Ke vzniku Perly Zlínska výrazně přispěla Agrární komora Zlín, které jsem za to velmi vděčná především proto, že pomáhá propagovat takto oceněné producenty, jejich um a řemeslo a koneckonců také potraviny vyprodukované v místě našeho bydliště. Děkuji všem, kteří pracují v potravinářském průmyslu a zemědělské prvovýrobě, kteří se snažili i ve složité době dál kvalitní potraviny vyrábět a nenechali se odradit. Budu velmi ráda, když taková potravinová soběstačnost bude v budoucnu ukotvena i v zákoně.
Margita Balaštíková, radní Zlínského kraje
Řeznictví Ritter a syn s.r.o. je česká rodinná řeznická firma, která se zaměřuje na zabijačkové speciality, domácí uzená masa a grilované speciality (býk, sele, steaky). Nabízí ale i jiné služby, můžete navštívit nedaleký ranč, který nese pojmenování Bull Ritter, kde návštěvník je v bezprostřední blízkosti přírody a zvířat, může v klidu relaxovat, odpočívat a nabírat nových sil do práce i života. Výrobky Řeznictví Ritter a syn nesou ocenění Perla Zlínska, ale i Regionální potravina Zlínského kraje.
Ritter a syn s.r.o.,
Valašské Klobouky
www.ritter.cz
Řeznictví založil pan Milan Žabčík v roce 2011, který má celoživotní zkušenosti v oboru a zakládá si na tom, že jeho výrobky jsou ukázkou kvality. Všechny výrobky jsou připravované tradičním způsobem a s vysokým podílem masa. Výroba je založena na tradičních způsobech přípravy a zachování rodinných receptur. Zakladatel firmy Milan Žabčík získal ocenění Živnostník roku Zlínského kraje a 3. místo Živnostník roku 2015 a ocenění Regionální potravina Zlínského kraje za rok 2019.
Milan Žabčík,
756 21 Kateřinice 34
www.reznictvi-zabcik.cz
Řeznictví a uzenářství Zbořil je rodinná firma s tradicí více než 20 let. Ve výrobě zpracovávají vepřové a hovězí maso. Vyrábí uzeninu, uzené výrobky a zabijačky. Připravují široký sortiment zboží od jitrnic a špekáčků přes nakládaná masa až po speciality. Kladou důraz na vysokou kvalitu surovin, pečlivě vybírají koření a dodržují osvědčené technologické postupy. Při výrobě uzeniny a zabijačky se řídí podle starých norem. Jejich produkty se liší od ostatních i tím, že používají klasické uzení dřevem, při kterém získává uzenina jedinečnou chuť a vůni. Pro své výrobky kupují zvířata výhradně z českých chovů. Řeznictví v minulých letech získalo za své výrobky řadu ocenění jak Regionální potraviny Zlínského kraje, tak i Perly Zlínska.
Řeznictví a uzenářství Zbořil
765 02 Otrokovice
www. reznictvizboril.cz
Farma Javorník-CZ s.r.o. ve Štítné nad Vláří zahájila provoz malé mlékárny, ve které vyrábí kvalitní výrobky pouze z čerstvě nadojeného mléka od českých dojnic, které se pasou a jsou chovány v oblasti CHKO Bílé Karpaty, v systému ekologického zemědělství. Mlékárna se zaměřuje na výrobu čerstvých sýrů, tvarohů, jogurtů, jogurtových a kysaných nápojů. Mléko zpracovává pouze šetrnou pasterizací bez používání homogenizace. Výrobky si můžete objednat a zakoupit přímo v jejich prodejně. Mlékárna Javorník – CZ s.r.o. získala v minulých letech na své výrobky Regionální potravinu Zlínského kraje i Perlu Zlínska.
Javorník-CZ s.r.o.,
763 33 Štítná nad Vláří 414
www.ekofarmajavornik.cz
Farma Tomšíčkovi hospodaří na rozmezí Vizovických a Hostýnských vrchů. Chovají masné plemeno ovcí SUFFOLK a najdete zde i malé stádo anglonubijských koz. Z jejich mléka vyrábí výborné sýry. Součástí farmy je ovocný sad s krajovými odrůdami jabloní, hrušek, trnek, oskeruší. Veškerou produkci ovoce zpracují sušením, moštováním či destilací, z kozího mléka dělají výborné sýry, které jsou srovnatelné s proslulými francouzskými sýry.
Farma Tomšíčkovi
Neubuz 46
www.farmatomsickovi.cz
Levandulová farma Strání se zabývá nejen pěstováním levandulí a výrobou levandulových produktů, ale také výrobou džemů, zeleninových pomazánek a sirupů. Dále pak suší ovoce i bylinky. Zájemcům nabízí k prodeji také čerstvou levanduli, sazenice levandule, levandulové kytice, věnce z levandule a další výrobky, které zkrášlí váš domov. A to všechno v ekologickém zemědělství v čisté přírodě. Na levandulové farmě je možnost i ubytování a relaxace v krásném prostředí Bílých Karpat.
Radek Přikryl
687 65 Strání
www.levandulovafarma.cz
Císařova řemeslná pekárna je malá rodinná pekárna, která peče řemeslné kvasové chleby. V pekárně používají metodu dlouhé fermentace, díky které vynikne chuť a vůně. Spolupracují s drobnými zemědělci, aby podpořili jejich úsilí a zákazníkům dali ochutnat tuzemskou pšenici špaldu, dvouzrnku, červenou pšenici, žito. Základem je nabídnout zákazníkovi poctivý chléb, vyrobený tradiční metodou s vysokým podílem ruční práce. Pro pečení jsou používány jen základní suroviny: mouka, voda, sůl a žitný či pšeničný kvas. V žádné části výroby nejsou používány stabilizované či jinak uměle vyráběné kvasy. Císařova řemeslná pekárna je držitelem značky Regionální potravina Zlínského kraje na jedinečný chléb se špaldou.
Radek Císař
765 02 Otrokovice
Tel.: 733 531 787
Společnost Agrodružstvo Roštění hospodaří v okolí Holešovska a patří k významným zemědělským subjektům, zejména z pohledu zaměstnanosti a vytvářením stále nových pracovních příležitostí. Nosným odvětvím je rostlinná výroba i živočišná výroba. Mezi dalšími provozy patří pekárenská a cukrářská výroba s vlastní sítí maloobchodních prodejen. Pekárna je držitelem značky Regionální potravina Zlínského kraje na několik svých výrobků, ale i Perly Zlínska.
Agrodružstvo Roštění, družstvo
768 43 Roštění
www.agrorosteni.cz
Malá rodinná firma Včelařství Třasoňovi, s.r.o., založená v roce 2016, se zaměřuje na chov včel, zpracování včelích produktů, výrobu medoviny a prodej medu v dárkových maloobjemových baleních. V současnosti obhospodařuje 60 včelstev umístěných na stanovištích v Babicích a Chřibských lesích a zpracovává pouze med vlastní produkce. Včelařství Třasoňovi s.r.o je nositelem značky Regionální potravina ZK na medovinu z dubového sudu.
Včelařství Třasoňovi, s.r.o.
687 03 Babice 546
Včelí farma pana Buřinského se zaměřuje na výrobu medu, jehož kvalita je zaručena správným vedením včelstev a správným termínem odebírání a vytáčení medu. Návštěvník včelí farmy si může zakoupit řadu dalších produktů, jako jsou výrobky z vosku, propolisové produkty, dále pak nástavkové včelí úly, rámky krmítka apod.
Včelí farma a stolařství Roštín
768 03 Roštín 279
Na více než 330letou tradici pivovaru v Jarošově společnost navázala v roce 2017 obnovením výroby piva. Nový Jarošovský pivovar je malý průmyslový pivovar, osazený nejmodernějšími technologiemi, ale pivo zde vyráběné vychází z historie Jarošovského piva a léty osvědčených postupů tradiční výroby spodně kvašeného českého ležáku. Pivovar je držitelem značky Regionální potravina Zlínského kraje za rok 2018 na pivo Jarošovský ležák 12 %.
Jarošovský pivovar a.s.
686 01 Jarošov
www.jarosovskypivovar.cz
Od roku 2000 dodává Moštárna v Hostětíně v Bílých Karpatech na domácí trh jablečnou šťávu nebo jablečný mošt. Sortiment postupně doplnily další ovocné šťávy a bylinné sirupy, ocet. Kvalita výrobku je založena na tradičním výrobním postupu a regionálním původu jablek, které do moštárny dodávají ekologičtí zemědělci, přednostně z Bílých Karpat. Většina produkce moštárny nese osvědčení BIO – Produkt ekologického zemědělství. Moštárna je nositelem značky Regionální potravina Zlínského kraje a také na řadu produktů získala značku Perla Zlínska.
Moštárna Hostětín s.r.o.
687 71 Hostětín 4
www.mostarna.bio
Pivovar Malenovice vyrábí pivo pod značkou Zlínský švec. Působí v prostorách původního Šternberského pivovaru v Malenovicích uzavřeného v roce 1942. K obnovení výroby došlo v roce 2012, kdy se pivovar přestěhoval z blízké obce Sazovice. Pivo se v Sazovicích vařilo od roku 2008. Pivovar se zaměřuje na spodně kvašená nefiltrovaná piva plzeňského typu, vařená jen ze sladu, chmele a vody za použití tradičních postupů výroby. V současnosti pivovar vyrobí 3 000 hl piva ročně. V roce 2016 získal pivovar značku Regionální potravina Zlínského kraje na své pivo polotmavý ležák 12 %.
Pivovar Malenovice s.r.o.
763 002 Zlín-Malenovice
www.zlinskysvec.cz
Společnost RAVEN TRADING s.r.o. se sídlem v Olomouci byla založena v roce 1991 se zaměřením na distribuci surovin pro výrobu piva – ječmene, sladu, kvasnic, chmele. Od roku 2005 vyrábí vlastní humnové a speciální slady v naší sladovně v Záhlinicích, kde také obnovili výrobu záhlinického piva v prostorech bývalých ležáckých sklepů a navazují tak na tradici výroby v Záhlinicích sahající do roku 1895, kde byl postaven velmi moderní rolnický akciový pivovar jako první v českých zemích s varnou na parní ohřev. Později došlo k výstavbě humnové sladovny, která je v provozu dodnes. Pivovar Záhlinice se může pochlubit řadou ocenění Zlatá pečeť.
Záhlinický pivovar
768 24 Záhlinice
www.zahlinickypivovar.cz
Pivovar Vraník sídlí v Trnavě nedaleko Zlína, na úpatí Vizovických vrchů na Valašsku. Kromě pohodlného ubytování v 11 stylově zařízených pokojích nabízí pivovar také příjemné posezení v krásné stylové hospůdce.
Pivo se zde vaří na dva rmuty v měděné varně s objemem 6 hl., kvasí dvoufázově v otevřené spilce 7 dní a potom dozrává v ležáckém sklepě při teplotě 1 °C po dobu 30 až 60 dnů. Vaří jak klasická piva, tak speciály. Pivovar používá humnový slad ze Záhlinické sladovny, chmel žatecký, popřípadě dovozový a pramenitou místní vodu. Kapacita pivovaru je 1 000 hl a většina piva se vypije v pivovarské hospodě. Pivovar v minulosti získal již několikrát na svá piva značku Perla Zlínska.
Slávka Vraníková
763 18 Trnava 23
www. pivovarvranik.cz
Soukromý zemědělec Jiří Netopil hospodaří v oblasti obcí Žalkovice, Pravčice, Stará Ves a Horní Moštěnice spolu s rodiči a svými třemi bratry a rodinami. Sami obhospodařují vlastní švestkové sady s odrůdami, které mají v době dozrávání vysoký obsah cukru pro větší kvalitu povidel. Na 100 gramů povidel je použito minimálně 300 gramů vyzrálých švestek. Velký důraz klade výrobce na poctivý přístup k práci. Při ochutnání povidel si spotřebitel zavzpomíná na své dětství a buchty od babičky.
Švestková povidla získala ocenění Regionální potravina Zlínského kraje a značku již dvakrát obhájila.
Jiří Netopil
Žalkovice 15
www.svestkovapovidla.cz
KVĚTOMLUVA – valašský bylinný statek rodiny Fryzelkových z Vlachovic. Pěstují ručně byliny v certifikované BIO kvalitě na krásných svazích kopců. Suší je ve staleté dřevěné sušírně a dále zpracovávají do forem originálních, velmi kvalitních bylinných výrobků. Vyrábějí delikatesní bylinné čaje, bylinné elixíry, speciální sirupy a ve světě originální BIO bylinné kávy, dále bylinné koupele a oleje. Fryzelkovi vás srdečně zvou k návštěvě, abyste i vy měli možnost zakusit jedinečnost vůně bylin.
KVETOMLUVA,
Zuzana a Radek Fryzelkovi,
763 24 Vlachovice 406
www.kvetybyliny.cz