Doporučujeme

Moderátory rodinných koncertů jsou herci Michal Sedláček a Jakub Burýšek.

Moderátory rodinných koncertů jsou herci Michal Sedláček a Jakub Burýšek. | foto: Martin Kusyn

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Janáčkova filharmonie Ostrava bude i v 71. sezóně hrát pro všechny

V Česku patří k vůbec nejprogresivnějším filharmoniím. Vedle vysoké umělecké úrovně orchestru je její devízou také unikátní systém edukačních aktivit pro návštěvníky od předškolního věku po seniory. Programová nabídka JFO opět potěší posluchače jakéhokoli věku, úrovně znalostí i hudebního vkusu.

Koncerty pro rodiny s dětmi, spolupráce se začínajícími umělci, zapojení žáků základních uměleckých škol i možnost složit jí skladbu přímo na zakázku. To vše nabízí svým příznivcům Janáčkova filharmonie Ostrava. Pestrou nabídku symfonických a moderovaných koncertů pro školy i veřejnost navíc před několika lety rozšířila o dnes již tolik žádaný rodinný cyklus D, který bude mít od příští sezóny zbrusu nového sourozence – interaktivní koncertní cyklus (malé d) pro rodiče s dětmi v předškolním věku.

Workshop pro děti vede interaktivní formou lektor Martin Ptáček. | foto: Martin Kusyn

Ostravská filharmonie dlouhodobě dokazuje, že je v tuzemsku progresivním tělesem, které nejenže udržuje vysokou úroveň provedení tradičního symfonického repertoáru, ale nebojí se ani spolupráce s mladými umělci či interakce se samotnými návštěvníky koncertů. V dramaturgii následující koncertní sezóny tak nalezneme také koncertní řady a workshopy pro školy, rodiče s dětmi, seniory i aktivity pro mladé umělce z Česka i zahraničí. „Pestrou škálu nejen koncertních, ale také edukačních aktivit považujeme v současnosti za pevnou součást nabídky koncertních sezón. Vzdělávací aktivity jdou se samotnou interpretací hudby často ruku v ruce a je pro nás nesmírně důležité, aby si návštěvníci našich koncertů, úměrně svému věku či zájmům, odnášeli ze společně stráveného času nejen hudební prožitky, ale také obohacení ve smyslu nově získaných vědomostí či dovedností,“ vysvětluje ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava Jan Žemla.

Současná nabídka je výsledkem dlouholetého procesu rozšiřování původních symfonických cyklů o nové, specificky zaměřené, a zároveň spolupráce s dramaturgyní a scénáristkou Lenkou Jaborskou, která stojí za návštěvnicky oblíbenými moderovanými koncertními cykly a koncerty pro rodiny s dětmi. Ve své práci čerpá inspiraci v rámci vlastní rodiny. „Každodenní situace s mými čtyřmi dětmi ve věku od jednoho roku do deseti let jsou zdrojem silných emocí a námětů. Témata i dialogy mi často dozrávají v hlavě i několik týdnů a jejich první čtenářkou je obvykle má nejstarší dcera Linda. Pokud se u čtení scénářů směje, vím, že budou skvěle fungovat,“ říká Lenka Jaborská.

Poslední koncert cyklu D 70. koncertní sezóny | foto: Martin Kusyn

Nabídka Janáčkovy filharmonie Ostrava tak bezpečně zaujme návštěvníky všech věkových kategorií i úrovně hudebních znalostí. „Hudba má v životě člověka důležitou roli a naším záměrem je uspokojit nejen stávající posluchače, ale být také partnerem ve vzdělávání a prohlubování vztahu k hudbě školám, rodičům, začínajícím umělcům a v neposlední řadě také seniorům v rámci programu Filharmonie plus,“ dodává Žemla. Nabídka aktivit tak počítá s návštěvníky, kteří se v hudební oblasti pohybují pravidelně i s těmi, kteří se na koncerty či workshopy vydávají ojediněle nebo vůbec poprvé.

Pro ty, kteří se chtějí ve světě hudby lépe orientovat nebo více vzdělávat zařazuje Janáčkova filharmonie Ostrava koncertní cykly C, D a malé d. Koncertní řada C je již stálicí nabídky ostravské filharmonie. „Moderované koncerty jsou určené zejména posluchačům, kteří svět klasické hudby teprve objevují, jejich průvodci budou tradičně herečka Markéta Matulová a dirigent Maroš Potokár společně s hráči orchestru,“ přibližuje vedoucí marketingu a obchodu JFO Petra Javůrková. Veselé a hravé pojetí moderovaných koncertů potěší všechny návštěvníky, kteří mají z poslechu symfonické hudby obavy nebo se chtějí ve svých znalostech posunout o krok dál.

V moderovaných koncertech bývají interaktivně zapojeni také samotní hráči JFO | foto: Martin Kusyn

Cyklus rodinných koncertů D je pak určený celým rodinám. Za deset let své existence si získal srdce mnoha posluchačů, jelikož na ně vyráží děti od šesti let se svými rodiči či prarodiči.

Zcela nově bude v nadcházející sezóně součástí koncertní nabídky pro veřejnost také cyklus malé d, jenž je určen rodičům s dětmi v předškolním věku. „Základ tohoto koncertního cyklu vzešel z workshopů a interaktivních koncertů pro mateřské školy, které měly u děti i pedagogů takový úspěch, že jsme se je rozhodli otevřít také pro děti a jejich rodiče,“ vysvětluje Javůrková. Návštěvníci s nejmenšími dětmi tak budou mít nově možnost navštěvovat koncerty plné interakce, které budou probíhat ve spolupráci s hudebníky přímo na pódiu.

JFO však nezapomíná ani na seniory. V rámci programu Filharmonie plus jsou připravené přednášky a besedy ve spolupráci s hudebními publicisty a muzikology. „Součástí jednotlivých lekcí jsou i prakticky zaměřené hudební workshopy na zpěv, tanec nebo orientaci v partituře. Cílem pro mnohé je však také společenské setkání s vrstevníky a příjemně strávené chvíle při rozvojové činnosti. I senioři se chtějí učit novým věcem,“ uzavírá Javůrková.