Doporučujeme

Navštivte Plynárenské muzeum v rámci Pražské muzejní noci

Navštivte Plynárenské muzeum v rámci Pražské muzejní noci | foto: Pražská plynárenská a.s.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Navštivte Plynárenské muzeum v rámci Pražské muzejní noci

V průběhu letošní „Pražské muzejní noci“ můžete navštívit i Plynárenské muzeum, jediné muzeum svého druhu v České republice. „Pokladnice plynárenství“ bude v areálu Pražské plynárenské v Praze 4 - Michli otevřena pro všechny zájemce v sobotu 15. června od 16.00 do 24.00 hodin.

Návštěvníkům bude poskytnut odborný výklad, seznámí se zde s historií a vývojem plynárenství a použití plynu, uvidí originály i modely různých plynárenských a plynových zařízení, historické plynové spotřebiče, publikace, dobové fotografie i filmy od historika Karla Čáslavského.

Budete se divit, na co všechno se plyn v minulosti používal.

Přijďte se podívat a sami si vyzkoušet, jak se v minulosti plynem žehlilo a kadeřily vlasy pomocí želízek, ohřívaných na speciálních plynových ohřívadlech! K vidění bude 65 českých i zahraničních plynových žehliček.

Navštivte Plynárenské muzeum v rámci Pražské muzejní noci
Navštivte Plynárenské muzeum v rámci Pražské muzejní noci

K zajímavostem a raritám muzea patří oválný plynovod z Karlova Mostu z roku 1878, novorokoková zámecká plynová kamna Villeroy & Boch ze 70. let 19.století, plynová promítačka filmů „Bavaria“ a plynový diaprojektor „Laterna Magica“ z konce 19.století, plynový tvarovač klobouků z Anglie, vaflovač z Německa, česká automatická pračka Moretta s plynovým ohřevem vody, secesní plynové interiérové lustry, plynový mandl, plynová lednička nebo řada historických plynových pražiček kávy.

Nedávejte děti spát – vezměte je s sebou!

Pro děti máme připravenu vědomostní „plynárenskou“ soutěž. Po zodpovězení několika jednoduchých otázek získají malou odměnu. Lampář poskytne výklad z historie a současnosti plynových lamp – pouličních i interiérových. Práci lampáře si budete moci sami vyzkoušet.

Navštivte Plynárenské muzeum v rámci Pražské muzejní noci

Před 150 lety se narodil český plynárenský „Edison“. Díky němu máme Karmu.

Už před sto lety měly pražské koupelny plynové ohřívače vody (karmy) od Karla Macháčka. Letos slavíme 150 let od jeho narození. Plynárenské muzeum má největší sbírku spotřebičů KARMA na světě, přes 110 kusů. Přijďte se na ně podívat a obdivovat um českých rukou.

Na cestu do muzea vám posvítí hořící socha.

U vchodu do areálu Pražské plynárenské, kde se muzeum nachází, bude na sousoší, znázorňujícím výrobu plynu z uhlí, k obloze šlehat mohutný plamen. Socha se zapaluje pouze ve výjimečných příležitostech, kterou Pražská muzejní noc určitě je.

Navštivte Plynárenské muzeum v rámci Pražské muzejní noci

Více informací najdete na:

https://www.prazskamuzejninoc.cz/location/plynarenske-muzeum

https://www.ppas.cz/o-nas/plynarenske-muzeum