Že už jste na grilu vyzkoušeli všechno? Připravili jste spoustu omáček, dresinků i kombinací koření a určitě máte své oblíbené rituály, jak maso nebo zeleninu nakládat a ochucovat. Přesto stojí za to vyzkoušet ještě jeden nový postup – s pomocí ghí.
Hovězí steak, vepřová kotleta, kuřecí ražniči, ale i cuketa nebo ananas získají překvapivě jemnou chuť a vůni, pokud je jím potřete, a to před grilováním i po něm. Můžete si vybrat čisté ghí, ještě rafinovanější jsou ale ta ochucená - třeba s chilli, kurkumou nebo česnekem.
Ghí se nepřepaluje
„Ghí má vysoký kouřový bod 250 °C, to znamená, že se nepřepaluje a při jeho zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky. Proto se ideálně hodí i k letnímu grilování. Pokrmy navíc krásně zjemní a dodá jim typickou oříškovou chuť a vůni. A protože neobsahuje mléčný cukr ani bílkovinu, nemusí se ho bát ani lidé, kteří třeba obyčejné máslo nemohou. Čisté ghí má v kuchyni široké použití, na gril bych ale doporučila speciálně ochucená ghíčka,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde přepuštěné máslo vyrábějí už devátým rokem, ručně a podle starých receptur. A vy ho poznáte podle typického modrého víčka.
Ghí s česnekem, chilli i kurkumou
Jednotvárnou chuť zeleniny k nepoznání zatraktivní, když k ní přidáme trochu ghí s česnekem nebo chilli. Zajímavá je i kurkuma, která spolu s pepřem dokonale ochutí třeba obyčejné brambory nebo cuketu.
„Pro milovníky masa doporučuji česnekové ghí a pro ty, kdo mají rádi ještě pikantnější chuť, ghí s chilli,“ dává osvědčené tipy Andrea Zpěváková Dostálová.
A jak správně postupovat? Plátový gril můžete ghíčkem rovnou potřít a na něj pak rozložit maso nebo zeleninu. Pokud nejste zvyklí steaky, krkovičku nebo kuřecí ražniči předem nakládat a dochucujete je až hotové, klidně zvolte tento postup: Maso nebo ryby nejprve ogrilujte jen tak čisté, a až poté je potřete ochuceným ghí, aby získaly chuť a šťávu, a chutě a vůně se tak krásně rozvinuly...
Gurmánské rady, jak se s ghí při grilování vyřádit:
- Ghí s česnekem a solí na kukuřici
Stačí potřít klasy a grilovat. Potíráme i na grilu. - Ghí kurkuma s pepřem na kuřecí plátky
Ideální jsou stehenní řízky, které potíráme i při grilování. - Chilli ghí na steak
Tato kombinace oslní každého, kdo má rád pikantnější chutě. - Skořicové ghí s vanilkou na ananas
Toto je TOP dezert na grilu, který ocení nejen děti. Čerstvý ananas zbavíme slupky i tvrdého středu a nakrájíme ho na kolečka. Zlehka ho obalíme v třtinovém cukru a pak dáváme rovnou na rozpálený gril potřený skořicovým ghíčkem. Při otáčení seškrábneme i s karamelem, který se vytvoří. Ananas pokapeme ghíčkem i v průběhu grilování a polijeme ho šťávou, která při obalování v cukru pustí. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.