Fotovoltaické elektrárny na Vysočině rostou stejně jako houby po dešti

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
„Neumím jen tak sedět a nic nedělat,“ říká jednatel žďárské elektromontážní firmy Miroslav Dobrovolný. I proto v roce 2005 založil firmu, která se zabývala primárně výrobou rozváděčů a zásuvkových skříní. Jeho povaha mu však nedovolila zůstat na místě a z jedné firmy byly najednou dvě.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

O podnikání, výhodách fotovoltaiky a o životě vůbec si s jednatelem firmy elmont-invest montáže s.r.o. povídala tisková mluvčí firmy.

Jak jste se dostal k založení první firmy?

Původně jsem pracoval jako zaměstnanec, ale postupem času jsem začal cítit, že mi tato role úplně nevyhovuje, že mám jiné představy o tom, jak co dělat, a rozhodl jsem se ze dne na den svůj život změnit.

Jak přerod ze zaměstnance v podnikatele probíhal?

V začátcích jsem byl samozřejmě plný ideálů a představ o tom, jak má můj podnik fungovat, ale jak ideály, tak představy se brzy rozptýlily a musel jsem čelit realitě. Ať už šlo o personál, vztahy s dodavateli i zákazníky, anebo předpisy, které musí firma splňovat, aby vyhověla všem legislativním požadavkům.

Jelikož jsem vyučený elektrikář a tato práce mě stále baví, byl obor podnikání hned od začátku poměrně jasný. Začali jsme se zabývat výrobou a montáží rozváděčů, nabíjecích stanic pro elektromobily a elektrokola a zásuvkových skříní. V roce 2015 jsme ve spolupráci s externím poradcem zahájili výrobu a instalaci LED svítidel veřejného osvětlení. V době covidu jsme do našeho portfolia přidali například i automatické dávkovače dezinfekce. Výroba probíhá v našich výrobních prostorech.

A jelikož od našich klientů při montáži přicházely i různé dotazy a požadavky ohledně elektroinstalace a její revize, nedalo mi to a musel jsem začít přemýšlet o rozšíření našich služeb. Realizace elektroinstalací a jejich revizí vyžadovala zřízení celého dalšího oddělení, a tak už začala pomalu vznikat druhá společnost. Ani tato firma však nezůstává pouze u svého původního zaměření. V současnosti jsme schopni zajistit provedení elektroinstalace od A do Z, revizi a v neposlední řadě se zabýváme výstavbou fotovoltaických elektráren.

Ta v dnešní době zažívá opravdový boom. To je ten podnět, který vás přiměl tento obor do vašeho portfolia začlenit?

Počet zájemců o výstavbu fotovoltaické elektrárny je nyní opravdu obrovský. Zdá se mi, že reklamu na výrobu solární energie můžete vidět na každém kroku. U nás na Vysočině fotovoltaické elektrárny rostou stejně rychle jako houby po dešti. A je to pochopitelné, cena energií na trhu kolísá, lidé si chtějí zajistit její vlastní zdroj a roli hraje samozřejmě i ekologický aspekt celé věci. Pro řadu lidí je nesmírně důležité vědět, že čerpají energii z obnovitelných zdrojů a nepodílejí se na znečištění planety například v podobě odebírání energie z tepelné nebo jaderné elektrárny. Trh se neustále mění, což můžete vidět nejen na současném extrémním zájmu o fotovoltaické elektrárny, ale i na vzrůstajícím počtu společností, které se začaly jejich instalací zabývat. Protože se však v této oblasti pohybujeme už od roku 2008, kdy jsme namontovali naši první elektrárnu, troufám si říct, že naše společnost není produktem tohoto „boomu“, jak se dnes říká. Ale pravdou je, že za 15 let, kdy fotovoltaiku montujeme, se počet našich konkurentů skutečně zmnohonásobil.

Je možné, aby v oboru tolik společností přežilo?

Podle mého názoru i zde bude platit Darwinovo pravidlo o přežití nejschopnějších. Koneckonců už se objevily zprávy o tom, že některé firmy zanikly, některé se dostaly do problémů s plněním smluv a některé k tomu zániku směřují. Osobně se domnívám, že velkou devizou, kterou se naše společnost může chlubit a která bohužel logicky některým nově vzniklým společnostem chybí, je praxe, zodpovědnost a stabilita. Stejně jako ve všech ostatních oborech je nutné nasbírat zkušenosti. Je samozřejmě nezbytné si danou problematiku nastudovat, v tomto odvětví je nutné i splnit určité požadavky, ať už se jedná o získání osvědčení Elektromontér fotovoltaických systémů, či jiných základních kvalifikačních certifikátů, ale základem je stejně jako u všeho ostatního vlastní zkušenost. A ta se nedá získat jinak než praxí. Naše společnost má ještě i další výhodu, kterou je vlastní výroba rozvaděčů pro fotovotaiku, v tomto ohledu jsme tedy soběstační a nejsme závislí na dodavatelích.

Dodávky komponentů pro elektrárny čelí problémům podobně jako třeba v automobilovém průmyslu?

V loňském roce docházelo k obrovským výpadkům v dodávkách kupříkladu baterií, ale i některých typů solárních panelů. V letošním roce se však zdá, že už je všechno v pořádku a dodávky chodí tak, jak mají. V této souvislosti jsem rád i za to, že už máme s našimi osvědčenými dodavateli vybudované dobré vztahy a můžeme se na jejich dodávky spolehnout.

Jak rychle je při těchto podmínkách tedy možné pořídit si fotovoltaickou elektrárnu, když dodávky fungují?

Samozřejmě záleží na její velikosti. Pokud montujeme elektrárnu o velikosti 50 kWp, nemůžu tvrdit, že za jeden den není co řešit. Pokud se jedná o rodinný dům se standardní elektrárnou o výkonu kolem 10 kWp, pak je za den, dva hotovo. V našem oboru jsme závislí i na počasí, v dešti a mrazu svoje kolegy na střechu opravdu nepustím. Letošní zima nám byla poměrně příznivě nakloněna v tom, že jsme ještě v prosinci byli schopni panely instalovat. Montáž elektrárny ale není všechno, co tento proces obnáší. Jako dodavatel komplexního řešení na klíč zajišťujeme pro zákazníky uzavření smlouvy o připojení do distribuční sítě, následně i samotné připojení do distribuční sítě a v neposlední řadě i to, co je pro většinu klientů zásadní, čímž je vyřízení žádosti o dotaci. Fotovoltaická elektrárna představuje poměrně velkou investici, pro řadu lidí je však dostupná díky tomu, že mohou až 50 % z její ceny získat prostřednictvím dotačního programu. Věřím tomu, že pokud se podaří prosadit připravovanou novelu zákona o komunitní energetice a lidé budou moci vyrobenou elektřinu sdílet mezi sebou, atraktivita solární energie se opět zvýší a návratnost celé investice bude ještě zajímavější.

Očekáváte do budoucna tedy ještě masivnější zájem? Plánujete společnost ještě rozšířit?

Myslím si, že zájem o fotovoltaické elektrárny neopadne minimálně do doby, po kterou bude fungovat vyplácení peněz z dotačního programu, ať už pro rodinné, nebo bytové domy. A pokud budou podmínky díky novým předpisům ještě výhodnější, zájem bude logicky stále stoupat. Takže rozšíření společnosti určitě nevylučuji a rozhodně nehodlám usnout na vavřínech a už přemýšlím i o možných směrech, kterými by se společnost mohla vydat dál. Ale tyto mé „nápady“ jsou zatím pouze v přípravné fázi, takže si o nich můžeme povídat třeba příště.

Už teď se budeme těšit.

  • Nejčtenější

Když stres ochromuje naše zdraví, pomoci může magnézium

25. dubna 2024

Komerční sdělení Magnézium je minerál, který je mimořádně důležitý pro správné fungování našeho organismu v různých...

Tisíce úspěšných Čechů znají tajemství spoření bez háčků a hvězdiček

29. dubna 2024

Komerční sdělení Objevili efektivní způsob, jak mít své úspory kdykoli k dispozici, bezpečně je zhodnocovat každý...

Zaostřeno na Karvinsko. Z čeho bude v budoucnosti těžit?

25. dubna 2024

Komerční sdělení Území pohornického Karvinska se po ukončení těžby uhlí připravuje na nové projekty. A nebude jich...

Jak zavěsit WC?

30. dubna 2024

Komerční sdělení Pryč je doba nevzhledných kombinovaných záchodů, z jejichž nádržek a připojovacích hadiček se tak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když peníze ztrácejí hodnotu

26. dubna 2024

Komerční sdělení Článků o vysoké inflaci bylo možné číst v uplynulých 2 letech poměrně mnoho. Pravdou je, že inflaci...

Myslíte, že byste se nenachytali? Že by se vám nic takového nestalo?

2. května 2024

Komerční sdělení Začátek dne v kanceláři... Představte si typické ranní rituály. První káva a otevření e-mailové...

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

Ryze česká firma s globálním dosahem slaví 30 let úspěšného podnikání

2. května 2024

Komerční sdělení TN TRADE z Hradce Králové slaví 30 let fungování. Z malé firmy se vypracovala na renomovanou...

Oživte svůj interiér dekorativní stěrkou

2. května 2024

Komerční sdělení Nenadchla vás představa klasické výmalby? Toužíte po něčem originálním a elegantním? Pak je pro vás...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...