Jídlem k zdravému tělu a štíhlé postavě

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Počítat kalorie nebo ne. Měli bychom počítat kalorie? Jak to vlastně je. Počítat kalorie nebo ne? Teoreticky není hubnutí žádná velká věda: pokud budete jíst více kalorií, než spálíte, přiberete. Pokud budete jíst stejné množství kalorií, které spálíte, vaše váha zůstane stejná.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jídlem k zdravému tělu a štíhlé postavě | foto: Orange Catering, s.r.o.

A pokud budete jíst méně kalorií, než spálíte, zhubnete. Jednoduché, že? No, ne tak docela. To je důvod, proč tolik lidí, kteří při hubnutí používají pouze počítání kalorií, je zmatených a frustrovaných. Zde vysvětlujeme, proč je počítání kalorií pouze jedním aspektem zdravého a udržitelného hubnutí.

Jídlem k zdravému tělu a štíhlé postavě

Počítat kalorie nebo ne

Každý kousek jídla, který sníte, má kalorickou hodnotu. Kalorie je měrná jednotka představující, kolik energie je uloženo v mase jídla. Pokud se podíváte na obaly potravin, uvidíte, že kalorie jsou označeny „kilokaloriemi“ neboli kcal.

Jedna kalorie se rovná kcal. Takže například croissant obsahuje kolem 400 kalorií – stejně jako velká brambora s pečenými fazolemi. Jedna kalorie je definována jako přibližně množství energie potřebné ke zvýšení teploty jednoho kilogramu vody o 1 °C.

Na základě toho vás možná překvapí, že jablko obsahuje dostatek energie na to, aby uvařilo litr vody.

Jednoduché, možná si myslíte. Potřebuji zhubnout, takže se jen ujistím, že to, co jím, je méně než to, co spálím. No, ne tak docela. Pokud je vaším cílem zhubnout zdravým a kontrolovaným způsobem, budete se muset zaměřit na víc než jen na počítání kalorií.

Pokud vše, co děláte, je počítat kalorie a vybírat potraviny podle toho, kolik energie obsahují, je velká šance, že neuvidíte výsledky, pokud se nezaměříte na výživnou a vyváženou stravu , která je nezbytná pro dobré zdraví. Pojďme se ponořit do vědy a zjistit proč.

Jídlem k zdravému tělu a štíhlé postavě

Kolik kalorií potřebuji?

Pro udržení váhy potřebuje průměrný muž kolem 2500 kcal denně a průměrná žena kolem 2000 kcal. Pokud chcete přibrat nebo zhubnout, pak tyto údaje budou stoupat nebo klesat a budou muset být upraveny pro jakékoli cvičení, které děláte, protože cvičením se spálí více kalorií.

Kromě kalorií, které spálíme během cvičení, musíme také vzít v úvahu náš bazální metabolismus (BMR), což je minimální energie potřebná k tomu, aby vaše tělo fungovalo během odpočinku.

I když spíte, vaše tělo potřebuje cvičení pro automatické procesy, jako je udržování vašeho srdce napumpovaného nebo dýchání plic. Vaše BMR představuje něco mezi 40 % a 70 % denních energetických požadavků vašeho těla v závislosti na vašem věku a životním stylu. Jakákoli energie navíc, kterou spotřebujete nad BMR, bude buď využita vaším tělem při cvičení, nebo bude uložena jako tuk.

Jídlem k zdravému tělu a štíhlé postavě

Proč samotné počítání kalorií nestačí

Ne všechny kalorie jsou si rovny. Některé potraviny mohou mít stejnou kalorickou hodnotu, ale liší se ve své „metabolické účinnosti“. To znamená, že určité potraviny (se špatnou metabolickou účinností) způsobují, že váš metabolismus pracuje tvrději, aby je strávil, a jiné potraviny (s vysokou metabolickou účinností) proklouzávají trávicím systémem s minimální námahou.

Vařené potraviny, zejména sacharidy, jako jsou těstoviny, mají mnohem lepší metabolickou účinnost ve srovnání se syrovým ovocem a zeleninou. Ale jsou to potraviny se špatnou metabolickou účinností, které mají výhodu při hubnutí. Celer by mohl pomoci.

Znáte městský mýtus, že celer obsahuje negativní kalorie? I když mýtus o celeru není dokázán, nepochybně pramení z konceptu, že vaše tělo se musí opravdu hodně snažit, aby strávilo něco s relativně nízkou výhřevností.

Naši předkové žijící v jeskyních by dali přednost vařenému tučnému masu, aby přežili zimu, před celerovými tyčinkami. Ale věci jsou jiné v naší moderní společnosti, kde tolik lidí konzumuje více kalorií, než potřebují, a končí s přebytečnými tukovými zásobami.

Jídlem k zdravému tělu a štíhlé postavě

Klíčem je rovnováha

Vyvážená strava je pro hubnutí stejně důležitá jako počítání kalorií. V ideálním případě musíte zohlednit obojí – vybírejte si potraviny moudře podle toho, kolik energie vám dodají, a také podle toho, jaké makro a mikroživiny vám poskytnou.

Strava s vysokým obsahem vlákniny , čerstvého ovoce a zeleniny je sázkou na jistotu, protože nezpracované potraviny vám poskytnou metabolickou výhodu. Celé potraviny navíc poskytnou dostatek vlákniny, která vás udrží sytější po delší dobu bez přebytku energie (přebytek energie, který se nakonec změní v tukové zásoby).

Je však také důležité nevyjímat skupiny potravin, když se snažíte zhubnout nebo si udržet váhu. Mnoho populárních diet se snaží ošidit metabolismus vyhýbáním se určitým druhům potravin, ale to může vést k problémům.

Keto dieta je například založena na myšlence, že pokud ze stravy vyškrtnete sacharidy, vaše tělo bude nuceno čerpat energii z vašich zásob glukózy, uložené jako tuk. Tomu se říká ketóza a možná jste si všimli, že tato dieta má na sociálních sítích určitě spoustu příznivců.

Ale pozor – své tělo nemůžete podvádět dlouho. Nízkosacharidová dieta může vést k příznakům, jako je nevolnost a zápach z úst, stejně jako onemocnění ledvin a ledvinové kameny. Místo toho si vyberte komplexní sacharidy, jako jsou celozrnné výrobky, které budou uvolňovat energii pomalu a sníží vaše riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Jídlem k zdravému tělu a štíhlé postavě

Záleží na kaloriích?

Ano, kalorie jsou důležité pro hubnutí. Pokud přijmete více kalorií, než spálíte, přiberete na váze. Existuje však „ale“. Pokud si vybíráte potraviny pouze podle toho, kolik kalorií obsahují, místo abyste usilovali o zdravou a vyváženou stravu , nevyhnutelně narazíte na problémy. Rozhodli byste se sníst sáček sladkostí místo plného jídla, pokud by sladkosti obsahovaly o něco méně kalorií? Snad ne.

Místo toho vyživujte své tělo stravou bohatou na ovoce, zeleninu, dobré tuky, bílkoviny a komplexní sacharidy. Pokud jste odhodláni dosáhnout svých cílů v oblasti hmotnosti, vyberte si zdravou vyváženou stravu, přisypte si trochu cvičení a sledujte, jak kila ubývají.

Nechte to na nás.

I když možná víte, jaké potraviny byste měli jíst, možná si ne vždy najdete čas na plánování a vaření zdravých jídel. Proto se obratit na odborníky je dobrá volba. Nutriční odborníci na výživu a kuchaři pečlivě vytvářejí jídelníčky, které berou v úvahu nutriční hodnoty a obsah kalorií, aby optimalizovaly vaše zdraví.

Podívejte se na nabídku krabičkových diet od profesionálů.

  • Nejčtenější

Víte, jak spoří úspěšní Češi? Odpověď vás překvapí

18. dubna 2024

Komerční sdělení Úspory jsou základem finanční stability a zajištění do budoucna. Vytváříme si rezervy pro případ...

E.ON od května zlevňuje. Stálí klienti ušetří za plyn až tisíce ročně

15. dubna 2024

Komerční sdělení Zákazníci, kteří odebírají plyn od E.ONu, od května opět ušetří. A to až 4 500 korun ročně, pokud...

Brno má první chirurgický robotický systém Versius v České republice.

16. dubna 2024

Komerční sdělení Lékaři brněnské soukromé nemocnice SurGal Clinic začali jako první v České republice využívat...

Pojišťovna úspěšně propojuje osobní kontakt a digitální služby

17. dubna 2024

Komerční sdělení Generali Česká pojišťovna se dlouhodobě etabluje jako klientsky nejdostupnější pojišťovna a klade...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kolagen, opravdová pomoc, nebo další podvod?

15. dubna 2024

Komerční sdělení Kolagen? Reklama na každém kroku. Také si pokládáte otázku, proč to tak je? Skutečně funguje, nebo...

Firma obhájila titul, o němž rozhodují spotřebitelé

20. dubna 2024

Komerční sdělení Společnost CS-Beton už 32 let vyrábí zámkovou dlažbu a další výrobky malé zahradní architektury. O...

Hezká prsa i po dvou dětech a dlouhém rozhodování, JOY!

19. dubna 2024

Komerční sdělení Povídali jsme si se Šárkou, maminkou dvou dětí, která se po dlouhém váhání před rokem rozhodla pro...

Chystáte dítě do 1. třídy? Zjistěte, jak předejít školní nezralosti

19. dubna 2024

Komerční sdělení Až 30 % dětí má při nástupu do první třídy nedostatky ve školní připravenosti. To může vést k...

Startupy a firmy mají nového parťáka pro podnikání

19. dubna 2024

Komerční sdělení Pro menší výrobní firmy a začínající start-upy v České republice a na Slovensku přichází na trh...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...