Jídlo jako palivo
Naše tělo je neskutečný mechanismus a dokážeme s ním zázraky. Tělu musíme umět naslouchat a rozumět jeho fungování. Energii tělu dodáváme prostřednictvím potravy. Při nastavení správného jídelníčku, což představuje zdravou, vyváženou a pestrou stravu v pravidelných porcích, se vám vaše tělo zaručeně odmění.
„Mnoho žen dělá chybu tím, že si vytváří k jídlu negativní přístup, který může končit až mentální poruchou příjmu potravy. Nejrizikovější a zároveň nejvíce návykové jsou diety založené právě na hladovění a hlad představuje jeden z největších extrémů, kterému tělo můžeme vystavit. Při hladovění se vyplavuje kortizol – stresový hormon. Název napovídá, že se naše tělo nebude cítit dobře a vyšší hladiny kortizolu mohou naopak způsobit, že kila přibereme,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování a dodává: „bezmyšlenkovité omezení příjmu potravy vede ke snížení hodnoty bazálního metabolismu (BMR) a poklesu svalové hmoty. BMR je hodnota energie, kterou vaše tělo potřebuje k životu, čím vyšší tato hodnota je, tím vyšší si můžete dopřát energetický příjem.“
Žádné náhražky a pestrost
Tím, že v krabičkách jíte pokrmy připravované z kvalitních, ale běžně dostupných surovin, nemáte problém si na nový režim krabiček snadno zvyknout a dodržovat ho. To se o jiných dietách, kdy máte konzumovat například alternativní stravu z prášku či pít různé koktejly, rozhodně říct nedá. „Krabičková dieta pracuje s celou šířkou surovin a ve stravě jsou zastoupeny všechny makronutrienty, jako jsou bílkoviny, komplexní sacharidy i tuky. U jídelníčků pro Zdravé stravování se snažím klientům ukázat, že bychom neměli rozřazovat potraviny na zdravé a nezdravé, ale spíše nalézat cesty, v jaké podobě a množství je v jídelníčku zachovat. Myslete na to, že i během času, co se snažíte zhubnout, by mělo být jídlo požitek a přinášet vám radost,“ zmiňuje Kateřina Šimková.
Například pečivo je i v dietním jídelníčku žádoucí, ale v celozrnné variantě, která nás zasytí, dodá vlákninu a bude zdrojem energie. Svíčková při dietě? Klidně, pokud ji nezahustíme smetanou a moukou, tak je to jen zeleninová omáčka doplněná libovým hovězím masem a houskový knedlík můžeme nahradit knedlíkem z rýže a quinoy, který bude mít výhodnější nutriční složení.
Kalorie i živiny pod kontrolou
Krabičková dieta představuje výhodu v tom, že máte jídlo zcela pod kontrolou, a to díky pravidelným a vyváženým porcím. Krabičky si můžete připravovat buď sami, nebo je můžete objednat od profesionálů. Odpadne vám tak starost s nákupem, sestavením jídelníčku, počítáním kalorií a vařením. Pro mnoho lidí, kteří nemají čas, nebo neví, jak se do změny jídelníčku pustit, je krabičková dieta praktickým řešením. Rozhodnete-li se zkusit krabičkové stravování, vybírejte dodavatele krabiček pečlivě.
„Jídelníček by měl být sestavován nutričními specialisty a zohledňovat vaše specifické potřeby, proto u nás klienti najdou tým nutričních specialistů, kteří jsou jim k dispozici na telefonu i na pobočkách našich poraden. Klienti tak mohou projít individuální konzultací a měřením, aby jim byl zodpovědně doporučen nejvhodnější program s optimálním energetickým příjmem,“ zmiňuje Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. A na co ještě při výběru nezapomenout? Zaměřte se na pestrost jídel a shlédněte vzorové jídelníčky či reakce lidí na sociálních sítích. Není na škodu službu vyzkoušet nejprve na pár dní. Jen tak si uděláte osobní zkušenost a nekoupíte zajíce v pytli.