Barové trendy často určují Češi a Slováci, říká špičkový barman

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Minulý týden žila republika první českou oficiální oslavou koktejlové kultury, konal se World Class Cocktail Week. Ten provázel letošní již páté národní finále největší a nejprestižnější barmanské soutěže Diageo Reserve World Class, kterou u nás zaštiťuje distribuční společnost Ultra Premium Brands.

Barové trendy často určují Češi a Slováci, říká špičkový barman, který míchal pro britskou královnu i Eltona Johna. | foto: Erik Lorinz & DRWC

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jedním z porotců, kteří zvolili vítěze, byl i Erik Lorincz. Slovenský rodák, který již 14 let žije v Londýně a donedávna působil jako šéfbarman v tamním nejstarším a luxusním American Baru hotelu Savoy, se stal absolutním celosvětovým vítězem této soutěže v roce 2010. Vítězství mu pomohlo k vyšvihnutí se do nejvyšší barmanské společnosti a dnes chystá i drinky pro britský královský dvůr.

S Erikem Lorinczem jsme se setkali jen pár minut před tím, než se odstartovalo finálové odpoledne. Zatímco se dvanáct soutěžících snažilo ovládnout nervozitu a připravit se na nadcházející disciplínu, Erik zavzpomínal na dobu, kdy na druhé straně baru stál on sám.

Jak vám účast v soutěži World Class změnila život? Byly to jen pozitivní změny?
Samozřejmě. Získal jsem více práce, lepší příležitosti a rozhodně si nemusím lámat hlavu, co budu druhý den dělat. Do určité míry mám budoucnost jistou. Díky mé pozici jsem měl možnost propojit barmanství i s jinými obory – učil jsem například herce, kteří hráli barmany ve filmu o Jamesi Bondovi, jak správně namíchat koktejl. Spolupracoval jsem na uvedení nových parfémů, dostal jsem se jako osobní barman do domu hudebníka Eltona Johna, měl jsem možnost vytvořit drink pro anglickou královnu k jejímu diamantovému jubileu. Všechno to byly skvělé zážitky a cítím, že moje cesta ještě nekončí. Stále se snažím zlepšovat a být hrdý na to, že jsem barman. Chci přispět k tomu, že se barová kultura ještě více pozvedne.

Cocktail Week se konal ve více než čtyřech desítkách barů v patnácti městech po...

Cocktail Week se konal ve více než čtyřech desítkách barů v patnácti městech po celé republice.

Jak se soutěž za dobu od vašeho vítězství proměnila?
Je určitě složitější než před osmi lety. Souvisí to i s tím, jak se od té doby vyvinulo barmanství. Celá barová scéna se velmi posunula dopředu a dnes jsou běžné barmanské techniky, o kterých my jsme neměli ani ponětí, natož abychom je používali. Náročnost World Class úzce souvisí s tím, jak vyspělé je dnešní barové řemeslo.

Společně se soutěžním finále probíhá i World Class Cocktail Week. Měl jste příležitost navštívit některý ze čtyř desítek barů, které se ho účastnily?
Určitě. Byli jsme v mém oblíbeném Bonvivant’s, odkud jsme pokračovali do Cash Only Baru. Tam jsem měl skvělý twist na Gin Sour s koprem. Večer jsme završili v L`Fleur baru, kde za barem právě hostovali Adrián Michalčík a Tony Velich, český a slovenský vítěz minulých ročníků soutěže World Class. Ale ještě předtím jsme se zastavili také v Tretter`s Baru. Tam jsem musel. Tretter’s je pro mě srdeční záležitost – právě zde jsem měl v roce 2001 svůj první koktejl. Už si nepamatuji všechny, které jsem ten večer měl, ale vzpomínám si, že jedním z nich byl Bahama Mama přímo z rukou Michaela Trettera.

Soutěž provázela první česká oficiální oslava koktejlové kultury, Cocktail Week.

Soutěž provázela první česká oficiální oslava koktejlové kultury, Cocktail Week.

Jak vnímáte českou, potažmo slovenskou barovou scénu? Nakolik je rozdílná od té britské?
Troufnu si tvrdit, že česká a slovenská barová scéna k sobě mají blízko. Nicméně česká barová scéna má menší náskok díky barům, které fungují již desítky let a stále jsou na špici a stojí za návštěvu. Na Slovensku bohužel takovéto bary s dlouholetou tradicí nemáme, vznikaly později. Ovšem ty bary, které nyní v Bratislavě fungují, jsou na velmi dobré úrovni. Stejně si ale myslím, že v klubové scéně se odráží zejména velikost města a počet obyvatel, i návštěvníků. Proto je Londýn středobodem a scénou udávající tempo a trendy. Londýn je metropole, s našimi městy nesrovnatelná. Za bary nejprestižnějších londýnských podniků najdete množství prvotřídních českých a slovenských barmanů. Lidé, kteří do Londýna přijedou, toho s sebou přinesou hodně – vlastní kulturu, nápady, inspiraci. I díky tomu je Londýn o tolik napřed před ostatními barovými scénami. 

Aktualizujeme:

Pátý ročník soutěže Diageo Reserve World Class o nejlepšího českého barmana vyhrál Milan Zaleš z Bugsy’s baru. Ve čtvrtek 31. května ho zvolila mezinárodní porota na finálovém večeru v pražském Tančícím domě a bude reprezentovat na říjnovém globálním finále v Berlíně.

Milan Zaleš je pátým vítězem národního finále prestižní barmanské soutěže...

Milan Zaleš je pátým vítězem národního finále prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class.

Nejčtenější

Tři ženy úspěšně zhubly. Jak ale vypadají o půl roku později?

Ke konci projektu se účastnice sešly při závěrečném společném focení. Zleva...

Díky programu Cambridge Weight Plan změnily tři ženy životní styl a odměnou jim bylo, že po pár měsících oblékly menší...

Moderní inkousty nahrazují klasické chodbové tiskárny

Moderní inkousty nahrazují klasické chodbové tiskárny.

Uvažujete o koupi nové flotily tiskáren a nevíte si rady při výběru? Inkoustová technologie HP PageWide je něco jako...

Udělejte něco pro sebe, pořiďte si infrasaunu

Infrasauna Rowen pro 4 osoby nabízí saunování pro celou rodinu. Má 11...

Ta je skvělá nejen pro parádní relaxaci v teple, což přijde v zimních měsících opravdu vhod, ale pečuje i o zdraví. A...

Cesty začínají na veletrzích Go a Regiontour, za poznáním i za jídlem

Cesty začínají na veletrzích, za poznáním i za jídlem

Na brněnském výstavišti se ve dnech 17.–20. ledna odehrají veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour. První den patří...

Pět kroků k povánočnímu úklidu

Kontejner

Vánoční svátky už jsou definitivně za námi. Také vám Ježíšek přinesl spoustu nových věcí a je potřeba uvolnit pro ně...

Další z rubriky

Elegantní hodinky Samsung Galaxy Watch jsou perfektním partnerem po celý den

Samsung Galaxy Watch

Od přístroje na zápěstí můžete v dnešní době očekávat mnohem víc než jen sledování pohybové aktivity a případné...

Damaškové nože od Jiřího Čurdy

Damaškové nože od Jiřího Čurdy

Dříve byli nožíři v každém větším českém městě. V 19. století však byli vytlačeni továrnami, které je začaly pomalu...

Nudíte se? Zkuste rande bez závazků

Nudíte se? Zkuste rande bez závazků

Tajné erotické fantazie žen se stále častěji stávají skutečností na platformách nezávazného seznamování. Dámy zde mohou...

Najdete na iDNES.cz