Dosavadní lídři trhu, značky Eurest (pro závodní stravování) a Scolarest (pro školní stravování) už od letoška nefungují jakou součást světového giganta Compass Group, ale v rámci nově vzniklé středoevropské společnosti CEE Catering a pod brandy Delirest a Primirest. Slibují si od toho hodně – že se budou moct pustit do inovací a lépe reagovat na potřeby středoevropského trhu. Loni spustili revoluci ve školním stravování a letos se chystají na totéž v nemocničních a sociálních zařízeních. Oba segmenty mají totiž leccos společného – financování, přísná pravidla a normy. Pohnout se s tím ale podle generálního ředitele Michala Debrecéniho v obou případech dá.
Proměna značek se neudála ze dne na den, byla vyústěním delšího plánovaného procesu. „Compass Group přehodnotila své strategické portfolio a rozhodla se odejít ze střední a východní Evropy. Pro nás se tak otevřela obrovská příležitost, naši tehdejší maďarští manažeři se rozhodli formou manažerského výkupu část bývalé firmy odkoupit a vytvořit novou samostatnou společnost. Díky tomu jsme otevřeli největší středoevropskou cateringovou společnost pod názvem CEE Catering a obchodní značky, pod kterými na trzích střední a východní Evropy fungujeme, Delirest a Primirest,“ vysvětluje generální ředitel české pobočky firmy Michal Debrecéni.
Změny nastupují postupně – hosté zaměstnaneckých i školních restaurací budou i nadále chodit na oběd do těch samých prostor a vařit jim budou titíž lidé. „Pořád stavíme na stejných hodnotách, což je ve stravování ve velkém v první řadě bezpečnost našich strávníků a našich lidí. Nesmírně důležitá je pro nás ale i týmovost. Jsme provozní firma a ta stojí na týmech. Bez nich by nebylo možné poskytovat služby na takové úrovni a v takovém rozsahu a standardu, jaké si náš klient zaslouží,“ vypočítává ředitel, který ale postupně plánuje řadu změn, které se dotknou každého hosta i každého jeho jídla.
„Zaměříme se na rozvoj digitálních služeb např. formou inteligentních rychlo pokladen nebo samoobslužných Delimarketů s prvky umělé inteligence. Cílem je mnohem větší produktivita práce, zrychlení výdeje a větší komfort. V době vysoké inflace je zvyšování produktivity práce jedním z nejlepších způsobů, jak se s ní vyrovnat,“ vysvětluje Debrecéni, jehož společnost má se zaváděním inovací už řadu zkušeností: v rámci školního stravování loni nabídli nové menu s trojicí pokrmů, ve které je zastoupeno jedno tradiční, jedno zahraniční a jedno vegetariánské zeleninové jídlo. Mimo to Primirest v Česku spustil takzvaný samoobslužný model školního stravování, v němž si děti nabírají jídlo samy. Už první týdny fungování ukázaly radikální změnu chování – prokazatelně se zvýšila konzumace i méně oblíbených jídel, zeleniny a zeleninových příloh. Když si školáci třídí zbytky sami, daleko víc přemýšlejí nad otázkou plýtvání potravinami. Množství odpadu tak spadlo o rekordních 90 %.
K posunům dochází krůček po krůčku i v rámci zaměstnaneckého stravování. Delirest provozuje závodní restaurace ve výrobních firmách, kde mají zaměstnanci namáhavou fyzickou práci. Navzdory trendu zelenějšího stravování a konzumace rostlinných bílkovin tito zaměstnanci stále preferují českou klasiku, omáčky nebo smažená jídla. Ledy se ale hýbou. „Objednávka vegetariánských a veganských produktů se u nás stále pohybuje na úrovni 6 až 7 %. Zjistili jsme ale, že pokud poskytujeme receptury a pokrmy, které jsou vizuálně a senzoricky atraktivní, lidé v nich živočišnou složku ani nehledají,“ říká Debrecéni. Ještě silnější trend reprezentují exotická a zahraniční jídla. Jak si lidé zvykli, že už i v menších městech najdou čínské nebo vietnamské restaurace, chtějí takové pokrmy i v práci. V provozovnách Delirestu už tvoří jejich prodeje až 20 %.
Schopnost vycházet vstříc potřebám lidí a přinášet novinky i do legislativou svázaného prostředí je důvod, proč se firma chystá expandovat i do zdravotnických nebo sociálních zařízení. „Naši kolegové v Maďarsku jsou v tomto sektoru velmi silní. Právě napojení na ně nám umožňuje využít jejich know-how i v českém prostředí a opravdu ho změnit tak, aby bylo zdejší stravování plnohodnotnou součástí léčebných a zotavovacích procesů, což se dnes podle kritiků často neděje,“ uzavírá Debrecéni.
Podcasty: Zaveďme školní stravování zdarma, efekt bude masivní, vyzývá šéf Primirestu
Rozhovor si můžete poslechnout na Spotify.com, Podcasty.cz, Apple Podcasts
Spotify
Apple Podcasts