Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak obce přispívají k rozvoji bydlení? Opava jde příkladem

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Dobré bydlení ovlivňuje kvalitu života a jsou to právě obce, které hrají významnou roli v jeho rozvoji. Opava, stejně jako mnoho dalších obcí, čelí demografickým změnám a nedostatku moderního bydlení. Jaké kroky tedy mohou města podniknout, aby podpořila výstavu bytových projektů na svém území?

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Opava | foto: MSID a.s.

Role obcí v rozvoji bydlení

Samosprávy mají k dispozici několik nástrojů, kterými mohou stav bydlení na svém území regulovat. Můžeme se bavit o efektivním územním plánování, stavebních regulacích, nebo využívání dotací pro podporu bytových projektů. Jedním z nejnovějších dotačních titulů je například výzva Ministerstva pro místní rozvoj, která jen v Moravskoslezském kraji poskytne až 22 milionů na přípravu projektů dostupného a udržitelného bydlení. V tomto ohledu může obcím pomoci regionální poradenské centrum Státního fondu podpory investic, které úzce spolupracuje s krajskou rozvojovou agenturou MSID. Ta pomáhá obcím také s přípravou rozvojových ploch a zprostředkováním nabídky vůči investorům.

Jaká je situace v Opavě?

Podstatnou část bytového fondu tvoří byty postavené v letech 1920 až 1970, což do jisté míry vyvolává potřebu modernizace. Dle údajů ze SLDB v roce 2021 celkový bytový fond města Opavy činil 27 821 bytů, kdy obydlených bytů bylo 89,4%. Z toho bylo celkem 17 970 bytů v bytových domech, které tvoří zhruba dvě třetiny celkové kapacity, z nichž je ve vlastnictví města v současnosti přes 500 bytových jednotek. Zbylou třetinu bytového fondu naplňují rodinné domy v počtu 9 462. Nabídka bytů se neustále rozšiřuje. Od předchozího sčítání bytů a domů v roce 2011 nově v bytovém fondu Opavy přibylo 2 222 bytů.

Koncepce rozvoje bydlení města Opavy vymezuje množství rozvojových ploch, jak pro účely hromadného bydlení v objemu 20 ha, tak pro výstavbu občanského vybavení či bydlení ve městě v objemu 86,12 ha.

Opava měla historicky největší počet obyvatel v roce 1992, což bylo 63 548 obyvatel a od té doby až do roku 2022 populace vykazovala sestupnou tendenci. Nicméně v tomto ohledu se snad blýská na lepší časy. V letech 2022 a 2023 se do Opavy přistěhovalo celkem 1 082 osob. V zájmu města je trend udržet a aktivně předcházet odlivu mozků a mladší populace v produktivním věku. S tím souvisí samozřejmě i rozvoj moderního bydlení, infrastruktury a nabídka pracovních příležitostí.

Moderní bydlení v Opavě

Opava se v současné době může pyšnit dvěma většími projekty rezidenčního bydlení, které zvyšují atraktivitu nabídky bytových prostor.

Jedním z nich je Rezidence Kačírkova, která byla zkolaudována během podzimu pandemického roku 2020 a byla prvním větším developerským projektem v Opavě. Ačkoliv v tomto období panovaly složité podmínky, poptávka po bytech v Rezidenci Kačírkova byla velká a potvrdila tak hlad po moderním bydlení mezi obyvateli Opavy. Páteří stavby je 8 objektů s celkem 153 bytovými jednotkami.

Rezidence Kačírková
Rezidence Kačírková
Rezidence Kačírková

Rezidence Bílá Perla je ukázkou transformace nevyužitého brownfieldu, který developer získal od města Opavy. V areálu bývalých kasáren vzniká komplex, který nabídne v konečné fázi 500 bytů. Část plochy bude využita městem pravděpodobně k vybudování komunitního centra a dostupného bydlení. Stavba Rezidence Bílá Perla začala na podzim roku 2022 a probíhá ve 4 etapách, kdy v každé z nich bude dostupných 125 bytů.

Bíla Perla
Bíla Perla
Bíla Perla

Kvalitní pracovní příležitosti jako klíč k úspěchu

Mladá populace od 20 do 34 let, kterou obecně může nejvíce lákat prospekt stěhování do větších měst, tvoří 16 % z celkového počtu obyvatel. Právě pro tuto skupinu lidí je velmi důležité, aby v místě svého bydliště měli dostupné kvalitní služby a dobré pracovní příležitosti. V Opavě toto zabezpečují firmy napříč různými sektory průmyslu. Největšími z nich jsou Teva za oblast farmacie, Model Obaly či Mondelez, výrobce oblíbených cukrovinek, které v současnosti dohromady zaměstnávají přes 4000 osob. Zároveň se na území Opavy nacházejí další rozvojové plochy, které čekají na příchod nových investorů a město je připraveno jednat o jejich prodeji.

Opava se svým aktivním přístupem jde příkladem pro ostatní obce. Strategické plánování, zajímavé pracovní příležitosti a rozvoj bytového fondu jsou klíčovými kroky k zajištění dobré kvality života pro všechny skupiny obyvatel.

  • Nejčtenější

Nové léky jsou dostupnější, všichni pacienti se k nim ale nedostanou

14. června 2024

Komerční sdělení Objem nově schválených moderních léků se v ČR v posledních letech výrazně zlepšil, přetrvávají ale...

Nejdelší páternoster v Česku. Víte, kde ho hledat?

17. června 2024

Komerční sdělení V České republice najdeme několik pozoruhodných páternosterů, z nichž mnohé se nacházejí v Praze,...

Ludvikova bouda: Léto v Krkonoších, jak ho neznáte

17. června 2024

Komerční sdělení Chcete si užít léto v čisté přírodě v místech, kde srnky dávají dobrou noc, a přitom být v...

Studenti vidí potenciál informačních technologií

16. června 2024

Komerční sdělení O bakalářské studium studijního programu Aplikovaná informatika je na naší univerzitě v posledních...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Méně stresu a lepší vztahy. Proč firmy vítají mazlíčky na pracovišti

20. června 2024

Komerční sdělení Stále více firem přechází na pet-friendly kanceláře. V zahraničí je jich 45 %, u nás přes 10 %....

V prodeji jsou byty s výhledem na hory: v Praze jste do hodiny, blízko je to i do Drážďan

21. června 2024  2:23

Komerční sdělení Nový Perštýn v Liberci pokračuje druhou fází: Vilapark Horizont. Stavba je v plném proudu a...

Pohled pod pokličku velkého výrobce kosmetiky a produktů osobní péče

21. června 2024

Komerční sdělení Martin Vrána, CEO kosmetické společnosti Givet nám zodpověděl všetečné otázky týkající se této...

V Liberci Na Perštýně rostou byty s božským výhledem na hory

21. června 2024

Komerční sdělení Rezidenční projekt Nový Perštýn v Liberci vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark...

V Liberci Na Perštýně rostou byty s božským výhledem na hory

21. června 2024

Komerční sdělení Rezidenční projekt Nový Perštýn v Liberci vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...