Doporučujeme

Lepidlo a pěna DEKFOAM TURBO 100

Lepidlo a pěna DEKFOAM TURBO 100 | foto: Stavebniny DEK a.s.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Lepidlo a pěna DEKFOAM TURBO 100

V důsledku tlaku na termín při dokončování zakázek prakticky každá realizační firma nebo hobby stavitelé řeší otázku času. I proto jsou výrobci stavebních materiálů nuceni inovovat stavební materiály např. zkrácením technologických přestávek.

Cílem inovací je také usnadnění montáže k zamezení chyb během ní.

Jedním z výrobků, které ulehčují práci, zajišťují časovou úsporu a minimalizují rizika chyb během montáže, je PU pěna DEKFOAM TURBO 100. Jedná se o novou řadu nízkoexpanzních polyuretanových pěn, které jsou určeny ke stabilizaci vrstev nebo lepení předmětů. Lze ji ale využít i jako standardní PU pěnu k vyplnění dutin a spár.

Na hrubou stavbu i rekonstrukci

PU pěna DEKFOAM TURBO 100 najde uplatnění jak ve fázi hrubé výstavby, tak při rekonstrukcích nebo dokončovacích pracích, kdy nechceme rozmíchávat výplňové malty z důvodu malého objemu nebo z obav před prachem. Příkladem typických činností, kdy se pěna DEKFOAM TURBO 100 dobře uplatní, jsou instalace parapetů, podlahových lišt, lepení tepelných izolací nebo vyplňování připojovacích spár kolem obložek interiérových dveří. Zásadní výhodou PU pěny je její použití při přímém lepení deskových materiálů ke svislým povrchům. Ty mohou vykazovat nerovnosti až 12 mm/m. Odpadá tedy nutnost provádět ocelovou podkonstrukci, kterou by došlo ke zmenšení plochy místnosti. Dalším příkladem použití je lepení OSB desek k podkladu, pokud mají sloužit jako roznášecí vrstva.

PU pěna vykazuje vysokou přídržnost k celé řadě stavebních materiálů, a to jak savých, tak i nesavých. Příkladem mohou být tepelněizolační deskové materiály používané v ETICS (EPS, PUR desky), materiály na bázi dřeva, minerální podklady nebo zcela nesavé povrchy (ocel, hliník, tvrdé PVC, polyester). Velmi hladké povrchy (např. glazované a smaltované povrchy) se vždy před lepením důkladně zdrsní. Lepidlo nelze vůbec používat na podklady z PP, PE, PTF, PMMA, pryže, bitumenu ani na pokovená skla nebo tam, kde by mohlo docházet k trvalému kontaktu s vodou.

Lepidlo a pěna DEKFOAM TURBO 100

Podkladní konstrukce, na kterou budeme lepit PU pěnou DEKFOAM TURBO 100, musí být rozměrově stabilní. Povrch podkladu je třeba zbavit mechanických nečistot, mastnoty a nesoudržných vrstev a musí být suchý. Stejné požadavky platí i na povrch lepeného předmětu. Dóza s PU pěnou se před aplikací důkladně (min. 20×) protřepe, našroubuje se na aplikační pistoli a nastaví se správné dávkování PU pěny. Lepidlo se nanáší na lepený předmět vždy v souvislých pruzích o šířce cca 12 mm a s osovou vzdáleností cca 300 mm. U tepelněizolačních desek se pěna nanáší cca 40 mm od okraje desky a v ploše desky tak, aby vznikly diagonální pruhy ve tvaru písmene W.

Dejte pěně čas

Po nanesení lepicí hmoty na povrch lepeného předmětu je potřeba vyčkat cca 1 minutu, aby došlo k požadované expanzi. Tu lze podpořit přiměřeným množstvím vodní mlhy z rozprašovače. Podporu napěnění PU pěny pomocí vodní mlhy lze provádět nejdříve po 90 vteřinách a nejdéle do 120 vteřin od aplikace lepidla. Během další cca 1 minuty je nutné provést instalaci lepeného předmětu a zajistit přítlak. Hned po nalepení je možné provádět drobné korekce polohy předmětu. Lepidlo má malou okamžitou počáteční přídržnost, proto je nutné lepené předměty zajistit proti posunu cca na 2 minuty. To platí mimo jiné i pro obklady ze sádrokartonových desek. Při lepení lehkých předmětů, např. dřevěných lišt nebo parapetů, jsou tato opatření nutná, protože tlak od vyzrávající pěny je minimální.

Následné technologické kroky (nanášení základní vrstvy na EPS, tmelení sádrokartonových desek) lze provádět po plném vyzrání PU lepidla (cca 50–70 minut, při 20 °C, 50% vzdušné vlhkosti). PU pěna DEKFOAM TURBO 100 má ověřené mechanické vlastnosti ve smyku (50 kPa) a v tahu (95 kPa). Z ověřené hodnoty ve smyku lze odvodit, že například na svislo přilepené OSB desky lze zatížit přilepením nebo přišroubováním dalších předmětů, třeba i polic a skříněk.

Univerzální pěnové lepidlo DEKFOAM TURBO 100 zakoupíte v prodejnách Stavebniny DEK a na dek.cz.