Jelikož se na kratom zatím nevztahuje žádný zákonný rámec a nachází se v tzv. „šedé zóně“, nejsou prodejci povinni s ním nakládat a zacházet podle specifických pravidel. To však neznamená, že se tak neděje. Rádi bychom vám představili proces, kterým kratom od společnosti Kratom World prochází, než se dostane k zákazníkům.
Kratom neboli Mitragyna speciosa je tropický strom využívaný především pro svoje listy, zejména kvůli látkám v nich obsaženým. Jedná se o širokou škálu alkaloidů, z nichž jsou nejvýznamnější Mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Pro jeho obsah alkaloidů v listech je tento strom pěstován v jihovýchodní Asii, nejčastěji pak v Indonésii, již po dlouhá staletí. V západním světě získal kratom popularitu teprve v posledních letech.
Společnost Kratom World jako jeden z největších evropských prodejců a distributorů kratomu má v Indonésii vlastní farmu. Díky tomu dokáže pečlivě kontrolovat celý proces výroby – od sklizně prvního listu až po předání balíčku zákazníkovi. Tímto způsobem může zaručit prvotřídní kvalitu produktu.
Tradiční způsob užívání kratomu je ve formě čerstvých listů, ze kterých si místní obyvatelé připravují odvar. Na západní trh se však kratom dostává spíše v podobě jemně rozemletého prášku. Než se kratom dostane do této podoby, je potřeba ho po sklizni usušit a následně přichází na řadu mletí. Tyto kroky bychom vám rádi podrobněji přiblížili.
Prvním krokem za kvalitním produktem je sklizeň. Listy se sbírají výhradně ručně zkušenými sběrači, kteří pečlivě vybírají ty nejvhodnější listy. Po sklizni přichází na řadu důkladné mytí listů od nečistot a hmyzu a následné sušení. Listy se rovnoměrně rozprostírají na speciální síta, kde jsou sušeny různými metodami a po různě dlouhou dobu, aby bylo dosaženo požadované barvy a vlastností.
Po usušení přichází na řadu další krok – drcení a mletí kratomu. Existuje i drcený kratom, ale oblíbenějším typem je jemně mletý prášek. Mletí a drcení kratomu je kritickým krokem, který ovlivňuje konzistenci a kvalitu výsledného produktu. Před tímto krokem projdou sušené listy další důkladnou selekcí a proséváním, aby nedošlo k znehodnocení celé várky.
Před transportem z farmy patřící společnosti Kratom World dochází k prvnímu preventivnímu laboratornímu testování ještě v Indonésii. Předtím, než je kratom odeslán do Evropy, dojde k porovnání s normovými hodnotami. Testuje se obsah množství účinných látek a naopak vylučuje přítomnost těžkých kovů, pesticidů a plísní. Pokud všechny testy splní požadované normy, započne proces transportu.
Po doručení šarže do cílové destinace dojde k laboratorním testům znovu, a to konkrétně v akreditované laboratoři VŠCHT.
„Po dlouhém transportu je duplicitní testování velice důležité, surovina může podléhat zkáze ať už z důvodu kontaminace při manipulaci nebo i nadlimitní vlhkostí přepravované suroviny,“ říká Daniel Brandl, provozní ředitel výroby společnosti Kratom World.
Pokud výsledky testů i napodruhé splní normu, je surovina připravena pro výrobní sklad, kde se dále zpracovává na výsledný produkt. Testy a jejich výsledky si mohou zákazníci ověřit na základě kódů uvedených na balení či na webu Kratom World. Tím je spotřebiteli poskytnuta jistota o kvalitě produktu.
„S kratomem je v celém procesu nakládáno dle standardů HACCP stejně jako s každou jinou potravinou, a to jak v rámci skladování, tak i při přípravě, zpracování a dalším balení, ačkoliv jako potravina zatím klasifikován není,“ doplňuje Daniel Brandl.
Ačkoliv tedy není kratom podřízen žádnému legislativnímu rámci, někteří zodpovědní výrobci jako Kratom World se již nyní řídí vlastními, často i přísnějšími pravidly, než je běžné při zpracování potravin či doplňků stravy.