Daniel Perner: Lidé chtějí jíst zdravěji. Já jim to umožňuji

  7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Ve zdravějších moukách je budoucnost. To je vize, se kterou vstoupil na maloobchodní trh Daniel Perner, majitel svijanského mlýna – svou výrobou největšího v celé České republice.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Muffiny | foto: Mlýn Perner Svijany

Ročně vyprodukuje 140 000 tun mouky. To je shodou okolností stejné množství, kolik se jich za totéž období prodá u nás v kilogramových baleních. A právě kilová balení jsou tím, na co se Daniel Perner začal kromě působení ve velkoobchodu zaměřovat.

Díky němu si nyní zákazníci obchodních řetězců mohou vybírat i z mnohem zdravějších a výživově hodnotnějších mouk, než je běžná pšeničná. A to v klasických malých baleních. V nabídce je hned pět druhů – pohanková, žitná, rýžová a špaldová, ta rovnou ve dvou variantách, hladká a celozrnná jemná. Koupíte je v Lidlu či na rohlik.cz a v e-shopu na stránkách www.pernerka.cz. Postupem času by v maloobchodním segmentu chtěl mlýn ze severu Čech zabrat dvacet až třicet procent z celkové produkce.

Trh s běžnými typy mouk umírá

Kynuté buchty

Porcí: 16 Náročnost: 2/5 Doba přípravy: 2,5 hodiny Tipy a triky: Před pečením potřete buchty vajíčkem rozkvedlaným s trochou rumu. Buchty tak budou krásně lesklé a voňavé.

Kynuté buchty

Ingredience:

Na těsto:

  • 600 g špaldové hladké mouky Pernerka,
  • 80 g másla,
  • 80 g cukru,
  • citrónová kůra,
  • 250 ml vlažného mléka,
  • 3 vejce,
  • sáček sušeného droždí,
  • vanilkový cukr na pocukrování. 

Náplň:

  • 50 g másla,
  • 100 g cukru,
  •  500 g tvarohu,
  • 1 vejce,
  • 1 lžíce mléka,
  • 50 g rozinek,
  • · citrónová kůra,
  • · vanilka.

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme mléko, přidáme sušené droždí, cukr, polovinu množství mouky (300 g) a vše umícháme v hladké tekuté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice.

Mezitím si do druhé mísy prosejeme zbylou mouku, zamícháme do ní sůl, citrónovou kůru, přidáme vejce a nakrájené máslo a vše promícháme.

Obě směsi spojíme. Nejlépe to uděláte tak, když tekutý kvásek nalijete do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháte a zbytek přenecháte robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a nevznikne hladké těsto. Těsto lze vypracovat i na pomoučeném vále rukou.

Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.

Než těsto vykyne, připravíme si tvarohovou náplň. Máslo utřeme s cukrem a poté do něj zamícháme žloutek, citrónovou kůru, trochu dřeně z vanilky, tvrdý tvaroh, lžíci mléka a z bílku ušlehaný sníh. Naposled přidáme hrozinky.

Vykynuté těsto vyválíme, nakrájíme ho na čtverečky, každý čtvereček naplníme tvarohovou náplní a zabalíme jej do tvaru buchtičky. Buchtičky naskládáme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného moukou. Každou z buchtiček pomažeme po stranách máslem, aby šly od sebe lépe oddělit. Buchty necháme 20 minut kynout.

Na závěr buchty potřeme vajíčkem rozkvedlaným s rumem a dáme je péci do trouby vyhřáté na 160 °C na 30 minut.

Upečené buchty pocukrujeme jemným vanilkovým cukrem.

„Trh s běžnými moukami, jako jsou hladká a polohrubá z pšenice, postupně umírá. Lidé chtějí jíst zdravěji a stále více se přiklánějí k celozrnnému pečivu a různým speciálům. Velcí pekaři v tomto ale zaspali dobu, nejsou na to výrobně moc zařízeni a nejraději by pořád ve velkém sekali ty obří série rohlíků, housek a chlebů Šumava. A souvisí s tím i kupní síla, která roste, a tedy roste ochota lidí utrácet za lepší jídlo. Mohou si dovolit dalamánek za pět korun, protože sní jen dva denně, a nemusejí kupovat rohlík za korunu padesát,“ vysvětluje pohnutky, které jej vedly k produkci kilových balení do maloobchodu, Daniel Perner. Ten překvapivě fandí i mraženému pečivu, které je určeno k dopečení. Zpočátku mu to přišlo divné, ale postupem času došel k názoru, že je to vlastně jediná cesta, když někdo chce nabízet skutečně čerstvé a kvalitní pečivo ve velkém.

„Taky miluji malé pekaře, kteří svoje zboží udělají přes noc a ráno prodávají z okna. Jenže to je malý segment trhu. Kdežto pečivo k dopečení se zamrazí těsně před dopečením a v takovém stavu se dopravuje až do obchodů. Je pod kontrolou, vše dělá přesně automat a je sterilně zabalené. Takže podle mě už je ve velkých sériích lepší a kvalitnější. A svou roli hraje i to, že se běžného pečiva jí stále méně. A když není taková obrátka zboží, častěji narazíte na starší gumové pečivo, což zase nahrává mraženému zboží, které dopečete podle potřeby,“ pokračuje Daniel Perner.

Zaostřeno na diabetiky

Ani pestrou nabídkou kvalitních netradičních mouk ale vývoj ve Svijanech nekončí. Pracují zde na přípravě výrobků pro diabetiky, kterých stále přibývá a nikdy si vlastně nejsou jistí, zda mohou, nebo nemohou jíst konkrétní pečivo. Daniel Perner proto chce investovat do receptů z jejich speciálních celozrnných mouk, jež budou mít jasné „razítko“ dia. Ty potom chtějí nabídnout pekařům.

I nadále však pochopitelně svijanský mlýn Perner pokračuje v dodávkách cisteren a velkých balení kvalitní mouky z pšenice jeho stávajícím odběratelům, jako jsou nadnárodní firmy Mondeléz či La Lorraine Bakery Group, které pečou například sušenky. A zásobují také například českou bagetovou skupinu Crocodille či okresní kvalitní pekárny jako je Pekařství Jan Mašek. A jaký je podle Daniela Pernera rozdíl mezi kvalitní a nekvalitní moukou?

„Záleží na vstupu, tedy na kvalitě obilovin. Můžete narazit také na hladkou mouku, v níž je semleto část krmného obilí. Potom pečivo rychleji tvrdne, drolí se nebo hůře kyne. Neotráví vás, jen tolik nechutná,“ dodává.

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Obujte se do toho! Vyrazte za zážitkem ze svého 1. běžeckého závodu

Obujte se do toho! Doběhněte si pro zážitek ze svého 1. běžeckého závodu

Nazujte běžecké boty a rozběhněte se. Pro radost z pohybu. Pro zážitky. Pro lepší formu i postavu. Nebo třeba proto,...

Nekvalitní aktovka ničí zdraví vašich dětí

Nekvalitní aktovka ničí zdraví vašich dětí

Děti jsou to nejcennější, co máme. Proto by rodiče každého školáka měli být při výběru školní aktovky nebo batohu...

5 trendy sedaček, které rozzáří váš interiér

Sedačka Sammy se hodí do velkých obývacích pokojů.

Chystáte se obléct svůj obývací pokoj do nového designu? Mrkněte se na trendy sedačky, které váš interiér doladí,...

Výhody SSOŠ a Gymnázia Bean? Individuální přístup a atraktivní obory

Výhody SSOŠ a Gymnázia Bean? Individuální přístup a atraktivní obory

Ať již přemýšlíte, kam dát studovat svého potomka, až skončí základní školu, či byste si sami chtěli rozšířit vzdělání,...

Obujte se do toho! Vyrazte za zážitkem ze svého 1. běžeckého závodu

Obujte se do toho! Doběhněte si pro zážitek ze svého 1. běžeckého závodu

Nazujte běžecké boty a rozběhněte se. Pro radost z pohybu. Pro zážitky. Pro lepší formu i postavu. Nebo třeba proto,...

Další z rubriky

ALAVIS MAXIMA - lidé si zaslouží to nejlepší!

ALAVIS MAXIMA - lidé si zaslouží to nejlepší!

Jsme přesvědčeni, že vstupem značky ALAVIS™ mezi humánní doplňky stravy v oblasti aktivní a sportovní výživy zvýšíme...

GPS lokátor můžete pořídit i psovi!

GPS lokátor můžete pořídit i psovi!

Jste hrdým majitelem čtyřnohého mazlíčka, který rád zkoumá okolí mimo svůj domov a vy pak běháte po okolí, voláte ho a...

Na zápasy Ligy mistrů zadarmo? Jedině díky O2 TV HBO a Sport Pack

Na zápasy Ligy mistrů zadarmo? Jedině díky O2 TV HBO a Sport Pack

Nenecháte si ujít ani jeden zápas hvězdné Ligy mistrů? S obdivem sledujete nervy drásající klání v tenisových duelech...

Najdete na iDNES.cz