iDNES.cz

Vánoční Olomouc vás okouzlí

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Vánoční strom u olomouckého orloje jako středobod všeho adventního dění dostal letos jméno po cukroví – Perníček. K tomu stánky, zvonička, Ježíškova dílna, vyhlídkové kolo i výstup na radniční věž nebo nově Jablíčkový betlém Emmy Srncové. A samozřejmě punč. Vánoční Olomouc vás prostě okouzlí.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Tradiční stánky nabízejí na obou náměstích a tržnici inspiraci na vánoční dárky nebo delikatesy ve variacích uzenin a sýrů. Nechybí keramika, adventní věnce, vánoční dekorace, kovářské, textilní či dřevěné výrobky nebo včelí produkty.

Pro radost i na charitu

„Po dvou sezonách nejistoty se opět vracejí vánoční trhy tak, jak je známe. Bez omezení a s atmosférou, která každoročně lákala mnoho návštěvníků z tuzemska i zahraničí,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Punč se nabízí v mnoha variantách a ve třech stáncích dokonce od charitativních organizací, kterým lidé mohou přispět na provoz nebo projekty.

Vánoční trhy doprovází denně hudební program, o víkendech i velké benefiční koncerty. „Vystupují například Kláva, Bára Basiková, Turbo, Pavel Dobeš nebo Poutníci. Prostor dostanou i olomoučtí interpreti Bluesberg, Homebwoyrasta, Terez Wrau nebo Olomoucký dixieland jazz band,“ vyjmenovala za pořadatele trhů Monika Řehulková. Podle ní rodiče s dětmi zase ocení promítání pohádek a filmů a nebude chybět ani tradiční zpívání koled nebo průvod čertů Krampusů.

Vánoční trhy jsou otevřeny denně až do 23. prosince a kompletní program je na webu vanocnitrhy.eu.

Jablíčkový i dřevěný betlém

Je tam nejen Ježíšek, Panna Marie a svatý Josef, ale i kočka s koťaty, psi, ptáci, zavěšená opice a taky jablíčka. Hlavně ta jablíčka. Najdete je v náruči svatého Josefa, na klíně Panny Marie, u Ježíška na kolíbce i v rukou andílků. Právě proto se betlému výtvarnice Emmy Srncové, který letos zdobí Horní náměstí, říká Jablíčkový.

Betlém namalovala výtvarnice Emma Srncová v roce 2019 a poprvé zpestřil prostory Pražského hradu, další Vánoce stál před radnicí na pražském Novém Městě. Letos je tento originální betlém nepřehlédnutelnou součástí Vánočních trhů v Olomouci.

Druhý betlém s vyřezávanými figurami řezbáře Jana Vinckera z Teplic nad Bečvou najdou návštěvníci trhů na Dolním náměstí. Bývá tam už přes deset let, od letoška je navíc opravený. „Má vyflikované praskliny a nový nátěr světle a tmavě hnědou barvou,“ uvedl tvůrce betléma. Pod přístřeškem je 15 figur z černého topolu. Nejvyšší je jeden ze tří králů, který má skoro dva metry.

Zprvu Jan Vincker vystavoval méně figur a postupně je doplňoval, mezi posledními to byl pes a anděl. Nyní považuje betlém za kompletní.

Další betlémy najdete v olomouckých kostelích. V Informačním centru v podloubí radnice k nim dostanete zdarma i kapesního průvodce. A pokud byste chtěli na radniční věž, musíte se na infocentru zarezervovat. Telefon je 585 513 385, odkaz na rezervaci najdete i na webu nebo Facebooku Olomouc Tourism.

Pobytové balíčky s ubytováním za zvýhodněnou cenu najdete na stránkách cestovního ruchu Střední Morava.

zpět na článek