Investování s Einsteinem aneb jak na nadčasové výnosy

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Co má Albert Einstein společného se světem investování? Vlastně více, než by se dalo čekat, byť v podstatě jen upozornil na zázrak, který je dostupný nám všem. Potřebná je jen trpělivost a trocha peněz pro začátek, pak už je cesta k získání možnosti nadčasového výnosu volná.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Investování s Einsteinem aneb jak na nadčasové výnosy | foto: Československá obchodní banka, a.s.

Pro řadu střadatelů pomalu končí jedna mimořádná finanční pohádka. Bezrizikové nadstandardní odměny na „spořácích“ a „termíňácích“ často v podobě sazeb nad 5 % okusil v minulých měsících nejeden střadatel. Připomeňme si, že díky tomu se dlouhodobý průměr sazby na spořicích účtech za posledních deset let posunul z téměř nuly alespoň na 1,8 %. To byl ten kladný příběh z pohádky. Zlou zápletku ale přináší inflace, která dle dat českého statistického úřadu uloupla z naší kupní síly něco přes 30 % za poslední čtyři roky a za posledních 10 let požírala naše úspory tempem
4,2 % ročně. Rozbouřená inflace se letos výrazně uklidnila a také úrokové sazby zamířily dolů. To znamená jediné, atraktivita spořicích účtů již začíná výrazně klesat. Na stole je tak vážná otázka, jak si dále zajistit slušné výnosy a dlouhodobou finanční stabilitu. Ideální čas povolat do akce génia Einsteina.

Ne, opravdu vám teď nesdělíme, jaká investice je ta nejzázračnější do dnešní doby a přinese nejvyšší zisky v krátkém čase. Nicméně víme, že cestou k dlouhodobému zhodnocení, což obnáší i vítězství nad inflací, jsou právě investice na finančních trzích. Ve světě investování také vždy platí, že výnos je odměnou za riziko a minulá výkonost nezaručuje výkonost budoucí. To platí jak pro peněžní trh a dluhopisy, tak nejvíce pro dynamické investice, jako jsou akcie.

Zaměřme se ale na onen zázrak. Tím je složené úročení a výnosu z výnosu, který dokáže v dlouhém čase přinést i exponenciální zhodnocení. To fascinovalo Alberta Einsteina natolik, že jej pojmenoval osmým divem světa. Přibližme si ho na jednoduchém příkladu.

Jedním z klíčových konceptů, které by měl každý investor pochopit, je procentuální zhodnocení v čase. Co se stane s milionem schovaným pod peřinou na dvacet let, na kterém se vyřádí inflace, nemusíme dlouze hovořit. Údiv přichází, když se podíváme na rozdíly v procentuálním zhodnocení. Ačkoli se na první pohled může zdát, že rozdíl mezi jedním a čtyřmi procenty je zanedbatelný, při dlouhodobém investování se tento rozdíl stává klíčovým faktorem, který rozhoduje o úspěchu, nebo neúspěchu investice. Na horizontu dvaceti let vidíme tento zázrak naplno. Milion se zhodnocením 1 % p.a. přinese 220 tisíc navíc. Při pohledu na 4 % p.a. už máme navíc 1,2 milionu.
To už je naprosto zásadní rozdíl. A co zhodnocení 7 % p.a.? To přinese navíc neuvěřitelných 2,9 milionu. Logicky, čím větší roční výnos, tím více je uplatněn osmý div světa, tedy výnos z výnosu, což je nejvíce vidět u výnosu 7 % ročně, kde by částka při každoročním výběru výnosu byla prakticky poloviční. Naopak u nejkonzervativnějších řešení nám tento příklad ukazuje, jak dlouho se na zázraky načekáme.

„U čistě akciových portfolií cílíme s výnosem na dlouhodobý průměr kolem
7 %, což se u globálních akciových portfolií na desetiletém investičním horizontu daří. Takové zhodnocení už je vykoupené vysokou kolísavostí a řadou náhlých propadů. Smíšená investiční portfolia nesázejí jen na akcie, ale také na konzervativnější aktiva. V podstatě našim investorům šijeme investiční portfolio na míru od snahy překonat spořící produkty po vítězství nad inflací,“ říká Petr Kubec, portfolio manažer fondů NaMíru.

A jaké je poučení z tohoto článku? Konkrétní investiční nástroj nemusí být z pohledu cílového trhu vhodný pro každého klienta. Zapomeňte na hledání „svatého grálu“ na spořicích a termínovaných vkladech určených pro rychle dostupnou rezervu. Nehledejte jej ani v podobě rychlých zisků. Daleko účinnější je mít trpělivost a soustředit se na překonání inflace. Každé procento navíc i každý rok navíc se počítá do zázraku složeného úročení. Díky tomu naše úspory pracují pro nás a přinášejí výnos z výnosu. Na každém investorovi je pak stanovit si vlastní hranice očekávaného výnosu a rizika, které je ochoten podstoupit.

  • Nejčtenější

V Zóně Holešov vyroste nové Technologické a vzdělávací centrum

1. července 2024

Komerční sdělení Součástí nového Technologického a vzdělávacího centra, které chce v Zóně Holešov vybudovat vedení...

Léto v Opavě bude plné skvělých kulturních zážitků i poznání

1. července 2024

Komerční sdělení Letní prázdniny pro nás v Opavě rozhodně nejsou „okurkovou sezonou“. Naopak! Opavská kulturní...

5 kroků, jak se zbavit bolestí pohybovým systémem FASPO

2. července 2024

Komerční sdělení Proč se vrací bolest zad? Proč píchá v kolenou, kyčlích? Často je příčina bolesti jinde, než kde to...

Hell Boxing Kings zná jména čtvrtfinalistů: Češi se řadí mezi nejlepší

1. července 2024

Komerční sdělení Deset národností, více než třináct tisíc přihlášených boxerů, čtyři váhové kategorie, ambasador Roy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Práce sestry a canisterapeutky se prolíná

1. července 2024

Komerční sdělení Pacientům několika oddělení nemocnice v Litomyšli pomáhá i canisterapeutický pes. Díky němu lépe...

Teplé dny jsou tady a tak se přijďte osvěžit do Starbucks

4. července 2024

Komerční sdělení Do Starbucks přichází jedinečné ovocné osvěžení v podobě kvarteta oblíbených nápojů Starbucks...

Vysávejte jako profík: Chytré triky pro snadné vysávání

4. července 2024

Komerční sdělení Že na vysávání nic složitého není a zvládnete jej každý? Máte pravdu. Přesto pro vás ale máme pár...

Limity Petra Zelenky se našly v Ústeckém kraji

4. července 2024

Komerční sdělení V Ústeckém kraji vzniká ve spolupráci s Filmovou kanceláří Ústeckého kraje seriál Limity Petra...

Stylová dlažba v okolí bazénu

4. července 2024

Komerční sdělení Znáte to. Je nádherný letní den, vy se sluníte v pohodlném křesílku na terase u vlastního bazénu a...

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do...

Překážek ve vztahu bylo moc, říká o francouzském partnerovi Hana Vagnerová

Herečka Hana Vagnerová (41) v rozhovoru pro iDNES.cz přiznala, že ve vztahu s jejím partnerem, mladším Francouzem...

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít...

Je mi 54 a čekám dítě, oznámila herečka. Modlí se za klidný průběh těhotenství

Hvězda rodinného seriálu Boy Meets World, Trina McGeeová (54), oznámila, že je těhotná. Své čtvrté dítě čeká herečka...

Konec macho idolů. Slavní muži s krysími rysy jsou hitem léta i internetu

„Sexy potkan“ asi není lichotka, která by většinu pánů kdovíjak potěšila. Jenže… Měla by. Muži, přezdívaní Hot Rodents...