství, sucho a rostoucí teplota

Zemědělství je nejvíce ohrožené změnou klimatu a jeho budoucnost záleží na tom, jak se s tím dokážeme vyrovnat. Kvůli suchu klesají výnosy ze zemědělské půdy a zároveň rostou náklady na pěstování pšenice a dalších obilovin. Z nedostatku sněhové pokrývky chybí podzemní voda. Proto by se měla česká společnost na tyto skutečnosti dobře připravit, adaptovat se na nové podmínky a naučit se s vodou hospodařit.

Dalším varovným ukazatelem je teplota. S růstem teploty se zvyšuje výpar vody a to s sebou přináší sucho. Průměrná roční teplota v posledních 60 letech výrazně roste. Zatímco mezi lety 1800 až 1960 byl roční průměr na území Česka 6,7 stupně Celsia, rok 2023 byl s průměrnou teplotou 9,7 stupňů Celsia nejteplejším rokem vůbec. Úměrně se zvyšuje i průměrná globální teplota, která dosáhla 14,98 stupně Celsia.

Sucho je pojistitelné riziko

Sucho je plošné riziko, které může postihnout velké oblasti. Navíc je špatně měřitelné, vstupují do něj další faktory jako kvalita půdy, rozdílná citlivost plodin na nedostatek vláhy v průběhu vegetačního období, rostoucí teploty a další faktory. Není jednoduché postavit pojistný produkt tak, aby poskytoval přiměřenou ochranu a zůstal přitom cenově dostupný.

I přes tyto překážky je Agra pojišťovna schopná jako jediná na trhu zemědělce, sedláky a farmáře pro případ sucha pojistit. V případě škody je vypláceno plnění za ztráty na výnosu u pozdějších škod, a to indexovou formou.

Systém je velmi jednoduchý. V indexovém pojištění se pracuje s termínem srážkový deficit, tedy s odchylkou od dlouhodobého průměru srážek pro danou oblast. Klient si při uzavírání pojištění zvolí ze sítě ČHMÚ „svoji“ meteorologickou stanici, která bude pro pojištění relevantní. Sledované období se pak liší dle vegetační zóny a pojištěné plodiny. V případě srážkového deficitu se vyplatí předpokládaná ztráta na výnosu plodiny.

Jaké plodiny je možné pojistit?

Pojistit lze vedle ozimých plodin (pšenice, triticale, žita, ovsa a řepky) i vybrané jařiny – konkrétně kukuřici, slunečnici a sóju.

Škody na kukuřici způsobené suchem.

Porost sóji doslova spálený nedostatkem vláhy.

Obilí je v důsledku sucha řídké a výnos je tak silně snížen.

Kdy je vhodné uzavřít pojištění?

Kdo má zájem, musí si pohlídat termíny – pojištění je možno sjednat nejpozději dva týdny před započetím období, ve kterém se sledují srážky. U obilnin a řepky lhůta vychází na polovinu února. Pro letošní rok ale tuto lhůtu prodlužujeme a ozimy je tedy možné pojistit až do 5. března. U kukuřice, slunečnice a sóji stačí návrh dodat do konce března.

Jaká je cena pojištění?

Z nabídky lze vybrat jednu nebo více plodin a pro každou z nich si klient určí pojistnou částku na hektar. Pojistné se pohybuje v rozmezí 500-1500 Kč/ha, odvíjí se od pojistné částky a srážkoměrné stanice.

Je důležité dodat, že program PGRLF (Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s.) pro podporu pojištění, který zemědělcům vrací část vynaloženého pojistného, se vztahuje rovněž i na sucho.

Jak se sucho projevilo v roce 2023?

Na českém území se sucho dotklo prakticky všech lokalit. Škody se vyskytovaly na všech pojistitelných plodinách, nejvíce postiženy byly ozimé obilniny a řepka, kde ve druhé sledované fázi vyplatila pojišťovna v loňském roce přes 15 mil. Kč pojistného plnění.

Mapa srážkového deficitu v roce 2023

Popis: Uvedená mapka znázorňuje sledovanou fázi ozimých plodin – zhruba od poloviny května do poloviny července. Na první pohled je zřejmé, že na většině srážkoměrných stanic byl zaznamenán deficit větší než 30% a pojištění klienti zde obdrželi plnění. Pojištění sucha je rok od roku žádanější.

Produkt se neustále vyvíjí

Agra pojišťovna se aktivně zabývá podněty, které přicházejí od pojištěných klientů a poptávky trhu. Zároveň pravidelně vyhodnocuje metodiku likvidace škod a produkt přizpůsobuje informacím o srážkách měřicích stanic. To vše ve prospěch klienta, aby výše plnění byla co nejobjektivnější.

Pro rok 2024 například dochází k rozšíření počtu dostupných meteorologických stanic, dosud bylo možno volit z necelých dvou set, nově se jejich počet blíží dvojnásobku.

Široká paleta rizik, nejen sucho

Agra pojišťovna je specialista na zemědělské pojištění. Podává českým zemědělcům pomocnou ruku v podobě pojistné ochrany nejen za škody způsobené suchem, ale i dalšími riziky.

Ať pěstujete plodiny na orné půdě, vinnou révu, ovoce nebo chmel, vždy obdržíte nabídku s co nejvýhodnějšími podmínkami. Pěstitelům cukrové řepy a máku nabízí speciální pojistky s krytím rizik jako krupobití, požár, mráz, zaplavení, naplavení zeminy, poškození škůdci či větrem.

Celé portfolio uzavírá pojištění hospodářských zvířat. Toto pojištění se vztahuje na škody spojené s výskytem nebezpečných nákaz a škody vzniklé v důsledku živelních událostí. Mezi další pojistitelná rizika patří jiná hromadná onemocnění, akutní otrava či jednotlivé škody na plemenných zvířatech.

Obrázek z praxe, likvidátoři Agra pojišťovny jsou na poli jako doma.

Zaujalo vás pojištění u specialisty?

Nejste pojištěni, ale uvažujete o změně? Neváhejte a kontaktujte zástupce Agra pojišťovny ve vašem regionu. Rádi pro vás zpracují nabídku pojištění. Sami se tak přesvědčíte, jak silnou pojistnou ochranu můžete pro své podnikání získat.

Více informací naleznete na webových stránkách Agra pojišťovny.

Ing. Edita Křížová, Agra pojišťovna
Foto v článku: zdroj Agra pojišťovna

  • Nejčtenější

Když stres ochromuje naše zdraví, pomoci může magnézium

25. dubna 2024

Komerční sdělení Magnézium je minerál, který je mimořádně důležitý pro správné fungování našeho organismu v různých...

5 tipů, jak zútulnit obývací pokoj s minimálními náklady

22. dubna 2024

Komerční sdělení Pod pojmem útulný domov si každý z nás představí něco trochu jiného. Někdo má rád perfektně...

Zaostřeno na Karvinsko. Z čeho bude v budoucnosti těžit?

25. dubna 2024

Komerční sdělení Území pohornického Karvinska se po ukončení těžby uhlí připravuje na nové projekty. A nebude jich...

Sjednáním pojištění práce poradce nekončí, ale teprve začíná

24. dubna 2024

Komerční sdělení Kvalitní pojišťovací poradci se svými klienty mnohdy vytvářejí partnerství na celý život. Jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dopřejte svým očím pohodlí s biometrickými brýlovými čočkami

22. dubna 2024

Komerční sdělení Nosíte brýle a znáte podobné situace? Neustálé čištění, které snad nikdy není dokonalé, dešťové...

Otevření nových Silent Villas v Therme Laa

27. dubna 2024

Komerční sdělení Exkluzivní rozšíření termálních lázní Laa, resortu VAMED Vitality World: 2. srpna 2024 se na ploše...

„Záleží mi na spokojenosti mých kolegů,“ říká vedoucí fyzioterapeutka

26. dubna 2024

Komerční sdělení Už pět let pracuje Martina Kořínková v Chrudimské nemocnici. Proč si vybrala profesi...

Zažijte jaro všemi smysly v Libereckém kraji

26. dubna 2024

Komerční sdělení Chcete si odpočinout od shonu všedních dní? Přijeďte do Libereckého kraje. Spojení jarní přírody a...

Když peníze ztrácejí hodnotu

26. dubna 2024

Komerční sdělení Článků o vysoké inflaci bylo možné číst v uplynulých 2 letech poměrně mnoho. Pravdou je, že inflaci...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...