Jak technologie pomáhají nahradit ruku i operovat mozek

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Pro lidi bez horních končetin se pomocí 3D tisku vyrábějí myoelektrické protézy na míru a při operacích mozku zase pomáhá virtuální realita. To jsou projekty, které přináší letošní ročník Laboratoře Nadace Vodafone.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Technologie jsou stále dostupnější, uživatelsky přívětivější a to, že je Češi mají rádi, dokazuje unikátní program s názvem Laboratoř Nadace Vodafone, který pomáhá inovativním technologickým nápadům na svět. Zaměřuje se na projekty se sociálním přesahem, což znamená, že projekt, který podpoří, musí zlepšovat kvalitu života osobám se speciálními potřebami, poskytovat nové formy vzdělávání nebo pomáhat seniorům.

Z téměř devadesáti přihlášených projektů se letos do finále Laboratoře probojovaly čtyři nápady. Záměrem akceleračního programu je zajistit finalistům v následujících šesti měsících mentory, kteří je provázejí na cestě k rozvoji projektu, ale také najít vhodné partnery a investory. Účast ve finále projektům přináší i finanční podporu ve výši 100 tisíc korun.

Myoelektrická protéza na míru

Moderní bionické protézy vracejí pacienty zpět do aktivního života, dokážou věrně nahradit zdravé ruce nebo nohy. Jedním z nápadů, který Laboratoř vybrala, je myoelektrická protéza na míru, kterou vyrábí mladý startup Z-Bionics z Uherského Hradiště. Vytváří protézy ve spolupráci s klienty tak, aby jim co nejvíce pomáhaly v jejich běžném životě. Při výrobě využívají 3D tisk kovů a polymerů a díky tomu dosahují minimální hmotnosti a zároveň zachovávají vysokou pevnost protézy. Ruka z jejich dílny má možnost takzvaného adaptabilního úchopu, což uživateli umožňuje držet v ruce vajíčko nebo křehkou sklenici, aniž by ji upustil nebo rozdrtil. Protéza se ovládá svaly v paži nebo předloktí a aktivita těchto svalů je detekována myoelektrickými senzory, které jsou jednotlivě kalibrovány podle potřeb a možností každého uživatele.

„Budeme rádi, když se nám díky Laboratoři podaří rozšířit obecné povědomí o schopnostech bionických protéz na míru, které lidé bez horních končetin využívají při každodenních činnostech,“ říká František Zerzáň, šéf a zakladatel Z-Bionics. A dodává: „Když člověk přijde o ruku, která byla jeho přirozenou součástí, je těžké se pak spokojit s unifikovanou náhradou, která se nabízí pouze ve třech základních velikostech, jako je S, M, L. Chce mít svoji novou ruku absolutně jedinečnou, přizpůsobenou svým potřebám a životnímu stylu. A proto jsme tady, zakládáme si na individualizaci.“

Virtuální realita pomáhá při operacích mozku

V letošním ročníku Laboratoře dostal šanci zazářit i projekt VR AWAKE od firmy VR Life, který pomáhá testovat kognitivní a řečové funkce pacientů při takzvaných awake kraniotomiích. Jedná se o zákrok, při kterém chirurg odstraňuje mozkový nádor a pacient je v určité fázi při vědomí. Prostřednictvím virtuální reality dokáže nástroj VR AWAKE pomáhat pacientům během zákroku rozpoznávat objekty, snižovat stres a chirurgy včas upozornit na zhoršení zdravotního stavu. Díky virtuální realitě jsou lékaři či logopedi následně také schopni přesně měřit zlepšení kognitivních funkcí operovaného pacienta.

Vášeň bez rizika

Během svého života zažila v České republice nejméně jednu formu sexuálního obtěžování nebo násilí každá druhá žena starší 18 let a téměř každá desátá žena byla během svého života znásilněna. Ukazuje to průzkum agentury MindBridge, kterou si nechalo v loňském roce zpracovat centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí – proFem.

O tom, že nejsilnější prevencí, jak předcházet sexuálnímu násilí, je informovanost, ví své nová aplikace XPASS - další z projektů, který se probojoval do Laboratoře. Pomocí aplikace dostanou především mladí lidé odpovědi na otázky ohledně sexuálního života, pomůže jim s vyhledáním podobně naladěných lidí a především k bezpečnému seznamování.

XPASS jednoduše chce, aby z romantického zážitku dvou lidí nezůstala nepříjemná vzpomínka. Pomáhá k uložení souhlasu se sexuálním aktem za konkrétních podmínek a vytváří tak bezpečnější prostředí při navazování intimních vztahů. Slouží zároveň jako důkaz orgánům činným v trestním řízení v případě obvinění ze sexuálního násilí.

„Tým XPASS je vděčný za příležitost účastnit se Laboratoře. Nesmírně si vážíme finanční podpory a těšíme se na spolupráci s odborníky, které nám Nadace Vodafone v rámci půlroční akcelerace poskytne,“ říká Alena Sadílková, autorka projektu.

Zpět na vlastní nohy

Společnost MEBSTER historicky stojí za vývojem exoskeletu UNILEXA, jde o „vnější kostru“, která pomáhá osobám s omezenou hybností nebo ochrnutými dolními končetinami. Nyní chce MEBSTER, poslední projekt finálové čtveřice Laboratoře, vyvinout komunitní platformu, která dokáže objektivně vyhodnocovat terapie a motivovat pacienty v rehabilitacích.

„Díky našemu exoskeletu UNILEXA se již několik desítek uživatelů mohlo opět postavit na vlastní nohy. Teď můžeme ukázat, kudy povedou jejich další kroky,“ doplňuje Vojtěch Veselý, provozní ředitel společnosti MEBSTER.

Spoluorganizátorem Laboratoře je nejstarší celorepubliková soutěž pro startupy Vodafone Nápad roku, která již od roku 2007 pomáhá nápadům a začínajícím firmám růst.

„Na spolupráci s nově vybranými projekty se velmi těšíme, stejně tak na pokroky, kterých díky Laboratoři dosáhnou. U všech projektů vidíme obrovský potenciál a opět nás to utvrzuje v našem přesvědčení, že podporovat vývoj inovativních řešení pro zlepšení kvality života má obrovský smysl,“ říká Mirka Kočíková, provozní manažerka Vodafone Nápad roku.

„Když se za uplynulou dekádou Laboratoře Nadace Vodafone ohlédnu, vidím více než stovku skvělých projektů, které se do soutěže přihlásily. Jsme hrdí na to, že díky našemu unikátnímu akceleračnímu programu a jeho partnerům jsou z nápadů nyní fungující společnosti, které jsou ekonomicky udržitelné a zlepšují kvalitu života desítkám tisíc lidí nejen v České republice,“ říká Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone. Ta rozdělila firmám v Laboratoři už přes 31 milionů korun. Mezi podpořenými projekty byly například telefony pro nevidomé Blindshell, aplikace Včelka, aplikace CF Hero nebo mobilní hra pro nevidomé od studia Kikiriki Games.

  • Nejčtenější

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

Tisíce úspěšných Čechů znají tajemství spoření bez háčků a hvězdiček

29. dubna 2024

Komerční sdělení Objevili efektivní způsob, jak mít své úspory kdykoli k dispozici, bezpečně je zhodnocovat každý...

Jak zavěsit WC?

30. dubna 2024

Komerční sdělení Pryč je doba nevzhledných kombinovaných záchodů, z jejichž nádržek a připojovacích hadiček se tak...

LED televize k novému telefonu zdarma. Být součástí Unity se vyplatí

3. května 2024

Komerční sdělení O2 s Air Bank rozšiřují spolupráci a představují unikátní ekosystém Unity. Ten společným...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Květen vyžene děti učit se ven na zahradu. Zapojte se do výzvy!

1. května 2024

Komerční sdělení S blížícím se květnem je tady Měsíc školních zahrad. Za akcí na podporu pobytu a venkovní výuky...

Cirk-UFF nabídne skvělé show, hvězdami budou Australané i Maďaři

4. května 2024

Komerční sdělení Špičková vystoupení zahraničních umělců, světové premiéry, to nejlepší, co vzniklo na domácí scéně....

Vyrazte za kulturou do Jizerek!

3. května 2024

Komerční sdělení Krásná a jedinečná příroda k Jizerským horám neodmyslitelně patří. Vyrazit sem můžete ale také za...

Trendy, které hýbou světem podnikání v roce 2024

3. května 2024

Komerční sdělení Žijeme v době neustálých inovací a změn. Trendy se v byznysovém prostředí mění jako na běžícím páse...

LED televize k novému telefonu zdarma. Být součástí Unity se vyplatí

3. května 2024

Komerční sdělení O2 s Air Bank rozšiřují spolupráci a představují unikátní ekosystém Unity. Ten společným...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...