Barefootová obuv je pro děti zdravotním rizikem

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
U části rodičů se těší oblibě tzv. „bosé obouvání“ reprezentované barefootovou obuví. Tato obliba byla vytvořena především dobrou marketingovou kampaní distributorů na sociálních sítích, aniž by byla podpořena jakoukoliv klinickou studií.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Vedoucí prodejny s dětskou obuví Žirafka v Brně paní Marta Pavlacká

Rodiče dětí byli v této kampani strašeni absurdními, avšak sugestivně působícími obrázky zmačkaných dětských prstíků ve velikostně malé, ale přitom typem dospělácké obuvi s protáhlou špičkou, jako je tomu u části westernové obuvi (tzv.koně) nebo některých dámských módních lodiček. Bylo až zarážející, jak zcela nekriticky přejímali tyto názory někteří rodiče za své a dál je sami šířili, přestože stejně jako ostatní jejich vrstevníci vyrostli bez zdravotních komplikací na běžně prodávané dětské obuvi, která se příliš nelišila od té dnešní. Trend barefootů se rozšířil i mezi dospělé uživatele, kde však může při některých potížích a lehčích formách Halluxu nebo paličkových prstů být vítaným benefitem. Dětská noha ale není zmenšenou kopií nohy dospělého s ohledem na probíhající vývin, a tak nemusí v tomto případě platit, že co je dobré pro dospělého, je i dobré pro dítě.

Navštívili jsme proto známou brněnskou prodejnu Žirafka, která dlouhodobě prezentuje svůj odmítavý postoj k barefootové obuvi, aby se s námi o odborný názor podělila vedoucí této prodejny paní Pavlacká.

Může být při běžném nošení barefootová obuv u dětí hazardem se zdravím?

Ano, zcela jistě může, především u nejmenších a předškolních dětí. Stejně tak jako jiná pro děti nevhodná obuv.

Proč?

Úměrně k tomu, jak se dítě vyvíjí, zpevňuje se mu pohybový aparát, v tomto případě vazivo sloužící ke stabilizaci kotníku. Zjednodušeně se dá říci, že menší děti bez pomoci zpevněného kotníku po delší dobu neudrží svou váhu a dochází k nadměrné zátěži Achillovy šlachy a vbočení patní kosti, tzv. valgozitě kotníků. Což samozřejmě nemusí nastat jen nošením barefootové obuvi, ale i nadměrnou chůzí naboso v domácnosti. Nanejvíš smutné pak je, že barefootová obuv, která může být spíš příčinou těchto problémů, je pak důvěřivým rodičům některými prodejci nebo fyzioterapeuty nabízena jako rehabilitační prostředek pro nápravu takového stavu.

Takže chůzi naboso u dětí zcela zavrhujete?

Ne, to určitě ne. Krátkodobá chůze naboso ve venkovním terénu, pokud tomu také přeje i počasí, je velice prospěšná a pro dětskou nohu stimulující. Venkovním terénem myslím např. zahradu, lesní cestu atd. V takovém případě by mohla mít opodstatnění i barefootová obuv, která by pak mohla plnit roli jen jakožto ochrana před drobným poraněním a ušpiněním nohou. Běžnému zdravému dítěti neuškodí ani bosá chůze po pevném rovném povrchu po krátký čas. Proto bych ani nedoporučovala celodenní chůzi v domácí obuvi. Je dobré, když si nožky od papuček čas od času také odpočinou, třeba i jen bosky nebo s protiskluzovou ponožkou. Důležitý je právě ten poměr, kdy krátkodobá bosá chůze neuškodí. Pokud si však někdo pro malé dítě pořídí barefootovou obuv ke každodennímu a celodennímu nošení, je to samozřejmě špatně.

Co tedy říkáte na argument příznivců barefootů, že obouvání je proti lidské přirozenosti, neboť se též rodíme bosí, nebo že v některých (z hlediska životní úrovně zaostalejších) zemích děti boty rovněž nenosí?

To je skutečně úsměvné. My se sice nerodíme obutí, ale stejně tak se nerodíme ani např. teple oblečeni, s kartáčky na zuby nebo s mobilními telefony, přesto nám tyto výdobytky moderní doby v mnohém usnadňují život a těžko si již dovedeme bez nich život představit. Nemyslím si, že návrat do doby, kdy jsme chodili bez bot, by byl proto progresivní. Stejně tak se nedomnívám, že je přáním dětí v rozvojových zemích chodit bosky. Není mi ani známo, že by někdy proběhl výzkum na téma vad nohou domorodých dětí, takže se těžko přesvědčíme, že by na tom snad byly lépe. Velký rozdíl je ale v povrchu, po kterém chodíme. U nás a převážně v městských aglomeracích v naprosté většině času se děti pohybují po tvrdém a rovném povrchu, jako je dlažba, asfalt nebo beton, což není zrovna pro dětskou nohu ideální a pro bosou už vůbec ne.

Není ale pravdou, že v běžné obuvi nemáme tolik místa pro růst nohou do šířky a uměle tak nohu deformujeme proti přirozenému růstu?

To je ovšem zcela zavádějící polopravda. V běžné obuvi skutečně není prostor proto, aby se prsty na nohou při růstu vějířovitě rozevíraly. Nedá se ale mluvit o deformitě, nýbrž spíše o formování tvaru. Noha s rovnými prsty není ničím pro dítě ani dospělého problematická. Je to obdobné jako se zubními rovnátky. Mohli bychom snad také namítat, že zuby nerostou přirozeně křivě a dáváme jim esteticky přijatelný tvar? Problém u dětí, kde dochází vlivem abnormálně široké obuvi v prstové části k rozšíření nohy, se objeví až později, kdy je velmi obtížné najít jinou nežli barefootovou obuv, kterou by mohlo již starší či dospívající dítě obout. To může být případ sportovní nebo jinak účelové obuvi, nebo třeba střevíčků do tanečních.

Není ale výhodná vyšší ohebnost podrážky u barefootů?

Z hlediska komfortu chůze je určitě i podstatná flexibilita podešví. Není ale rozhodně nutné, aby se dala obuv vyloženě srolovat, to je úplný nesmysl. K takovému mechanickému pohybu při chůzi nedochází, takže není potřeba, aby obuv takovou vlastnost vůbec měla. Obuv se při chůzi pouze částečně prohne v místě prstních kloubů a to umožňuje veškerá běžně prodávaná dětská obuv.

Někteří výrobci dodávají na trh i kompromisní boty. Co si o nich myslíte?

Obuv, která je kompromisem v tom, že má vyšší ohebnost podešve a přitom i zpevněný kotník tady byla dávno před vlnou barefootů a máme ji také v naší prodejně. Je to dáno pouze technologií výroby, kdy přilepené podešve jsou tužší nežli ty z vstřikolisu. Nelze proto tvrdit, že by tedy nějaký výrobce cíleně produkoval takovou obuv, aby se zavděčil sympatizantům s barefooty. Byť celkově lze takovou obuv vnímat pozitivně. Konečné posouzení vhodnosti kupované obuvi by ale mělo vždy spíš záležet na proporcích nohy, kam má být obuv nošena a také na zdravotních indispozicích konkrétního dítěte.

Co byste tedy rodičům především doporučila?

Ačkoli to bude znít zvláštně, tak co nejméně hledat rady na internetu a převážně ne na diskuzních fórech. To platí i obecně, nejen u obouvání. Bude-li na webu hledat maminka příčinu neškodného pupínku, po hodině bude zaručeně přesvědčena, že její dítě má hned několik závažných nemocí. Je také velice těžké se leckdy v záplavě protichůdných informací zorientovat. Jako matka dvou dětí chápu, že každý normální rodič chce pro své dítě to nejlepší. Rozhodně tu ale platí rčení, že cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. Proto bych doporučila se obrátit o radu vždy na odborníka, u obouvání pak v případě pochyb s odborností personálu prodejny na lékaře - ortopeda.

Jaké máte plány ve vaší firmě pro nejbližší období?

Vzhledem k tomu, že jsme po 15ti letech přestěhovali naši prodejnu z lokality mezi Dětskou nemocnicí a centrem města na nové místo do městké části Brno-Lesná, přejeme si, aby k nám našli cestu nejen naši stávající zákazníci, ale i ti noví.

To vám také přeji a děkuji za rozhovor.

Též děkuji a vašim čtenářům přeji rozumnou a správnou volbu při výběru dětské obuvi.

MUDr. Ivo Okáč (ortoped)

U dětí stejně jako u dospělých platí, že by neměly být omezeny pouze jedním párem obuvi, ale obuv by se měla střídat podle účelu. Barefootovou obuv lze tak vnímat spíše jako obuv volnočasovou, nehodící se pro pevné a rovné prostředí, jakým jsou městské povrchy. I když se často rodiče snaží pro ekonomickou situaci řešit potřeby dítěte jednou univerzálnější obuví, je v takovém případě barefootová obuv nejhorší možnou volbou. Dětí s problémy způsobenými takovou nevhodnou obuví poslední roky přibývá a léčba je zdlouhavá a pro dítě nepříjemná.

  • Nejčtenější

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

Tisíce úspěšných Čechů znají tajemství spoření bez háčků a hvězdiček

29. dubna 2024

Komerční sdělení Objevili efektivní způsob, jak mít své úspory kdykoli k dispozici, bezpečně je zhodnocovat každý...

Jak zavěsit WC?

30. dubna 2024

Komerční sdělení Pryč je doba nevzhledných kombinovaných záchodů, z jejichž nádržek a připojovacích hadiček se tak...

„Záleží mi na spokojenosti mých kolegů,“ říká vedoucí fyzioterapeutka

26. dubna 2024

Komerční sdělení Už pět let pracuje Martina Kořínková v Chrudimské nemocnici. Proč si vybrala profesi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Květen vyžene děti učit se ven na zahradu. Zapojte se do výzvy!

1. května 2024

Komerční sdělení S blížícím se květnem je tady Měsíc školních zahrad. Za akcí na podporu pobytu a venkovní výuky...

Trendy, které hýbou světem podnikání v roce 2024

3. května 2024

Komerční sdělení Žijeme v době neustálých inovací a změn. Trendy se v byznysovém prostředí mění jako na běžícím páse...

LED televize k novému telefonu zdarma. Být součástí Unity se vyplatí

3. května 2024

Komerční sdělení O2 s Air Bank rozšiřují spolupráci a představují unikátní ekosystém Unity. Ten společným...

Villa Organic: Revoluce v moderním bydlení

2. května 2024  9:50

Komerční sdělení Villa Organic, přelomový počinu v oblasti moderního bydlení, který se nachází v idylické části...

Myslíte, že byste se nenachytali? Že by se vám nic takového nestalo?

2. května 2024

Komerční sdělení Začátek dne v kanceláři... Představte si typické ranní rituály. První káva a otevření e-mailové...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...