Doporučujeme

Maso a ryby ogrilujeme na čistém ghí, poté potřeme ochuceným ghí.

Maso a ryby ogrilujeme na čistém ghí, poté potřeme ochuceným ghí.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ghí povýší grilování na gurmánský zážitek - vyzkoušejte tyto recepty

Ghí - voňavé přepuštěné máslo promění každý grilovaný kousek v lahodnou delikatesu, ať už se jedná o maso, mořské plody, zeleninu nebo třeba ovoce. Tady je několik receptů, do jejichž přípravy se můžete hned pustit, a oslnit tak rodinu i kamarády.

Že už jste na grilu vyzkoušeli všechno? Připravili jste spoustu omáček, dresinků i kombinací koření a určitě máte své oblíbené rituály, jak maso nebo zeleninu nakládat a ochucovat. Přesto stojí za to vyzkoušet ještě jeden nový postup – s pomocí ghí.

Hovězí steak, vepřová kotleta, kuřecí ražniči, ale i cuketa nebo ananas získají překvapivě jemnou chuť a vůni, pokud je jím potřete, a to před grilováním i po něm. Můžete si vybrat čisté ghí, ještě rafinovanější jsou ale ta ochucená - třeba s chilli, kurkumou nebo česnekem.

Ghí se nepřepaluje

„Ghí má vysoký kouřový bod 250 °C, to znamená, že se nepřepaluje a při jeho zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky. Proto se ideálně hodí i k letnímu grilování. Pokrmy navíc krásně zjemní a dodá jim typickou oříškovou chuť a vůni. A protože neobsahuje mléčný cukr ani bílkovinu, nemusí se ho bát ani lidé, kteří třeba obyčejné máslo nemohou. Čisté ghí má v kuchyni široké použití, na gril bych ale doporučila speciálně ochucená ghíčka,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde přepuštěné máslo vyrábějí už devátým rokem, ručně a podle starých receptur. A vy ho poznáte podle typického modrého víčka.

Ghí se nepřepaluje, protože má vysoký kouřový bod.

Ghí s česnekem, chilli i kurkumou

Jednotvárnou chuť zeleniny k nepoznání zatraktivní, když k ní přidáme trochu ghí s česnekem nebo chilli. Zajímavá je i kurkuma, která spolu s pepřem dokonale ochutí třeba obyčejné brambory nebo cuketu.

„Pro milovníky masa doporučuji česnekové ghí a pro ty, kdo mají rádi ještě pikantnější chuť, ghí s chilli,“ dává osvědčené tipy Andrea Zpěváková Dostálová.

A jak správně postupovat? Plátový gril můžete ghíčkem rovnou potřít a na něj pak rozložit maso nebo zeleninu. Pokud nejste zvyklí steaky, krkovičku nebo kuřecí ražniči předem nakládat a dochucujete je až hotové, klidně zvolte tento postup: Maso nebo ryby nejprve ogrilujte jen tak čisté, a až poté je potřete ochuceným ghí, aby získaly chuť a šťávu, a chutě a vůně se tak krásně rozvinuly...

Ghí s chilli rozvášní cuketu, skvělé je na chřest i rajčata.

Gurmánské rady, jak se s ghí při grilování vyřádit:

  1. Ghí s česnekem a solí na kukuřici
    Stačí potřít klasy a grilovat. Potíráme i na grilu.
  2. Ghí kurkuma s pepřem na kuřecí plátky
    Ideální jsou stehenní řízky, které potíráme i při grilování.
  3. Chilli ghí na steak
    Tato kombinace oslní každého, kdo má rád pikantnější chutě.
  4. Skořicové ghí s vanilkou na ananas
    Toto je TOP dezert na grilu, který ocení nejen děti. Čerstvý ananas zbavíme slupky i tvrdého středu a nakrájíme ho na kolečka. Zlehka ho obalíme v třtinovém cukru a pak dáváme rovnou na rozpálený gril potřený skořicovým ghíčkem. Při otáčení seškrábneme i s karamelem, který se vytvoří. Ananas pokapeme ghíčkem i v průběhu grilování a polijeme ho šťávou, která při obalování v cukru pustí. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Ananas na skořicovém ghí nadchne všechny mlsné jazýčky.