iDNES.cz

Jak správně topit aneb alchymie ovládání vzduchu

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Vyměnili jste kotel za kamna a těšili se, jak si budete užívat tepla a pohody, zatímco se budete dívat, jak v kamnech plápolá ohýnek? Místo toho dost možná vidíte jen černá dvířka a nedaří se vám přijít na to, jak správně topit.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jak správně topit aneb alchymie ovládání vzduchu | foto: ČTK

Nezoufejte, poradíme vám. Úspěch spočívá ve správném používání přívodů spalovacího vzduchu.

Kamna jsou sen mnoha z nás

Pořídit si krbová kamna, večer se před nimi usadit s rodinou, dát si něco dobrého a sledovat televizi nebo si číst oblíbenou knihu. Tak nějak si vysníme, jak by to u nás s kamny mohlo vypadat.

Od jejich pořízení nás dřív odrazovala starost o dřevo, které je třeba nařezat, naštípat, uskladnit a pak neustále ke kamnům přenášet. Spolu s moderními kamny tahle starost ale odpadla. Když se k tomu přičtou ceny energií, které nám v poslední době nedopřejí klid, pořízení kamen už nic nebrání. Vybrat si můžete například z nabídky https://www.haassohn-rukov.cz/produkty/krbova-kamna.

Většina kamen má 3 přívody spalovacího vzduchu

U většiny dnešních kamen najdeme primární, sekundární a terciální přívod spalovacího vzduchu, každý má jinou funkci, musí se i jinak používat. Zatímco primární vzduch slouží k zatápění a je umístěný dole u popelníku, ten sekundární využijete až ve chvíli, kdy oheň naplno hoří a vy vidíte, jak spaliny komínem odcházejí pryč. Najdeme ho zhruba v úrovni plamenů, proudí do topeniště ze shora a vytváří jakýsi oplach krbových kamen, sklo pak nečerná.

A terciální vzduch? Ten není regulovatelný, zvyšuje efektivitu spalování tím, že do prostoru ohniště přivádí speciálními kanálky vzduch, který se ohřeje ještě dřív, než se sem dostane. Díky tomu plynné látky, které se uvolňují z hořícího paliva a jsou pořád hořlavé a mohou vyrobit teplo, lépe vzplanou.

Víte, že terciální vzduch stojí za tím, že z paliva zůstává méně popela a prodlužuje se i doba hoření?

Jak správně topit aneb alchymie ovládání vzduchu

V čem spočívá alchymie ovládání vzduchu?

Naskládat do kamen papír, třísky a škrtnout zápalkou nestačí, když si chcete zatopit účinně a správně, musíte vědět, jak na to.

  • Když zatápíte, je třeba vyhřát topeniště a komín. Toho dosáhnete tak, že spálíte při maximálním přívodu kyslíku do topeniště dostatek dřeva. Topit tak začněte s plně otevřeným primárním vzduchem, sekundární má být uzavřený.
  • Jakmile se dřevo rozhoří, sekundární přívod vzduchu opatrně otevřete. Jak poznat tu pravou chvíli? Oheň míří vzhůru a komín lidově řečeno „táhne“.
  • Když dřevo na zátop vyhoří a v kamnech je dostatek žhavých uhlíků, primární přívod je uzavřený, sekundární otevřený, je čas přiložit. Otevřete přívod primárního vzduchu, dvířka nejprve lehce pootevřete a chvilku vyčkejte, než komín odtáhne přebytečné spaliny. Pak dvířka otevřete a do kamen přiložte. Dřevo musí být suché, klidně to už mohou být i větší kusy dřeva. Jakmile žhavé uhlíky dřevo zapálí, primární vzduch zase můžete postupně uzavřít.
zpět na článek