Doporučujeme

Nová spalovna chce Pardubickému kraji pomoci s odpadem

Nová spalovna chce Pardubickému kraji pomoci s odpadem | foto: AVE CZ odpadové hospodářstvi sro

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Nová spalovna chce Pardubickému kraji pomoci s odpadem

V pondělí 14.11.2022 proběhlo v Pardubicích veřejné projednávání záměru společnosti AVE CZ o modernizaci spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví. „Děkujeme za možnost s obyvateli diskutovat o výstavbě moderní bezpečné spalovny a jejím přínosu pro region“, říká jednatel AVE CZ Aleš Hampl.

Veřejné projednávání začalo ve výstavním a společenském centru IDEON v Pardubicích v 15.00 a protáhlo se až za půlnoc. „Velice si cením toho, že i přes množství dotazů od účastníků byla většina z nich věcných a korektních. Věřím, že se nám podařilo náš záměr po zapracování připomínek do studie EIA před veřejností obhájit,“ dodává Hampl.

Spalovna pomůže regionu s bezpečným odstraněním nebezpečného odpadu, včetně zdravotnického z nemocnic a domovů pro seniory a dokáže vyrábět teplo i elektrickou energii. Pardubický kraj dosud podobné zařízení postrádá i přes to, že nebezpečného odpadu produkuje značné množství. Přitom díky moderním technologiím jde dnes o zdaleka nejbezpečnější způsob, jak s tímto odpadem nakládat.

„Spalování odpadu v moderních spalovnách a jeho využití pro výrobu energie je k životnímu prostředí jedním z nejohleduplnějších způsobů, jak můžeme s nebezpečným odpadem vůbec naložit. Konkrétně spalovna v Rybitví bude stát na nejmodernějších dostupných technologiích včetně vícestupňového čištění spalin tak, aby splnila do posledního detailu přísné emisní limity. Autorizované studie dokládají, že nedojde k jakémukoliv ohrožení zdraví obyvatel ani životního prostředí,“ vysvětluje Aleš Hampl.

Nezávislé autority říkají ano

V rámci doplnění dokumentace EIA k záměru „Modernizace spalovny průmyslových odpadů, provozovna Pardubice“ se společnost AVE CZ vypořádala se všemi připomínkami, stejně jako je zapracovala i v jiných souvisejících studiích. Jmenovitě jde například o rozptylovou studii, hlukovou studii, studii posuzující produkci odpadů, dopravní studii, studii posuzující vliv zařízení na klimatické změny, studii posuzující vlivy na veřejné zdraví a další. Propracovanost a bezpečnost záměru ukazuje také to, že i nezávislé autority – Česká inspekce životního prostředí, Krajská hygienická stanice a Krajský úřad Pardubického kraje včetně dotčených odborů Ministerstva životního prostředí (MŽP), již nemají k dokumentaci zásadní připomínky. Po veřejném projednání bude vypracován posudek ze zákona oprávněnou osobu a na jeho základě vydá MŽP své stanovisko k záměru výstavby spalovny.

„Tak snad projekt po letech konečně přinese Pardubickému kraji zcela bezpečné zpracování nebezpečného odpadu. Zároveň dokáže zpracovaný odpad přeměnit v cennou energii bez negativních dopadů na zdraví obyvatel či životní prostředí. Díky použití celosvětově nejlepších dostupných technologií půjde o nejmodernější spalovnu v České republice,“ uzavírá Aleš Hampl.