iDNES.cz

Stravenky a paušál jen do restaurací, říká sdružení pro stravování

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS) navrhuje vládě a zákonodárcům sérii kroků k rychlé podpoře gastronomie postižené koronakrizí. Žádá zejména, aby se stravenky a peníze ze stravovacího paušálu mohly používat výhradně v gastronomických provozech - restauracích, hospodách a jídelnách.

Stravenky a paušál jen do restaurací, říká sdružení pro stravování | foto: ČTK

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Takové opatření, které by platilo po časově omezenou dobu, by mohlo pomoci nastartovat restaurační byznys, který utrpěl značné ztráty. „Gastronomie a služby jsou prokazatelně nejpostiženější. Ztráty se prozatím vyčíslují na vyšší desítky miliard korun, restaurace přišly o polovinu tržeb, pětina jich zavřela a další to zvažují, z oboru odešly desetitisíce zaměstnanců, kteří gastronomii chybí,“ říká Linda Nejezchlebová, šéfka ProZAMS.

Vlády v Evropě i v zámoří podle ní již přicházejí s proaktivními programy na podporu gastronomie s provázaností na potravinářství, zemědělství a cestovní ruch. Jsou si totiž vědomy významu gastronomie a její funkce ve společnosti. „ProZAMS proto navrhuje vládě, zástupcům parlamentních politických stran, aby českou gastronomii rovněž podpořili zavedením účelové útraty skrze stravenky a stravovací paušál výhradně v stravovacích zařízeních minimálně na dobu jednoho roku. Stejně jako existuje přímá podpora lázeňství formou voucherů, regionální podpora pro ubytovací služby, takto lze snadno, rychle a efektivně podpořit útratu v gastronomii,“ uvádí Nejezchlebová.

Dalším krokem podle ní má být začlenění restaurací do výzev podpory z Národního plánu obnovy. Ten má přerozdělit celkem 200 miliard korun z evropských peněz do rozvoje ekonomiky. „Gastronomie a služby jsou nejzasaženější, přesto se o nich plán zatím nezmiňuje,“ říká Nejezchlebová. ProZAMS dále navrhuje sestavení srozumitelných, dodržovatelných a vymahatelných pravidel pro epidemické krize. „Pandemická situace omezující či znemožňující podnikání v gastronomii musí být založená na transparentních datech, proaktivně komunikována a adekvátně kompenzována,“ doplňuje Nejezchlebová.

zpět na článek