10 dotačních programů na vylepšení ESG skóringu vaší firmy

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
ESG neboli nefinanční reporting, jenž vyjde v platnost příští rok, vyžaduje zvýšenou pozornost převážně k udržitelnosti a environmentálním otázkám v rámci podnikání. V praxi má tento nový trend velký vliv na podnikatele v oblasti energetických úspor, digitální transformace, výzkumu a vývoje.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Evropská unie zavádění ESG principů podporuje v rámci svých strukturálních fondů. Jaké dotační programy mohou využít podnikatelé, aby vylepšili svůj ESG skóring, jsme se zeptali Ing. Pavlíny Torhanové, jednatelky společnosti 201 consulting s.r.o.

Dotace na úspory energie ve firmách. Co vše si pod tím můžeme představit?

Problematika úspory primárních zdrojů energie spojená s omezením emisí CO2 patří ke klíčovým tématům Evropské unie. Do této oblasti směřují tedy nemalé finanční prostředky napříč všemi podporovanými oblastmi. Mezi nimi je i dotační program ÚSPORY ENERGIE.

Tento dotační titul podporuje například zateplení obvodového pláště, výměnu oken, modernizaci soustav osvětlení, kotlů, rozvodů energií, využití odpadní energie ve výrobních procesech, instalace tepelných čerpadel a fotovoltaických elektráren na střechy objektů do max. výkonu 100 kWp atd. V rámci programu je rovněž možné pořídit nové technologické vybavení výměnou za stávající, které bude poté předáno do oprávněného zařízení či k ekologické likvidaci.

V současné době je program pozastaven z důvodu aktualizace jeho podmínek. Netrpělivě očekáváme jeho opětovné spuštění na přelomu roku. Program disponuje alokací až 10 mld. Kč, prostředků je tedy dostatek.

Výhledově se také ještě počítá s opětovným vyhlášením dotačního programu FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY, který mohly využít podniky i v loňském roce v rámci Národního plánu obnovy. Program podporoval instalaci systémů s výkonem až 1 MWp včetně akumulace. Pro velký zájem v předchozím kole by jistě podnikatelé ocenili jeho opakované vyhlášení.

Stejně tak tomu je i v případě programu OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE – VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY. Na začátku roku 2024 plánuje Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásit další výzvu, v rámci které by měly být způsobilé i menší větrné elektrárny instalované na střechu provozoven.

Existují i další oblasti finanční pomoci, které mohou firmy využít pro naplnění udržitelného rozvoje?

Energetická úspora není jediná cesta, jak naplnit principy trvale udržitelného rozvoje. V rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost se v srpnu vyhlásily dva dotační programy na snížení spotřeby vody a oběhové hospodářství.

Cílem programu UDRŽITELNÉ HOSPODAŘENÍ S VODOU je podpořit opatření na optimalizaci využívání vody v podnikatelské sféře například zvýšením účinnosti rozvodů, využitím dešťové vody v rámci hospodaření podniku či recyklací nebo cirkulací vody k dalšímu využití. Program rovněž umožňuje pořízení nových technologií v rámci výroby, které razantně snižují spotřebu vody v rámci výrobního procesu.

Program OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ se zase zaměřuje na pořizování technologií pro zlepšení materiálové recyklace odpadů a jejich opětovného využití, zejména zavádění technologií k výrobě druhotných surovin a výrobků z vlastního odpadního materiálu a ke zvýšení recyklovatelnosti výrobků.

Udržitelnost má být pro firmy dostupnější i díky digitalizaci. Jaké dotační programy na to mohou využít?

Digitální transformace firem je nezbytným krokem pro firmy, které chtějí být konkurenceschopné, prosperovat a expandovat i na zahraniční trhy. Proto je této oblasti věnována velká pozornost.

V současné době je do 2. listopadu otevřený program VIRTUÁLNÍ PODNIK, který je určen malým a středním podnikům na investice do informačních systémů, logistických a skladových technologií. Dále pak na podporu kybernetické bezpečnosti, vnitropodnikovou konektivitu, jako jsou prvky pro zajištění distančního přístupu zaměstnanců či chytré senzory pro monitoring provozních parametrů. Podporováno je také školení v oblasti IT a ekologické udržitelnosti budov.

Na tento program naváže program DIGITÁLNÍ PODNIK, který se rovněž zaměřuje na tyto investice, především softwary a hardwary související se zásadní změnou výrobního postupu nebo rozšířením kapacity stávající provozovny či výrobního sortimentu o výrobky, které nebyly dříve v dané provozovně vyráběny.

V neposlední řadě očekáváme v říjnu letošního roku vyhlášení dlouho očekávaného programu TECHNOLOGIE 4.0, který byl v minulém programovém období velmi populární ze strany žadatelů. Program je určen podnikům, které chtějí digitalizovat vnitřní procesy od účetnictví a docházky až po plánování výroby a skladování jako u předchozích dvou programů, ale zároveň potřebují investovat i do samotné automatizace výroby, tedy pořídit moderní technologie, které jim pomohou eliminovat nutnost lidské práce.

Oblasti výzkumu a vývoje jsou rovněž nezbytným hybatelem pro trvalou udržitelnost. Mohou podniky počítat s podporou i do těchto oblastí?

Udržitelné podnikání spočívá v zapojení firem do řešení celospolečenských témat, tedy i do technologických inovací. Tomu budou odpovídat i dotační programy na financování vývojových aktivit a podporu zavádění inovovaných produktů na trh.

Program APLIKACE nabízí dotaci na financování výzkumu a vývoje nových produktů, materiálů, technologií a služeb, například na mzdy odborných specialistů a materiál potřebný pro vývoj.

Program INOVACE je vhodný pro žadatele, kteří právě ukončili vývoj inovovaného výrobku a plánují pořídit nové vybavení nutné pro jeho uvedení na trh. Podporované výdaje jsou například výrobní technologie, SW, HW, stavební úpravy či licence a patenty.

Proces získání dotace není jednoduchý. V čem tkví hlavní benefity využití odborného poradenství, jaké nabízí například i vaše společnost?

Naší prioritou je poskytnout komplexní poradenské služby, abychom snížili administrativní zátěž a náročnost celé akce na straně klienta. Získáváme tak více času pro majitele firem, který pak mohou využít třeba na rozvoj svých dalších podnikatelských aktivit.

V řadách našich zaměstnanců jsou prvotřídní odborníci, kteří mají bohaté zkušenosti v oblasti strukturálních fondů EU. Rovněž pravidelně monitorujeme aktuální dění, týkající se strukturálních fondů všeobecně, abychom mohli včas reagovat na nadcházející úpravy a změny v legislativě.

Za dobu existence naší společnosti jsme získali dotaci na více než 550 projektů v investiční výši za více než 5,6 mld. Kč.

Trvale udržitelný rozvoj bude i jedním z témat, na který bude zaměřen Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Plánujete se jej zúčastnit?

Rozhodně ano. Veletrh v Brně pro nás představuje ideální místo pro setkání se stávajícími zákazníky, tak pro navázání nových obchodních příležitostí. I pro nás je důležité se nadále odborně vzdělávat, proto bereme účast na veletrhu i jako příležitost, jak se informovat o nejmodernějších technologiích a opatřeních, které mohou firmy využít pro svůj další rozvoj. Pokud budou mít čtenáři zájem, najdou nás v pavilonu P, na stánku 83. Rádi je zorientujeme ve světě dotačních příležitostí a vybereme vhodný program na míru.

  • Nejčtenější

Vytvořte si oázu klidu na terase či na balkóně

2. května 2024

Komerční sdělení Jaro je v plném rozkvětu a konečně si můžeme užívat sluníčko a teplo. Není přece nic lepšího, než...

Tisíce úspěšných Čechů znají tajemství spoření bez háčků a hvězdiček

29. dubna 2024

Komerční sdělení Objevili efektivní způsob, jak mít své úspory kdykoli k dispozici, bezpečně je zhodnocovat každý...

Jak zavěsit WC?

30. dubna 2024

Komerční sdělení Pryč je doba nevzhledných kombinovaných záchodů, z jejichž nádržek a připojovacích hadiček se tak...

„Záleží mi na spokojenosti mých kolegů,“ říká vedoucí fyzioterapeutka

26. dubna 2024

Komerční sdělení Už pět let pracuje Martina Kořínková v Chrudimské nemocnici. Proč si vybrala profesi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Květen vyžene děti učit se ven na zahradu. Zapojte se do výzvy!

1. května 2024

Komerční sdělení S blížícím se květnem je tady Měsíc školních zahrad. Za akcí na podporu pobytu a venkovní výuky...

Trendy, které hýbou světem podnikání v roce 2024

3. května 2024

Komerční sdělení Žijeme v době neustálých inovací a změn. Trendy se v byznysovém prostředí mění jako na běžícím páse...

LED televize k novému telefonu zdarma. Být součástí Unity se vyplatí

3. května 2024

Komerční sdělení O2 s Air Bank rozšiřují spolupráci a představují unikátní ekosystém Unity. Ten společným...

Villa Organic: Revoluce v moderním bydlení

2. května 2024  9:50

Komerční sdělení Villa Organic, přelomový počinu v oblasti moderního bydlení, který se nachází v idylické části...

Myslíte, že byste se nenachytali? Že by se vám nic takového nestalo?

2. května 2024

Komerční sdělení Začátek dne v kanceláři... Představte si typické ranní rituály. První káva a otevření e-mailové...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...