Chceme rozvíjet a stavět náročné projekty a špičkovou architekturu

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Málokoho napadne spojitost mezi pražským O2 Universum, protonovým centrem, modernizací metra Anděl, polygonem vozů BMW v Sokolově či hokejovou halou třineckých ocelářů. Pojítkem je společnost SYNER, která našla druhý domov na adrese Telehouse v pražských Dejvicích s výhledem na Hradčany.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ředitel a jednatel firmy SYNER Robert Špott | foto: SYNER s.r.o.

Uvnitř moderního domu jsme si v reprezentativních prostorách stylově vybavené zasedací místnosti s výhledem na Hradčany povídali s ředitelem a jednatelem firmy Robertem Špottem. Během rozhovoru nám sdělil, jak vnímá situaci v tuzemském stavebnictví i to, jak náročné je stát v čele společnosti, která patří mezi TOP 10 nejvýznamnějších v České republice. Neopomněl zabrousit i na další palčivá témata a prozradil, na jakou oblast výstavby cílí i jaký očekává vývoj trhu v příštím roce.

Značka SYNER existuje na trhu přes tři dekády a vy sám stojíte v čele firmy již polovinu jejího „života“. Co podle vašeho názoru stojí za úspěchem firmy a jak byste při pohledu zpět popsal její vývoj za dobu vašeho řízení?

Úspěch společnosti bezpochyby připisuji vytrvalé a systematické práci všech našich lidí, protože díky nim SYNER patří mezi špičku v konkurenci i nadnárodních společností. Odhodlání a zarputilost každého jednotlivce, kterého práce u nás baví a který stavěním doslova žije, posouvá značku dopředu. Jsem přesvědčený, že i vzájemná důvěra a pokora uvnitř společnosti vytváří správnou „chemii“, která spolehlivě funguje, a to včetně velké podpory obou zakladatelů a majitelů Petra Syrovátka a Ing. Jiřího Urbana.

Vývoj firmy se samozřejmě v průběhu let formoval a výrazně měnil. SYNER si ruku v ruce se získanými zkušenostmi vytvořil pevné a stabilní zázemí, jednotný systém i vizi – a především přehlednou fungující organizaci. Všechny tyto aspekty pak mají lví podíl na tom, že se dostáváme k realizaci opravdu atraktivních projektů na vysoké úrovni. Mezi ně patří třeba centrála ČSOB v Hradci Králové, která je svou architekturou, funkčností i udržitelností unikátní, nebo luxusní lifestylový STAGES HOTEL Prague, oceněný titulem Stavba roku 2022.

Vaše portfolio je velmi široké – od realizace občanských, bytových, průmyslových a administrativních projektů, až po ekologické, vodohospodářské a technologické stavby. To musí být náročné to celé ukočírovat…

Řízení a realizace jakékoli stavby, a to nejen objemných, technologicky náročných projektů nebo administrativních budov, vyžaduje mnoho specializovaných znalostí, nenahraditelných zkušeností a také mnoho odborníků, od dennodenní komunikace a koordinace, operativní rozhodování, až po funkční krizový management. Za více než dvaatřicet let našeho stavění jsme se takovými odborníky obklopili, posouvali se po jejich boku a společně dospěli ve schopnost tyto stavby realizovat.

Ředitel a jednatel firmy SYNER Robert Špott

A kterou oblast výstavby v současné době nejvíce preferujete?

Není to o tom, že bychom preferovali nějaké konkrétní typy zakázek. Tahle strana věci je určená poptávkou, na kterou se snažíme vždy flexibilně reagovat.

Stalo se milou tradicí, že se k nám vracejí privátní zákazníci – nechceme je odmítat a snažíme se jejich představám vyhovět. Vážíme si jejich důvěry a to, že se k nám opakovaně vrací, považujeme za nejvyšší ocenění naší práce.

Tento přístup nám zajistil majoritní podíl realizovaných privátních projektů oproti veřejným zakázkám, jejichž význam i vzhledem k získávaným referencím je pro nás, v dlouhodobém výhledu firmy také podstatný.

Ve své historii společnost zrealizovala přes 750 staveb, kdy každá přitom byla jedinečná. Které projekty byly pro SYNER zásadní, potažmo zlomové v rozvoji?

Ve své dávné historii byla pro SYNER zásadním milníkem výstavba Základní umělecké školy v Liberci. Šlo o první velkou stavbu od založení společnosti, která získala i titul Stavby roku. S každou další realizovanou stavbou firma povyrostla, s ní také zkušenosti techniků a velká chuť realizovat další zajímavé stavby. Postupně s těmito zkušenostmi se zvyšoval i objem ročně realizovaných zakázek a následně i absolutní velikost každého dalšího projektu. S novými zkušenostmi s každou realizací, ať už šlo o zdravotnické zařízení, rekonstrukci historické budovy, hokejovou halu nebo logistický terminál, rostlo i naše personální bohatství.

STAGES HOTEL Praha, Stavba roku 2022

Jak vnímáte stavební trh v Česku z hlediska zhotovitele?

Situace na tuzemském trhu by potřebovala stabilizovat. Realita je ovšem taková, že se v posledním roce citelně propadá vlivem nepříznivé ekonomické situace a vidíme opakující se trend po celosvětové finanční krizi před 15 lety. Není výjimkou, že u vybraných položek se cena mění ze dne na den, a tak neseme břímě ceny, kdy musíme s těmito změnami kalkulovat i na projektech, jejichž realizace trvá dva či tři roky.

Vedle toho přirozeně spolupracujeme s našimi privátními investory i na efektivní optimalizaci průběhu stavby, aby nemuseli své projekty v čase odložit a český stavební trh se tolik nebrzdil.

Ve skupině realizujete i vlastní developerské projekty. Prozradíte nám, co nyní připravujete nebo na čem pracujete?

Aktuálně máme pro investory práci rozplánovanou na 30 měsíců a vedle toho realizujeme několik vlastních projektů. V Liberci právě nyní dokončujeme první fázi dostavby centra s názvem Nový Perštýn. Postupně zde vznikne ve čtyřech etapách více než 400 bytů, kanceláře, obchody, ale i veřejný prostor s parkem. Těší mě, že v této lokalitě se skvělou dostupností opět začne pulzovat život. O pár kilometrů dál, v klidové části města, finalizujeme přípravy pro výstavbu „nové městské čtvrti“ s kapacitou přes 600 bytů.

V pražských Letňanech jsme teď na podzim odstartovali práce na stavbě bytového domu Letnian s unikátním systémem financování a současně investovali do dvou bytových projektů, které vyrostou na stanicích metra. Těsně před zahájením realizace je i plzeňský bytový dům Šumavská Gate a v různých fázích přípravy je desítka dalších projektů.

Bytový dům Letnian

Na jakých jiných stavbách je vidět logo SYNER v současné době? Uvedete i nějaké technické zajímavosti s nimi spjaté?

Skladbu našich projektů letos výrazně ovlivňují dvě významné stavby. Tou první je nový nemocniční pavilon v Liberci, tou druhou objemově zatím největší zakázka v historii naší firmy s hodnotou přesahující pět miliard korun, výstavba královéhradeckého kampusu Univerzity Karlovy. A protože se jedná o zdravotnické zařízení a výzkumně vzdělávací centrum, tak v obou případech jde o velmi specifické realizace s nadstandardními technologickými požadavky.

Nedávno jsme také uvedli do provozu nejmodernější bioplynovou stanici v Mladé Boleslavi nebo v Nýřanech investorovi odevzdali logistický terminál dle ekologické standardizace BREEAM. A v pražské Pařížské ulici finišujeme rekonstrukci nádherného historického objektu.

Bytový komplex Nový Perštýn, Liberec

Jak hodnotíte výsledky vašeho posledního fiskálního roku?

Hospodářský rok máme oproti kalendářnímu posunutý o čtvrtletí. A přestože jde tedy zatím o předběžná čísla, už nyní vidíme rekordní hodnoty. Samotný obrat SYNER očištěný o podíly ve sdruženích překonal 5,8 miliardy korun. Naše ziskovost se přitom pohybuje v nižších jednotkách procent dle tržního standardu stavebního odvětví.

Logistický areál Nýřany

Jaký vývoj trhu stavebnictví v roce 2024 očekáváte?

Zažil jsem vzestupy i pády, nedostatky lidí, nedostupnost materiálů, kurzovní výkyvy, změny legislativy a norem – a z každé zdánlivě neřešitelné situace jsme našli cestu. Je třeba si uvědomit, že jako stavebník jsme jenom článkem v celém řetězci, který je závislý na investorovi.

Zásadní oživení trhu rozhodně nečekám, různé prognózy i analýzy dokonce naznačují spíš opak. Dle mého názoru rok 2024 přinese stagnaci nebo nepatrný meziroční pokles výkonů ve stavebnictví do 1,5 %. Může se však stát, že dojde k mírnému poklesu úrokových sazeb a tím k vylepšení podmínek pro financování, ale k výraznému oživení investic privátních investorů zcela určitě nedojde. I ve stavařině se promítá trendovost, byť s velkou setrvačností. A i když zatím nedohlédneme na křivku růstu, víme, že jednou přijde.

Nová Kunratická, Liberec

JUDr. ROBERT ŠPOTT, MBA

jednatel a ředitel společnosti SYNER

Do stavební společnosti SYNER nastoupil v roce 2006. V pražské pobočce SYNER nejprve vykonával funkci ředitele odštěpného závodu, od roku 2007 zastával pozici obchodního ředitele a od roku 2008 je ředitelem společnosti. V lednu 2010 se stal jednatelem SYNER.

  • Nejčtenější

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

Tisíce úspěšných Čechů znají tajemství spoření bez háčků a hvězdiček

29. dubna 2024

Komerční sdělení Objevili efektivní způsob, jak mít své úspory kdykoli k dispozici, bezpečně je zhodnocovat každý...

„Záleží mi na spokojenosti mých kolegů,“ říká vedoucí fyzioterapeutka

26. dubna 2024

Komerční sdělení Už pět let pracuje Martina Kořínková v Chrudimské nemocnici. Proč si vybrala profesi...

Jak zavěsit WC?

30. dubna 2024

Komerční sdělení Pryč je doba nevzhledných kombinovaných záchodů, z jejichž nádržek a připojovacích hadiček se tak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Květen vyžene děti učit se ven na zahradu. Zapojte se do výzvy!

1. května 2024

Komerční sdělení S blížícím se květnem je tady Měsíc školních zahrad. Za akcí na podporu pobytu a venkovní výuky...

Trendy, které hýbou světem podnikání v roce 2024

3. května 2024

Komerční sdělení Žijeme v době neustálých inovací a změn. Trendy se v byznysovém prostředí mění jako na běžícím páse...

LED televize k novému telefonu zdarma. Být součástí Unity se vyplatí

3. května 2024

Komerční sdělení O2 s Air Bank rozšiřují spolupráci a představují unikátní ekosystém Unity. Ten společným...

Villa Organic: Revoluce v moderním bydlení

2. května 2024  9:50

Komerční sdělení Villa Organic, přelomový počinu v oblasti moderního bydlení, který se nachází v idylické části...

Myslíte, že byste se nenachytali? Že by se vám nic takového nestalo?

2. května 2024

Komerční sdělení Začátek dne v kanceláři... Představte si typické ranní rituály. První káva a otevření e-mailové...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...